Redacció | Actualitzat el 29/05/2017 a les 10:08h

Reclamen que s’agiliti la creació de l’Agència de la Natura

Més de 100 entitats ambientals i ecologistes, una 20 de departaments d’Universitats, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que representa més de 400 entitats i 4 col·legis professionals signen el comunicat que ho demana

La Declaració de defensa del patrimoni natural de FCatalunya reclama que l’Agència de la Natura anunciada pel conseller Rull al Parlament el passat 1 de març s’aprovi en els propers mesos.

Davant la desfeta de les polítiques relacionades amb el Patrimoni Natural entre el 2010 i el 2016, les entitats i persones signants celebrem l’increment de pressupost que es destina i la creació del nou Fons del patrimoni natural aprovat en la darrera llei pressupostària (Llei 4/2017), però això no és suficient i creuen que cal articular aquest nou rumb amb una governança eficient i que doni respostes adients als greus reptes que tenim.

Les disfuncions actuals, la infradotació de personal i pressupostària i les greus retallades que ha patit aquest àmbit els darrers anys ha portat a una greu pèrdua de biodiversitat, a la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits i, en conseqüència, a una pèrdua d’oportunitats econòmiques, socials i ambientals per a tot el país. Els signants estan convençuts que l’agència seria el millor instrument per a la conservació de la natura a Catalunya pels següents motius:

1. Permet crear una estructura de gestió moderna, eficient, transparent, àgil i menys burocratitzada, inspirada en les millors referents europeus, com es reclama a les conclusions derivades de la jornada sobre governança del patrimoni natural del passat 24/5/17

2. Perquè pot contribuir a diversificar les fonts de finançament destinades a la conservació de la natura, amb impostos finalistes (procedents dels sectors que més es beneficien econòmicament del patrimoni natural i d’aquells processos que més impactes negatius hi generen), dotacions pressupostaries regulars proporcionades als reptes, el foment actiu del mecenatge privat, el pagament per serveis ambientals, o el procedent de les sancions per actuacions que malmetin el patrimoni natural. En aquest sentit, cal vetllar perquè el Fons del patrimoni natural creat per la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’apliqui adequadament.

3.Pot facilitar la involucració dels sectors productius (especialment els agraris, forestals i pesquers) i els propietaris, en tant que gestors directes del territori, en la conservació de la natura; i també la societat civil, les entitats i la ciutadania en general, tant en l’àmbit urbà com rural, a través d’iniciatives de conservació de la natura com la custòdia del territori o la participació en la gestió d’espais naturals protegits, reforçant els instruments participatius, de voluntariat, etc.

Per tot això, demanen al govern i a tots els grups polítics que prioritzin la creació d’aquesta estructura governamental, que tingui un caràcter transversal respecte a les polítiques de biodiversitat i patrimoni natural, per acabar amb la dispersió institucional dels òrgans encarregats d’aplicar aquestes polítiques i les pugnes interdepartamentals que han conduït a la situació actual. Per la pluralitat d’actors que interactuen amb el Patrimoni Natural (biodiversitat i geodiversitat) demanem que aquesta prioritzi les aliances amb els agents que conserven paisatges, hàbitats i espècies, en particular la petita pagesia, els ramaders extensius, en especial els de caràcter ecològic, els pescadors artesanals, els propietaris forestals amb certificació i totes les entitats de custòdia i altres que treballen per la salvaguarda del bé comú que és el patrimoni natural del país.

COMENTARIS

+1
-0
Cal un debat més ampli!
Anònim, 01/06/2017 a les 17:29
caldria també incloure les entitats privades professionals que es dediquen a l'agricultura la ramaderia i a la silvicultura. Aquestes demanen més temps perquè se senten excloses del debat conservacionista. Ho trobo molt injust,
+0
-0
Demagògia
Anònim, 15/06/2017 a les 16:16
Canviar-ho tot per no canviar res.. Aquestes entitats viuen de les subvencions i per això volen crear aquesta Agència, una més. En canvi, qui ha d'invertir i pagar impostos són els propietaris. Tots aquests diners de l'Agència haurien d'anar per activar indústria forestal i dignificar el secror, no per mantenir a costa de rei a quatre gats que viuen del 'cuento'

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 444
Vés a: La Guàrdia Civil entra de matinada al Museu de Lleida per endur-se les obres de Sixena

La Guàrdia Civil entra de matinada al Museu de Lleida per endur-se les obres de Sixena

