La Gutina i la seva contagiosa energia

Si se’t creuen al camí, ja no hi ha tornada enrere

| 02/07/2019 a les 12:24h
Ja fa molts anys que em vaig declarar fan de l’Empordà, el territori és meravellós sense cap mena de dubte. Hi ha projectes que et toquen l’ànima, hi ha somriures que són pura sinceritat i què amb els seus ulls i la seva franquesa, són capaços de traslladar-te tot el que fan.

Aquest és el cas del celler “La Gutina”. Pels qui no els conegueu, primer de tot avisar-vos que ja feu tard, així que investigueu. En segon lloc us diré que un cop els tasteu no hi ha tornada enrere.

No sé si és la seva manera de viure, d’interpretar el que elaboren o simplement és l’energia que desprenen. La primera vegada que els vaig tastar, fa tant de temps que sincerament ni ho recordo, i un cop van entrar, es van quedar per sempre.
 

Estan ubicats a Sant Climent de Sescebes (Alt Empordà) i entre dòlmens i unes vistes espectaculars de l’Albera, cuiden de les seves vinyes. La Bàrbara i en Carles són la veu cantant d’aquest projecte i si els haig de definir, ho faria com a treballadors de mena. Ella té una veu forta i una actitud davant la vida que t’atrapa. En Carles desprèn bondat en cada gest,  els peus ben arrelats a la terra i amb una veu forta que empeny, però deixa marge perquè facin els altres.

De la garnatxa, han fet la seva vida

De la garnatxa han fet la seva bandera. Múltiples interpretacions d’una sola varietat que pren una paleta de colors com mai havies somiat. Un autèntic arc de Sant Martí, que conquista per moments al Pantone més elegant. Cultiven 8 hectàrees envoltades de paisatge mediterrani on conviuen les vinyes, les oliveres, boscos de suredes, formacions granítiques, menhirs i uns preciosos estanys naturals. Suposo que després d’aquesta descripció, penseu que parlo del paradís, però aquesta màgia està a tocar.

En total el seu petit “regne” té 80 hectàrees i la veritat podria formar part de qualsevol escenari d’un reportatge que intentés explicar l’Empordà més ric i autèntic. Per mi suposen singularitat i lluita per fer realitat el que es creu fermament. La gent amb idees fortes m’entusiasmen perquè per mi són la base del progrés natural.
Tots els seus vins s’elaboren amb raïm de les seves pròpies finques i si haig de definir la seva metodologia de treball, diria que segueixen la seva filosofia de vida: creure i respectar el què fas i com ho fas.
 

BarbaRoig i la seva interpretació de la garnatxa

Fa un parell d’anys que el BarbaRoig va arribar a la família dels vins de La Gutina. La primera anyada 2017 i com bons intèrprets del seu paisatge i la seva climatologia, aquest any 2018, donades les diferències climatològiques, el vi és lleugerament diferent. Un rosat de finca de garnatxa roja, amb una maceració de 5 hores, que a mi em sembla un blanc de noirs en tota regla per la personalitat que desprèn (el color és el menys important).  Mateixa etiqueta i mateixa filosofia. “Treballem amb el màxim respecte pel territori, les vinyes i el raïm. Un paisatge i una biodiversitat dins un espai natural protegit” això és la seva llegenda a l’etiqueta, i crec poc més cal afegir. Ja m’agradaria que totes les etiquetes fossin tan clares i directes, breu explicació de la seva manera d’entendre el seu ecosistema i de la seva ideologia. Diguem que beus i et diré qui ets. Així és la vida.

Aquest any 475 ampolles d’un vi que t’enamora pel seu color, et conquista quan el poses a la boca i et fa somiar un cop comences a imaginar d’on procedeix.

Un rosat de finca del color del cel a la sortida de sol, mig lila mig rosa. Una bonica postal d’hivern amb la frescor mirant-te directament a la cara. Una atmosfera neta per una tramuntana forta i suau a la vegada. Un petit racó encara verge de soroll i de contaminació. Un fidel reflex de color nacre dels gotims que li donen vida. Un perfil suau d’autenticitat en tota regla.

Al nas, ¿què voleu trobar que no hagi dit ja? Sotabosc fresc, romaní i margalides. Lleugeres notes de melissa i farigola. L’Albera en estat pur.
I llavors el poso a la boca, i la invasió d’aquesta suau onada em fa pensar, que no sóc ningú per afegir res més, perquè ells ja ho han fet tot.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Míriam Clotet
Un dia, mentre tastava, em vaig adonar que no era capaç de gaudir del tot, si no era capaç de saber tota la història que hi havia darrere de l'ampolla. Em vaig trobar escrivint històries sobre el paisatge, i les persones que hi havia a la rereguarda, a qualsevol llibreta disponible. Les paraules canalitzen tot allò que sento quan gaudeixo del que més estimo. Trobar les expressions perquè sentis el que jo sento, és la meva fita.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Les DO ebrenques evaluen les pèrdues ocasionades per l'onada de calor.
Les DO ebrenques evaluen les pèrdues ocasionades per l'onada de calor. | Cedida
Els representants de les DO demanen a administració la necessitat de buscar mesures per incentivar l'economia rural
Imatge il·lustrativa
El celler Empordàlia organitza la desena edició de les seves jornades oferint demostracions de productes amb segell empordanès, com Anxoves Solés, Ànec de l’Empordà, Can Bech, maridats amb vins d’Empordàlia.
Imatge il·lustrativa
Jean Leon uneix vi amb gastronomia amb el xef amb estrella Quim Casellas | La sisena edició del ViArt dedicada a la cuina creativa i tindrà lloc el proper 19 de juliol a les 19.30h al celler de Torrelavit