Gaintus, un repte d'escalada continua

«sorgeix doncs el “comando sumoll”, que unia a en Josep Aguilar, Patric Murillo i al mateix Josep. Aquells indicis són els que li van fer plantejar quin camí s'havia de seguir per no perdre aquesta identitat que tenia lluïssor pròpia...»

| 13/09/2018 a les 09:22h
Montrubí, i el seu xerpa, en Josep Queralt

Gaintus fa referència a la senyalització d'una ruta d'escalada als Pirineus, és en certa manera un petit repte i, a la vegada, un gran desafiament. D'aquesta manera el celler Montrubí, l'any 2000, emprèn una escalada directa amb una única fita, recuperar la varietat negra autòctona i predilecta de la zona.

Per mi la cara més visible, la del seu enòleg, el xerpa del projecte, en Josep Queralt. Tot va començar a prendre sentit quan el vaig escoltar per primera vegada. Ara cada cop que el sento explicar les raons de la lluita i descriure amb tota mena de detalls les històries que li van fer entendre perquè la recuperació era el camí a seguir, corroboro que he picat la tecla adient.
 

La Sumoll, la varietat negra del Penedès

El sumoll, era una varietat molt extensa a Catalunya, i una de les més cultivades a un Penedès que era llavors més negre que blanc. Potser ens resulta difícil de creure per la fotografia que tenim d'ell en l'actualitat, però moltes vegades l'evolució explora camins que s'allunyen de la seva pròpia història.

La fil·loxera, la replantació d'altres varietats i les complicacions que sorgeixen en el cultiu del sumoll, van fer que a poc a poc la varietat anés perdent protagonisme. Va disminuir tant el cultiu, que a la segona meitat del segle XX, la superfície va quedar reduïda a menys de 300 hectàrees. Tot semblava apuntar a una possible desaparició.

Però llavors, de les arrels, va néixer una energia per voler recuperar la personalitat i cercar aquella identificació que els diferenciava de la resta. En Josep em comenta que quan anava a les vinyes i parlava amb els viticultors, hi havia un tema estrella que els feia canviar la cara, els feia sorgir en els ulls una brillantor especial, una sensació d'estar tocant un tema molt sensible, i aquest no era un altre que el sumoll.

Sorgeix doncs el “comando sumoll”, que unia a en Josep Aguilar, Patric Murillo i al mateix Josep. Aquells indicis són els que li van fer plantejar quin camí s'havia de seguir per no perdre aquesta identitat que tenia lluïssor pròpia. Estava en el camí correcte, la seva intuïció no li fallava. Si algun dia veus algú emocionar-se parlant de quelcom, vigila, aquí hi haurà de ben segur un petit tresor. A poc a poc s'anava desvetllant de nou la història, i tot i fer molt de temps que estava amagada, venia trepitjant amb força.
 
Avançant a ritme incansable

Havia començat un retrobament amb les anteriors generacions, una cerca que prometia un resultat molt esperançador. Eren plenament conscients que el resultat no seria immediat, però sabien que la seva incansable tasca tindria resultats, la feina ben feta sempre té recompensa. La demostració més clara, és que van ser el primer celler al món a tenir un vi al mercat 100% sumoll. Ara, 18 anys després de la seva primera passa, elaboren 5 vins monovarietals de Sumoll i exporten a 15 països. Una progressió més que evident, que els ha fet declarar-se els productors més grans de sumoll en aquests moments.
 

Sumoll, varietat i repte!

El Gaintus Radical, és de color violaci i molt brillant, traspassa l'electricitat de la varietat a través del seu color. Una vivacitat que es presenta de manera evident només en mirar. Color seductor i apassionant que et convida a beure.

I tot i que ara tocaria la part olfactiva, la posposo per fer-la més endavant. Vull permetre'm la llibertat de tastar primer, necessito posar-me'l a la boca i sentir la seva escalada de sabor a ritme constant. Fresc, àcid, elèctric, vertical, de llarga vida. Se'm presenta directe i sense embuts, em confessa a cau d'orella: sóc així. Ho sé perfectament, i m'agrada.

Com les seves vinyes, fa olor de primavera, a l'herba del mediterrani quan està creixent, a fruita encara una mica verda. Fa olor dels sarments verds quan els acaricies durant el verol. Fa olor de mora, i de maduixa, però també d’aigua fresca de roses i d’un suau pebre negre acabat de moldre. Fa olor d'evolució constant, de rusticitat treballada per obtenir quelcom recuperat. Fa olor de passat i de futur, d’història i d’un present molt viu i emocionant. Fa olor de repte, fa olor de vida, fa olor de tu Josep Queralt, que poses nom i presència a un Penedès ple de personalitat, i m'atreveixo a dir, encara per descobrir.

COMENTARIS

Feina admirable
Ramon Francàs, 12/12/2018 a les 17:26
+0
-0
Josep Queralt és més que un simple enòleg, és un crack visionari de la sumoll que treballa amb passió. Gaintus és una molt bona expressió d'un enòleg que és molt bona persona i que viu amb entusiasme les seves terres i la seva feina. També ha estat visionari pel que fa a la utilització de les gerres ceràmiques (del seu amic Joan Carles Llarch). Llàstima que les guies de vins o molts prescriptors no s'hi fixin. Sovint s'idolatren vins que no tenen res d'autènttics. Aquí tot es autèntic. @hmr

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Míriam Clotet
Un dia, mentre tastava, em vaig adonar que no era capaç de gaudir del tot, si no era capaç de saber tota la història que hi havia darrere de l'ampolla. Em vaig trobar escrivint històries sobre el paisatge, i les persones que hi havia a la rereguarda, a qualsevol llibreta disponible. Les paraules canalitzen tot allò que sento quan gaudeixo del que més estimo. Trobar les expressions perquè sentis el que jo sento, és la meva fita.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Us proposem cinc escumosos d'alta qualitat per acompanyar els àpats de les festes
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
24 propostes d'escumosos blancs, rosats, amb més i menys criança, amb DO Cava, amb DO Penedès i sense DO
Imatge il·lustrativa
El conegut rotatiu nord-americà escull el cava Bohigas Brut Reserva com un dels 5 millors caves i xampanys del món per al Nadal | El setembre, el Wall Street Journal també va destacar la “remarcada qualitat” del cava Bohigas