Els agents, acompanyats de tècnics aragonesos, arriben al centre per efectuar el trasllat fixat pel jutge d'Osca pels 44 bens en litigi | Unes dues-centes persones es concentren a l'exterior, on han increpat l'alcalde Àngel Ros, que ha hagut de marxar a crits de "botifler"

Vés a: El Barça no falla contra el Vila-real i consolida el lideratge a la Lliga (0-2)

El Barça no falla contra el Vila-real i consolida el lideratge a la Lliga (0-2)

El conjunt blaugrana no es podia permetre una altra relliscada aquest diumenge i s'ha imposat en un partit marcat per la igualtat

Vés a: VÍDEO Els veïns fan fora Àngel Ros del Museu de Lleida a crits de «botifler»

VÍDEO Els veïns fan fora Àngel Ros del Museu de Lleida a crits de «botifler»

​La Guàrdia Civil entra de matinada al Museu de Lleida per endur-se les obres de Sixena

Vés a: Núria Picas, o la fi del «tabú» que els esportistes no opinen de política

Núria Picas, o la fi del «tabú» que els esportistes no opinen de política

ERC va oferir a l'atleta anar a un lloc simbòlic o de sortida el 21-D i ella va reflexionar, tornant del País Basc: "Vull fer el possible, no m'agrada fer les coses a mitges, vull donar-ho tot"

Vés a: Digues com ets i et diré a qui votes: així són els votants del 21-D

Digues com ets i et diré a qui votes: així són els votants del 21-D

Els simpatitzants de les forces polítiques comparteixen elements ideològics, culturals, socials i econòmics que permeten fer radiografies sobre les afinitats electorals de cadascú

Vés a: Lleida es comença a mobilitzar per defensar les obres de Sixena

Lleida es comença a mobilitzar per defensar les obres de Sixena

Desenes de persones es concentren a les portes del museu

Vés a: Arriba a Olot la presó solidària de Vic que testimonia els presos polítics

Arriba a Olot la presó solidària de Vic que testimonia els presos polítics

S'ha instal·lat a la plaça del Mercat l'acció #unpobleempresonat, amb els primers inquilins, dues persones molt significatives de la societat garrotxina: Quim Domene i Anna Roca

Vés a: Ciutadans busca fer la maneta a Tarragona

Ciutadans busca fer la maneta a Tarragona

Els dirigents taronges invoquen a la ciutat romana els "milers d'anys que ens contemplen" per fer bones les millors previsions del CIS

Vés a: VÍDEO Guardiola, disposat a ser sancionat per continuar donant suport als presos polítics

VÍDEO Guardiola, disposat a ser sancionat per continuar donant suport als presos polítics

El tècnic català pretén continuar lluint un llaç groc a la solapa per defensar "la gent que està a la presó per demanar votar"

Vés a: Pugna als blocs i gestió incerta del resultat: claus d'una campanya a mig gas

Pugna als blocs i gestió incerta del resultat: claus d'una campanya a mig gas

La manifestació de Brussel·les, el pont, el debat de la unilateralitat i la competència -encara suau- a l'independentisme i a l'unionisme marquen el primer tram de la cursa del 21-D | La participació duu de corcoll els partits mentre ERC i Cs polaritzen la campanya i Puigdemont puja a les enquestes aliè als dubtes sobre el seu futur

Vés a: Jordi Turull, una rosa groga i el míting més emotiu de la seva carrera

Jordi Turull, una rosa groga i el míting més emotiu de la seva carrera

El conseller de la Presidència entrega una flor a la dona de Jordi Sànchez, Susanna Barreda, i fa tota la intervenció a Parets del Vallès, el seu poble, amb un nus a la gola

Vés a: Puigdemont intensifica els atacs contra el PSC i reclama votar amb «mentalitat d'Estat»

Puigdemont intensifica els atacs contra el PSC i reclama votar amb «mentalitat d'Estat»

Junts per Catalunya, en un míting a Parets del Vallès, situa els socialistes com a "cavall de Troia" de la política espanyola i adverteix que Brussel·les observarà amb atenció els resultats | El president creu que cada vot per a la seva candidatura suposa estar "un quilòmetre més a prop" del Palau de la Generalitat

Agenda

» Del 18/06/2017 al 28/01/2018, De dilluns a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabtes: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges i festius: d'11 a 14 h, dilluns: tancat

Exposició "Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte"
 Museu dels Sants (C. Joaquim Vayreda, 9, Olot)

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: