​Descobrint el Gran Penedès: L'Apical

«Quan vaig conèixer a en Sergi el primer que em va conquistar va ser el seu somriure, sempre alegre, sempre de bon humor...»

| 13/07/2018 a les 08:53h
El projecte, qui hi ha darrere

Quan vaig conèixer a en Sergi el primer que em va conquistar va ser el seu somriure, sempre alegre, sempre de bon humor. Em va captivar la seva vibració i després va ser quan vaig descobrir, que era la mitja taronja, amb en Martí Giralt, del projecte de l'Apical. En aquell moment va ser quan va quadrar tot. La bona energia atrau la bona energia, està clar.

Elaboren vins des del 2012 al Gran Penedès (com ells l'anomenen), es van conèixer estudiant un mòdul d'enologia i des de llavors van creure que havien de fer quelcom junts. Treballen macabeu, xarel·lo, sumoll i malvasia. Un projecte molt interessant, alineat amb l'evolució del moviment elèctric, que estan agafant les noves generacions del territori. Pensant sempre en les varietats autòctones i amb ganes de recuperació, tenen pensat plantar tota la malvasia de Sitges i el sumoll que puguin, i així anar configurant petits trossos d'història. Els dos eren uns enamorats del macabeu, aquella varietat discreta, que es va descobrint a poc a poc, però que té molt a dir. Tot va començar amb 1000 ampolles, primer una bota, després dues botes i finalment la interpretació en diferents mètodes.
 

Coll de la Sitja. L'Ancestral (limitat) de macabeu

Avui arriba a les meves mans, una de les 348 ampolles que han fet del seu primer ancestral: Coll de la Sitja Macabeu 2017. Fa tres anys que fan proves, i aquest 2018 han donat sortida al seu primer vi menys tranquil. Esperen arribar a 1000 ampolles en el futur, em diuen amb els ulls brillants, parlem doncs no de petita producció, sinó de microproducció.

En la seva ment, el seu macabeu de vinyes velles, de la mateixa finca del qual elaboren el seu vi tranquil, havia de contenir carbònic. Sempre havien tingut aquesta il·lusió, i un ancestral, era la manera més noble de fer la seva pròpia interpretació. No porta sulfits afegits, és el més natural possible, volien que fos fidel al que volen ser al futur, i per tant aquest és el camí.

Em serveixo jo mateixa, brilla incansablement, perfecta interpretació de l'etiqueta dintre de la copa, un petit estel fugaç que et mira des de dintre. Petits glòbuls carbònics neixen en espiral, sembla que volen pujar a la superfície a agafar aire, aquest aire que a poc a poc els farà anar descobrint-se.

A la boca, untuositat, presència i maduresa. Conserven les mares fines i el deixen en contacte amb elles durant 3 mesos. Després, fan el degorjat, posen tap de suro, i el deixen dormir sis mesos per aconseguir l'harmonia, i crec que la troben perfectament. Volien elaborar un producte varietal, elegant, net i subtil, en resum, tot el que es podria desitjar per una combinació perfecta. Aspiraven allunyar-se del que tots esperem de la varietat en un vi escumós de cupatge tradicional, volien revestir-la, donar-li una volta i redescobrir-la per nosaltres.
 

El toc floral del macabeu està més present que mai en aquesta elaboració. Em transporta directament a una nit d'estiu, de flors blanques, de cels foscos plens d'estrelles i d'aire fresc a la cara. Volien fugir del perfil més clàssic i ho han aconseguit, de fet crec que li porten molts quilòmetres d'avantatge, i per ser una primera carrera, i estar a l'entrenament, tenen moltes possibilitats d'accedir al pòdium.

Sergi i Martí, la vostra joventut i l'energia que poseu al Penedès només és la façana, però sou com un gran edifici de l'Eixample que fa girar-te quan el veus per fora, però t'enamores profundament quan descobreixes el que hi ha dintre.

COMENTARIS

VINS CATALANS
Manuel Duran, 17/07/2018 a les 11:36
+0
-0
Aquets senyors han entés que fer vins afrancesats es un error...
Vins catalans d'autor(s)
Òscar Rodrigo, 22/07/2018 a les 19:10
+0
-0
Són uns cracks!
A l'Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell i Domenech (Espiells)

sempre estem desitjant que tornin per fer una altra xerrada magistral als alumnes.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Míriam Clotet
Un dia, mentre tastava, em vaig adonar que no era capaç de gaudir del tot, si no era capaç de saber tota la història que hi havia darrere de l'ampolla. Em vaig trobar escrivint històries sobre el paisatge, i les persones que hi havia a la rereguarda, a qualsevol llibreta disponible. Les paraules canalitzen tot allò que sento quan gaudeixo del que més estimo. Trobar les expressions perquè sentis el que jo sento, és la meva fita.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Per primer cop s’oferirà un taller de vinificació d’espumosos ancestrals
Imatge il·lustrativa
Sergio Mora, Grammy Llatí al Millor Disseny 2016, plasma la seva visió de Juvé & Camps en quatre ampolles d’edició limitada del Reserva de la Família sota el títol Plaer Còsmic
Imatge il·lustrativa
El certamen, organitzat per la Universitat de Barcelona, Família Torres i Tomàs Molina, servirà per debatre sobre si són els impostos la solució al canvi climàtic |