​Aires de Garbet 2015, un vi amb ànima d'un enòleg amb majúscules

​«la tramuntana és fonamental per entendre la concentració aromàtica present a la pell i la polpa. Això es combina amb un terreny càlid i pissarrós, que li confereix una potència i un caràcter especials...»

| 08/01/2019 a les 17:00h
Els factors que marquen les diferències entre un vi i un altre són, bàsicament, quatre: el clima, el terreny, la varietat de raïm i l'elaboració. I és quan s'alineen aquests quatre factors que apareixen vins que arriben a l'excel·lència.

Aquesta excel·lència, per mi, es manifesta quan un vi et fa posar la pell de gallina. Quan pots viatjar en l'espai i en el temps. Quan et transporta a la vinya de la qual ha sortit el raïm. Quan et veus envoltat del paisatge que el veu néixer. Quan et permet, només flairant la copa, tirar enrere i reconèixer aromes que t'expliquen el procés que ha patit el raïm fins a esdevenir vi. Però també quan t'apropa a la persona que hi ha darrere del vi. L'enòleg o propietari del celler que, moltes vegades, és la mateixa persona, però no sempre. Aquests vins són els que jo anomeno vins amb ànima. I creieu-me que, per desgràcia, no n'hi ha gaires. El vi que us vull presentar avui per mi ho és; l'Aires de Garbet 2015 de Perelada.
 

Neix en un indret on el clima és determinant. Molt tocat per la Tramuntana... com deia aquell. Aquesta ventilació és fonamental per entendre la concentració aromàtica present a la pell i la polpa. Això es combina amb un terreny càlid i pissarrós, que li confereix una potència i un caràcter especials. A més, la varietat escollida, la garnatxa negra, sap combinar perfectament aquestes dues característiques de clima i terra i aprofitar-se'n al màxim.

Ja només en falta un últim factor, el més insignificant però, alhora, el que acostuma a fallar més en alguns vins. En aquest cas, no ho fa, perquè la persona que hi ha darrere aquest vi és infal·lible. El Delfí Sanahuja, un enòleg amb majúscules. Guardonat amb diversos premis al llarg de la seva trajectòria, guia amb mestratge el most, des que és només això, fins que surt de la bóta, on envelleix prop de 15 mesos, per anar a parar a l'ampolla. Dins d'aquesta encara hi reposa un temps més abans d'arribar a les nostres mans.

L'Aires de Garbet 2015, del celler Perelada, és un vi que et permet fer aquest viatge a través del paisatge de l'entorn, al mateix temps que entens perfectament la filosofia del Delfí: mínima transformació d'una matèria primera excel·lent. Un vi de cap a peus, que val molt la pena gaudir.

Salut i vi!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Pelegrín
Sumiller
Josep Pelegrín, millor sumiller de Catalunya els anys 2014 i 2015, i escollit per la UEAS -Unión Española de Asociaciones de Sumilleres- millor sumiller d'Espanya el 2016. Format a l'escola d'Hostaleria Joviat de Manresa, on treballa actualment, ha passat per restaurants com elBulli o per botigues especialitzades com el Petit Celler de Manresa.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
El celler ja ha reduït un 34% la petjada de carboni en relació amb el 2008 segons el balanç auditat del 2020
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 4 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa