​Ladiferenta i la vida entre feixes

Quan l’afició es torna realitat

| 31/05/2019 a les 09:37h
Si la primera vegada que vaig passar per aquelles vinyes en vas tan velletes m’haguessin dit que era un nou projecte que naixia al Bages hauria dit que era una fantasia. Uns ceps petits, arrelats i arran de terra eren part de quelcom que s’estava gestant, i jo encara no ho sabia.

Eren dignes de la recuperació d’un paisatge i per tant era lògic que si hi havia algú, una mica boig evidentment, que formés part d’aquell paisatge, el volgués recuperar. Parlo d’una petita finca, minúscula que tocava Navàs (Bages).
 

Foto: Míriam Clotet


Aquestes tres bojos són en Marc, en Martí i en Joan. Són tres amics, que han decidit fer-se socis i fer realitat el seu somni. Va començar com una afició, i com tots els que ens enamorem del món del vi, es va convertir en una bogeria. Uns fonaments clars: la recuperació de vinyes velles, la replantació de varietats autòctones i la conservació i potenciació de les particularitats del seu territori. Un patrimoni vegetal únic i una història per explicar.

Tenen 5 hectàrees i conreen macabeu, sumoll, mandó, malvasia, garnatxa negra, picapoll negre i pansera. Respecten el territori que han trobat, tenint en compte fins a on poden utilitzar maquinària (petita) i fins a on no. Les noves vinyes les planten en vas i amb tutors, i la filosofia és seguir les lleis més antigues. Tenien al cap una idea molt clara: volien emocionar-se amb el que feien.

Un tresor amagat: tines de pedra medievals

Una de les singularitats que hi ha al territori són els diferents conjunts de tines medievals excavades en la roca a les antigues vinyes. I quina millor manera de mostrar l’estima a la terra, al territori i al paisatge què utilitzant tots els recursos que ens ofereix?
Avui el seu vi, ha passat per aquells dipòsits realitzant una petita maceració i l’inici de la fermentació, i tanca el cercle doncs d’utilitzar tots els recursos dels quals disposen de manera natural.
 

Foto: Míriam Clotet


Tines naturals fetes en roca tova, porosa, que permet un intercanvi de transpiració a través de la pedra, i que el vi sempre agraeix. Un sistema natural de treball que val la pena utilitzar.

Treballant com “antas”

Les antigues generacions feien les tasques d'una manera específica per algun motiu. Algunes raons les coneixem, altres ens semblen inversemblants, però la veritat és que si es feien d'aquella manera, era per algun motiu.

En Joan em diu "la nostra reflexió és que quan abans es feien les coses no era perquè sí. Tot estava pensat", i potser té raó, ells només han seguit (amb esforç) el que altres ja havien meditat. Conservar el patrimoni vegetal ha resultat bàsic, i en la majoria del possible la idea és continuar aquesta línia.

El sòl i el clima de la zona, els hi aporta coses meravelloses, així que només cal ser conscient i treballar per potenciar-ho.
 

Foto: Míriam Clotet


Tastant Ladiferenta

La diferenta és un vi blanc fet amb un 85% de varietats blanques i un 15% de varietats negres. El macabeu (en majoria) i la malvasia són parcialment macerades amb la seva brisa. Les varietats negres, el sumoll (la més protagonista) però també hi ha picapoll negre i garnatxa negra, estan vinificades en blanc i premsades amb la rapa. Un nexe perfecte entre l'acidesa del sumoll i la complexitat del macabeu. Una unió que sembla ser feliç convivint en aquesta ampolla que intenta traslladar-te al Bages.

De color de sol suau i amb lleus reflexos verds, es desperta viu i fresc amb suau aroma de llimonada fresca amb un toc de menta. A poc a poc apareix la poma per quedar-se i un llit de fonoll. Amb el temps, tot es va convertint en una suau compota de pera i així acabes pensant que estàs menjant un gelat fresc en una nit d'estiu.

Un vi perfecte per un moment, per al moment, pel nostre moment, pel que estem vivint ara. Potser no cal res més que servir-nos una copa i ser capaços de gaudir del moment, perquè tal com diuen ells mateixos, els seus vins són allò: sensacions, vivències, emocions i plaer. En resum, fer un vi que els fa feliços i res més.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Míriam Clotet
Un dia, mentre tastava, em vaig adonar que no era capaç de gaudir del tot, si no era capaç de saber tota la història que hi havia darrere de l'ampolla. Em vaig trobar escrivint històries sobre el paisatge, i les persones que hi havia a la rereguarda, a qualsevol llibreta disponible. Les paraules canalitzen tot allò que sento quan gaudeixo del que més estimo. Trobar les expressions perquè sentis el que jo sento, és la meva fita.
FiraBWW
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
L'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona presenta un nou postgrau a distància centrat en estratègia digital, comercialització i màrqueting en el sector del vi
Imatge il·lustrativa
La 39 mostra tindrà lloc del 20 al 24 de setembre a la Ronda Sant Antoni, al costat del Mercat.
Imatge il·lustrativa
El Coca i Fitó Nu 2018 és un vi 100% Garnatxa Negra de vinyes velles, amb llevats salvatges i sense sulfits afegits.