Redacció | Actualitzat el 31/03/2009 a les 12:50h

Deu arbres monumentals greument afectats per les ventades de l'hivern

L'Àlber (Populus alba) de la Descàrrega, a Amposta, el vent el va arencar.Segons posa de manifest Diari Forestal, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha valorat l'afectació dels temporals de neu i vent sobre els arbres monumentals del Principat. Concretament han quedat afectats en menor o major grau una desena dels més de 200 arbres catalogats. La pitjor part se la van endur el cedre del jardí dels Salesians (Amposta) i l'àlber de la Descàrrega (Vimbodí) arrencats pel vent. Fins a tres temporals entre novembre de 2008 i gener de 2009 han afectat els arbres monumentals del nostre país. El 2 de novembre un vendaval amb característiques de tornado (diverses intensitats) va afectar especialment l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Els remolins i regolfades van provocar nombrosos desperfectes als boscos de la zona i concretament a l’Alzina de Mas Borbó de l’Aleixar (Baix Camp) afectat per esqueixades de branques.

La nevada de Sant Esteve, especialment intensa, humida i acompanyada de vent a la Garrotxa i el Baix Ripollès va provocar el trencament de branques i troncs i el desarrelament de molts arbres d'aquestes comarques. Entre els arbres monumentals la principal afectació va ser a la roureda del parc Nou d'Olot.

Finalment, els majors danys es van concentrar amb el temporal de vent del 24 de gener, que va rebre a nivell europeu la denominació de vendaval Klaus. El Servei Meteorològic de Catalunya va enregistrar ratxes màximes de vent superiors als 100 km/h fins i tot en aquelles comarques en les que aquestes ratxes no són habituals, de manera que els desperfectes van ser nombrosos. Arreu del territori el vent va esqueixar branques, arbres sencers i en va arribar a arrencar molts. L’àlber de la Descàrrega a Amposta (el Montsià) i el cedre del jardí dels Salesians a Vimbodí (la Conca de Barberà) són arbres monumentals que van ser arrencats de soca-rel.

També van patir greus danys el lledoner de l’Estació a Rajadell (Bages) o el Roure de Vilardell a Ribes de Freser (Ripollès). En el primer cas l’arbre va perdre mitja capçada que va caure sobre la carretera i façana properes. En el cas del roure va veure molt reduïdes les dimensions i les restes van tallar el camí proper.

Altres arbres i boscos monumentals afectats van ser la pineda del cal Ferrer del Coll (Piera, l'Anoia); la sequoia i la sequoia roja del Noguer (Viladrau, Osona); el perelloner del Cisterer (Prades, el Baix Camp) i el cedre Borni o cedre de casa Malla (Vinyols i els Arcs, el Baix Camp).

Fenòmens meteorològics i els seus efectes als arbres monumentals.

Vendaval de Tarragona (02/11/2008)
El 2 de novembre del 2008 a la matinada un vendaval amb característiques de tornado (diverses intensitats) va afectar especialment l’Alt Camp, la Conca de Barberà i en menor grau les comarques properes. Tot plegat, els remolins i regolfades van provocar nombrosos desperfectes als boscos de la zona i concretament a l’Alzina de Mas Borbó de l’ Aleixar (Baix Camp).
 
Nevada de la Garrotxa i Ripollès (26/12/2008)
L’episodi de llevantada amb neu en cotes baixes del dia 26 de desembre, a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès, va causar nombrosos danys en la vegetació forestal localitzada en les cotes per sobre dels 400 metres. Els gruixos acumulats van ser d’entre 20 i 50 centímetres i va tractar-se d’una neu densa i humida. Això va provocar que les capçades dels arbres haguessin de suportar durant hores una capa de neu molt adherida i pesant que va provocar el trencament de branques i troncs i el desarrelament d’alguns arbres en àmplies àrees d’aquestes comarques. La Roureda monumental del Parc Nou d’Olot  ( Garrotxa) en va resultar molt afectada.
 
Vendaval Klaus (24/01/2009)
El dissabte 24 de gener de 2009 es van produir vents molt forts al sud de França i nord de la península Ibèrica. Aquesta tempesta o catàstrofe natural ha rebut el nom, a nivell europeu, de Klaus. A Catalunya es van donar vents molt forts arreu del territori durant més de 12 hores, aproximadament entre la matinada i últimes hores del vespre. La ventada va ser molt general i va afectar totes les comarques, tot i que amb intensitat desigual.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya va enregistrar ratxes màximes de vent superiors als 100 km/h fins i tot en aquelles comarques en les que aquestes ratxes no són habituals, de manera que els desperfectes van ser nombrosos. Arreu del territori el vent va esqueixar branques, arbres sencers i en va arribar a arrencar molts. L’Àlber de la Descàrrega a Amposta ( Montsià) i el Cedre del Jardí dels Salesians a Vimbodí (Conca de Barberà) són arbres monumentals que van ser arrencats de soca-rel. Les restes ocasionades pel vendaval van provocar bastants danys i molèsties a urbanitzacions, camins i carreteres. Els arbres monumentals també van patir danys com ara el Lledoner de l’Estació a Rajadell (Bages) o el Roure de Vilardell a Ribes de Freser (Ripollès).  En el cas del Lledoner l’arbre va perdre mitja capçada que va caure sobre la carretera i façana properes. En el segon cas el Roure va veure molt reduïdes les dimensions i les restes van tallar el camí proper.
 
Els Arbres Monumentals
 
Els Arbres Monumentals són exemplars de mides excepcionals i mereixedors de mesures de protecció. El valor monumental, històric o científic que tenen determinats exemplars d’espècies arbòries fa que formin part del patrimoni cultural de Catalunya, i que sigui d’interès públic la seva conservació i protecció. El Decret 21/1987, de 9 de juny (DOGC857,29-06-1987) permet al Departament de Medi Ambient i Habitatge declarar arbres monumentals.
 
Els arbres, amb el pas del temps i els agents atmosfèrics, sobretot el vent i els llamps, poden patir trencaments, caiguda de branques i fins i tot pot arribar a ser abatuts, amb el conseqüent perill per les persones i els seus bens. Naturalment, atacs previs de fongs o insectes poden haver debilitat l’estructura del tronc o la branca que amb el vent acaba per trencar-se.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 614
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: