Redacció | Actualitzat el 19/12/2017 a les 10:49h

Nous plànols d'Espot i Port Ainé per a respectar la fauna amenaçada

Per primera vegada a Catalunya, estacions d’esquí senyalitzen àrees de fauna vulnerable, com el gall fer, perquè els visitants es conscienciïn de la importància de respectar el seu hàbitat quan esquien o practiquen altres esports de neu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha impulsat, conjuntament amb el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), com a gestor de les estacions de muntanya d’Espot i Port Ainé, una iniciativa pionera a Catalunya en protecció de fauna amenaçada vinculada a activitats d’hivern a les estacions d’esquí de muntanya. Així, ha editat una nova cartografia d’aquestes estacions destinada als amants dels esports d’hivern, com l’esquí alpí, l’esquí de muntanya, l’esquí nòrdic, el trineu amb gossos (mushing), les motos de neu i les raquetes de neu.
 
L’objectiu és conscienciar-los de la importància de compaginar l’activitat esportiva amb la preservació de la fauna en perill, i evitar accedir a àrees sensibles on habiten aquests animals. La iniciativa ja funciona amb èxit a altres àrees alpines d’Europa, especialment als Alps suïssos.
 
L’actuació s’emmarca dins el conveni signat el 2012 entre el Departament i FGC per a la promoció i l’establiment de projectes conjunts en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’estació d’esquí de Port Ainé, amb la finalitat de potenciar, divulgar i promoure aquestes l’esport i les activitats a l’aire lliure, el respecte per la natura i l’entorn i el coneixement del medi natural, la geologia, la fauna i la flora.
 
També hi ha col·laborat el Servei de Fauna i Flora de la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament, per l’àmbit d’Espot, que no pertany estrictament al Parc Natural com Port Ainé. Tanmateix, comparteixen una marca comercial, SkiPallars, amb panells informatius i plànols conjunts.
 

El nou mapa d'Espot realitzat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu. Foto: @territoricat

Mapes i senyals per als esquiadors
 
A més de l’elaboració i edició de material gràfic, plafons i cartells informatius, també s’han col·locat tanques i senyals d’avís en punts d’entrada a aquestes zones de protecció de fauna, per reforçar sobre el terreny aquesta mesura.
 
Paral·lelament, properament es col·locaran nous plafons informatius en punts estratègics de les estacions, sobre la singularitat del gall fer i altres espècies de fauna forestal amenaçada, així com l’edició de material divulgatiu i/o educatiu, per fer difusió a internet i a les xarxes socials.
 
A més, es treballa per estendre la iniciativa a la resta d’estacions de muntanya de l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, com les estacions de Virós Vallferrera i Sant Joan de l’Erm, així com a altres estacions gestionades per FGC a tot Catalunya.
 

El nou mapa de Port Ainé, centrat en els senyals per a la preservació de la fauna salvatge. Foto: @territoricat

 
Protecció del gall fer a Espot i Port Ainé
 
La iniciativa que s’ha posat en marxa a Espot i Port Ainé pretén protegir la preservació del gall fer (Tetrao urogallus), una au galliforme que habita els boscos de coníferes (pi roig, pi negre i avet). Es tracta d’una espècie molt sensible a l’activitat humana. Durant l’hivern, el gall fer es refugia en certes zones elevades del bosc de pi negre, conegudes com àrees d’hivernada, i s’alimenten únicament d’acícules de pi, un aliment molt pobre amb nutrients, per la qual cosa necessiten gastar el mínim d’energia acumulada. Tanmateix, en situacions d’estrès, com ara el creuament amb esquiadors, es poden espantar i fugir, utilitzant una quantitat important d’energia. Amb una ingesta d’aliments tan limitada, aquest esforç els pot debilitar, i posar en risc la seva supervivència.
 
Es tracta d’una espècie vulnerable, amb risc de desaparèixer, protegida per la Directiva Europea 2009/147/CE (Directiva ocells) com espècie que ha de ser objecte de mesures de conservació especial quant a l’hàbitat, amb la finalitat d’assegurar-ne la supervivència i la reproducció en la seva àrea de distribució.
 
De fet, a Catalunya, la població més important es localitza a l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, encara que, des de l'inici de la dècada dels vuitanta, s'està reduint de manera lenta però progressiva en general. A les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l'Alt Urgell i també a certes serres prepirinenques els experts han constatat una davallada poblacional important, causada per alteracions de l'hàbitat (estacions d'esquí alpí o nòrdic, i elevades densitats d'ungulats salvatges, especialment el cérvol).
 

També s'han col·locat nous senyals a les pistes. Foto: @territoricat

 
Conservació d’altres espècies dels Pirineus
 
Les principals mesures de conservació del gall fer són la compatibilització dels aprofitaments forestals amb la preservació de les àrees vitals del gall fer (llocs de cant, de cria i d'hivernada), un estricte seguiment poblacional, un control del furtivisme (mitjançant el Cos d'Agents Rurals), actuacions de millora de l'hàbitat i de regulació de l'ús públic, estudis per determinar la mortalitat i la influència dels depredadors envers l'espècie i diferents mesures de sensibilització.
 
A més del gall fer, nombrosos boscos subalpins dels Pirineus acullen espècies de fauna amenaçada i protegida, com el mussol pirinenc, el picot negre, la marta, i l’os bru, que necessiten de certa tranquil·litat per tal de no perjudicar el seu cicle vital, i amb ella la seva supervivència. Per tant, les mesures de conservació de l’hàbitat del gall fer també beneficien aquestes espècies.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 473
Vés a: Un Sant Jordi radiant, malgrat l'excepcionalitat política

Un Sant Jordi radiant, malgrat l'excepcionalitat política

"Cal matar Franco cada dia, perquè no va morir el 1975", afirma Joan-Lluís Lluís, en el tradicional esmorzar amb la premsa dels guanyadors del premi Sant Jordi, Ramon Llull i Josep Pla

Vés a: Els rapers condemnats a presó responen Loquillo amb contundència

Els rapers condemnats a presó responen Loquillo amb contundència

El cantant espanyol va carregar contra ells i va assegurar que li importa "un rave" les sentències contra artistes per les seves lletres

Vés a: VÍDEO Els CDR es posen el nas de pallasso a les fiscalies de Catalunya

VÍDEO Els CDR es posen el nas de pallasso a les fiscalies de Catalunya

Convocatòria en suport del pallasso i regidor Jordi Pesarrodona

Vés a: VÍDEO «Gaudim-lo malgrat molts no podrem ser-hi»: el missatge de Puigdemont per Sant Jordi

VÍDEO «Gaudim-lo malgrat molts no podrem ser-hi»: el missatge de Puigdemont per Sant Jordi

El president a l'exili remarca que la diada "és una manera que tenim els catalans d'explicar com volem ser"

Vés a: VÍDEO Un home agredeix un veí de Sant Andreu després d'arrencar llaços grocs

VÍDEO Un home agredeix un veí de Sant Andreu després d'arrencar llaços grocs

"No em gravis que te la jugues", l'adverteix abans de tirar-li el mòbil a terra d'una empenta

Vés a: VÍDEO La cançó «Viva Puigdemont» ja té versió (èpica) amb cobla

VÍDEO La cançó «Viva Puigdemont» ja té versió (èpica) amb cobla

El clàssic infantil alemany ha estat versionat per la cobles Maricel, Marinada i Mil·lenària

Vés a: Milers de persones clamen per la llibertat dels presos en l'homenatge d'Òmnium a Cuixart

Milers de persones clamen per la llibertat dels presos en l'homenatge d'Òmnium a Cuixart

La jornada festiva d'aquest 22 d'abril a Santa Perpètua de Mogoda ha coincidit amb el 43è aniversari de Jordi Cuixart, actualment a la presó | L'esdeveniment ha servit per reivindicar el fet cultural com "un dels millors instruments per recuperar aquestes llibertats perdudes"

Vés a: Visca l'ofici d'escriure

Visca l'ofici d'escriure

Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis, quatre dels autors que presenten novetat i amb qui volem reivindicar l'esperit original de la festa de Sant Jordi | "Jo soc aquell que va matar Franco", "Els dics", "Les possessions" i "La novel·la de Sant Jordi" representen la diversitat d'estils, l'exigència i la qualitat d'una diada amb grans obres

Vés a: El 155 devora la litúrgia institucional de Sant Jordi

El 155 devora la litúrgia institucional de Sant Jordi

La intervenció de l'autonomia impedeix la missa de cada any, el discurs des de Palau del president i la benedicció de roses | Els partits i les entitats sí que celebren la jornada, amb un fort component reivindicatiu i presència del color groc

Vés a: Literatura infantil i juvenil: 30 propostes fantàstiques per Sant Jordi

Literatura infantil i juvenil: 30 propostes fantàstiques per Sant Jordi

Faules, clàssics, àlbums il·lustrats, obres didàctiques i novel·les per a joves, en una tria de llibres per a nens i nenes de totes les edats

Vés a: Sang, sorra i derrota: la guerra oculta que Franco va perdre

Sang, sorra i derrota: la guerra oculta que Franco va perdre

Es compleixen 60 anys del conflicte d'Ifni entre Espanya i el Marroc, i els soldats morts romanen enterrats a les Canàries, lluny de casa

Agenda

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: