Redacció | Actualitzat el 22/04/2009 a les 11:26h

Dia de la Terra 2009

Cartell del Dia de la terra 2009.Cada 22 d'abril es commemora l'aniversari de la celebració per primera vegada al món del Dia de la Terra (Earth Day ‑ 1970). En aquella ocasió més de vint milions de nord‑americans, més de deu mil escoles i més de mil universitats arreu dels Estats Units d'Amèrica participaren en el Dia de la Terra. Més de sis‑centes mil persones participaren a la Fira Ecològica en plena 5a Avinguda de Nova York, etc. Aquella gent va sortir al carrer per pressionar el Congrés i va iniciar el modern moviment ecologista. El Dia de la Terra de 1970 va ajudar a generar el suport públic que va menar a que s’adoptessin les Lleis d’Aire Net, d’Aigua Neta, d’Espècies en Perill, i de Protecció dels Mamífers Marins, així mateix es va crear l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units.
 
 
 
El Dia de la Terra va ser fundat pel senador de Wisconsin, Gaylord Nelson i va ser organitzat per Denis Hayes. Va ser la més gran demostració de base de tota la història dels Estats Units. Des d’aleshores va començar a celebrar-se el Dia de la terra cada 22 d'abril.
 
Vint anys després, el 22 d’abril de 1990, 200 milions de persones a 141 països varen participar en el primer Dia de la Terra Internacional. Milers d’activitats es varen realitzar arreu del món, incloent manifestacions, plantades d’arbres, Fires per la Terra, neteges de rius, actes culturals, i altres iniciatives patrocinades pels governs. A molts països la campanya va exercir pressió als caps d’estat perquè participessin personalment a la Cimera de les Nacions Unides a Rio de Janeiro, una reunió, sense precedents, de nacions que varen tractar temes com ara el canvi climàtic i la pèrdues d’espècies arreu del món. La campanya del Dia de la Terra 1990 als EUA va mobilitzar la gent per fer opcions individuals i col·lectives que reflectissin valors ambientals, i va eixamplar el suport popular a favor de nous canvis. Uns 70 milions de nord-americans/canes varen participar en els 40.000 esdeveniments que s’organitzaren de costa a costa. 1.800.000 persones es varen aplegar a New York i 800.000 persones varen torbar-se al Capitol Mall de Washington D.C.

En el seu 30 aniversari, el Dia de la Terra 2000, va aplegar entorn de 500 milions de persones d’arreu del món marcant l’inici d’un nou mil·leni de conscienciació ambiental i d’activisme. El tema de l’Energia Neta ara ! va ser la força central de les tasques d’organització tant als EUA com arreu del món. Amb la col·laboració d’activistes d’arreu del planeta, es va desenvolupar la Campanya Mundial Energia Neta Ara Mateix!.

En l’edició de l’any 2002, la xarxa internacional del Dia de la Terra es va focalitzar a exercir pressió als caps d’estat i de govern perquè assistissin a la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible (Johannesburg, 26 agost – 4 setembre 2002) i en l’edició de l’any 2003 es va centrar en la problemàtica de l’aigua. En l’edició de l’any 2004 es va tornar a posar èmfasi en l’aigua, un be comú de la humanitat que està en perill.

El Dia de la Terra és avui un esdeveniment anual a moltes comunitats. Les campanyes de la ’Earth Day Network’ (la Xarxa Internacional del Dia de la Terra) encaren les preocupacions ambientals internacionals i donen la oportunitat als individus i a les comunitats de centrar-se en els problemes ambientals locals i les seves solucions. Aquesta diada representa una oportunitat d’or per crear noves xarxes per a l’acció, o per eixamplar i reforçar les existents. A cada comunitat local, el Dia de la Terra és una excel·lent manera de fer trobar la gent per un propòsit comú, conduint cap a la materialització de grans projectes amb beneficis duradors.
Les oficines internacionals de la ‘Earth Day Network’ estan a Seattle, Washington, EUA. La oficina actua com un node d’animació del Dia de la Terra, ajudant a facilitar les milers d’accions, campanyes i actes que apleguen milions de persones per donar suport als canvis ambientals que es van fent arreu del planeta. La oficina disposa d’un lloc web de gran qualitat, on tothom pot accedir a la informació dels actes locals que s’organitzen, o des d’on es pot connectar amb els organitzadors locals del Dia de la Terra, o comprar productes eco-amicals del Dia de la Terra, o aprendre de les campanyes que s’organitzen, o que fer a la teva localitat per promoure una Agenda d’Energia Neta o un acte pel Dia de la Terra.

 El Dia de la Terra a Catalunya.

A Catalunya, a la tardor del 1989 es va constituir la informal Comissió Catalana del Dia de la Terra, després que algunes entitats ecologistes rebessin una carta de Denis Hayes convidant-les a participar en la campanya internacional. La Comissió Catalana va anar organitzant actes a la ciutat de Barcelona entre 1990 i 1995. També a Girona i a Tarragona s’iniciaren les activitats entorn del Dia de la Terra. L’any 1996 la informal Comissió Catalana es va dotar de personalitat jurídica, inscrivint-se (novembre 1996) al registre d’associacions amb el nom de Dia de la Terra – Catalunya. A partir de l’any 1996 s’han anat organitzant les Fires per la Terra, promogudes per l’associació Dia de la Terra, al Parc de la Ciutadella i per on hi passen desenes de milers de persones en cada edició i que en les darreres edicions n’han aplegat més de 100.000.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 929
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: