Redacció | Actualitzat el 22/01/2018 a les 17:23h

Bilbao acull una trobada de dones sobre gènere i energia del 2 al 4 de febrer

El grup impulsor es va formar després de la indignació comuna generada per la creació de la comissió de 14 homes –i cap dona–, seleccionats pel Govern espanyol, l'oposició i els sindicats CCOO i UGT, per a dissenyar la LLei de canvi climàtic

Les organitzadores consideren l'actual model energètic insegur, oligopòlic, ecocida, injust, masclista i fàl·lic.


Dones del sector energètic renovable, treballant per la transició energètica, dones en lluita contra la pobresa energètica i contra els impactes de grans projectes energètics, organitzen la Primera trobada de dones sobre gènere i energia del 2 al 4 de febrer a Bilbao. La iniciativa pretén denunciar els impactes diferenciats de l'actual model energètic sobre les dones i sobre persones amb diversitat sexual, la seva exclusió de les esferes de poder del sector energètic, així com visibilitzar les dones que estan treballant per una transició energètica justa i sostenible.
 
L'actual model energètic, a més de contaminant és, segons les organitzadors, insegur, oligopòlic, ecocida i injust, és masclista i fàl·lic. No obstant, tot això últim no es discuteix, i, en conseqüència, tant els espais de poder del sector energètic tradicional com aquells en què s'estan articulant les propostes de canvi de model reprodueixen comportaments i situacions que aprofundeixen les desigualtats i suposen una barrera a la participació de les dones.
 
El grup impulsor d'aquesta Primera trobada de dones sobre gènere i energia es forma després de la indignació comuna generada per la creació de la comissió de 14 experts seleccionats per Govern, oposició, CCOO i UGT a mitjans de 2017, per elaborar l'informe amb el que el Govern dissenyarà la Llei de canvi climàtic i transició energètica. Un full de ruta per a tot el país, escrita per 14 experts homes i sense una sola dona.
 
Aquest fet ha suposat un punt d'inflexió per a moltes de les dones que treballem  en l'àmbit de la transició energètica, doncs, ni partits, empreses, organitzacions socials o moviments relacionats amb l'energia es van desmarcar de la comissió, dotant-la de legitimitat, cosa que, per nosaltres, és una expressió intolerable del masclisme imperant en el sector.
 
Participem en aquest grup impulsor de la trobada dones professionals i / o activistes que treballen a les següents organitzacions: Universitat del País Basc, Xarxa per la sobirania energètica, Som Energia, Goiener, Ekologistak Martxan, Tradener, la Mesa de Transición Energética de Cádiz, Ingeniería Sin Fronteras, la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Gure Energía, Oficina Europarlamentaria en Bilbao, Movimiento Ibérico Antinuclear, la Alianza contra la Pobreza Energética, Ongawa, Foro Extremeño Antinuclear, Observatorio Crítico de la Energía y Ecologistas en Acción.
 
El primer dia de la trobada constarà de diverses conferències obertes, sota el títol "Dones que transformen l'energia: Història d'una altra exclusió i oportunitats per a la igualtat". La resta de la trobada serà participada només per dones, les quals elaborarem un diagnòstic col·laboratiu de la situació i treballarem en eines per impulsar una transició energètica ecofeminista. Les jornades pretenen sumar a totes les dones que treballen en la transició energètica i vulguin sumar esforços en matèria d'igualtat. Es tracta a més, de la primera trobada sorora (mot provinent de "sor", germana), organitzada per dones professionals i activistes del sector energètic.
 

Navega per les etiquetes

canvi climàticBilbaotrobadaenergiadones

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 832
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: