Les dones del vi

«la primera obra d’aquest entusiasta autor barceloní de família hongaresa nascut el 1989 a la Transilvània romanesa. Zoltan Nagy...»

​Cava de Paratge, per fi, i canvis a la vista

| 02/01/2018 a les 16:37h
Aquestes festes m’he llegit d’una sola tirada una de les darreres novetats editorials d’aquest passat 2017: ‘Reines de Copes. Les grans dones del vi. 50 vins amb ànima de dona’ (Tolosa Wine Books), de Zoltan Nagy. És un llibre (la primera edició de desembre passat) amb fotografies cedides que ha estat escrit des de la passió (i amb alguna falta ortogràfica). És la primera obra d’aquest entusiasta autor barceloní de família hongaresa nascut el 1989 a la Transilvània romanesa. Zoltan Nagy, de fet, reconeix que els textos d’aquest llibre “son necessàriament molt personals, de vegades apassionats”. Potser massa i tot, en algun cas.
 

L’autor és del parer que "la dona afegeix força, reflexió i sensibilitat al món del vi". Jo crec que no és bo generalitzar però sí que és de justícia reivindicar el paper de la dona, també en el món del vi. Zoltan Nagy diu, molt encertadament, que “el paper de la dona en el món del vi és cada cop més significatiu”. Només cal repassar les grans sommeliers catalanes que regnen a l’alta restauració o en establiments de prestigi per adonar-se que la dona fa anys que ha assolit grans posicions: Audrey Doré, Judith Cercós, Montse Velasco, Isabelle Brunet, Isabelle Moren, Pilar Cavero, Tamae Imachi, Cecilia Guedes, Lorena Ríos, Marta Sánchez, Ela Fernández, Delia García, Montse Lao... Potser elles també mereixerien un llibre.

Escrit en castellà (118 pàgines) aquest llibre s’ofereix per 19 euros. És un elogiós repàs a la trajectòria de 50 dones del vi a Espanya, tot i que algunes de les escollides no sàpiguen ni com es fa el vi. Pel que fa a les dones del vi catalanes o responsables de cellers catalans n’ha escollit a un destacat nombre: Anna Espelt (Espelt), Anna Martí (Ca n’Estruc), Anne-Joséphine Cannan (Clos Figueras), Carme Casacuberta (Vinyes d’Olivardots), Carmen Ferrer (Bàrbara Forés), Daphne Glorian (Clos i Terrasses), Ernestina Torelló (Torelló), Eva Prim (Celler Ronadelles), Gemma Plaza (Tomàs Cusiné), Irene Alemany (Alemany i Corrio), Mar Galván (Celler Clos 93), Mar Raventós (Codorníu), Maria Sangenís (Sangenís i Vaqué), Marta Casas (Parés Baltà), Marta Pedra (Vins de Pedra i La Vinyeta), Marta Rovira (Mas d’en Gil), Meritxell Juvé (Juvé & Camps), Mireia Pujol-Busquets (Alta Alella i Celler de les Aus), Mireia Torres (Jean Leon i Torres), Olivia Bayés (Marco Abella), Rita Nogueroles (Vinyes Domènech), Sandra Doix (Mas Doix) i Sara Pérez (Mas Martinet i Venus La Universal). Cadascuna de les seleccionades apareix amb un vi que ella mateixa ha escollit, un vi que les identifica.

Zoltan Nagy diu que “aquest és un petit homenatge a algunes d’aquestes dones del vi. Dones joves i madures, amb diferents orígens i trajectòries, totes admirables i amb vides estimulants en el sector del vi”.

Són “cinquanta professionals i cinquanta vins amb ànima de dona”. Cal celebrar que el món del vi guanyi obres i prescriptors. Aquest autor, de fet, reconeix que “un dels motius per a escriure quest llibre és, precisament, promoure la cultura del vi com un àmbit integrador, cultural, professional i social que contribueixi al creixement del sector vitivinícola també a través de l’aportació de la dona”.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Ramon Francàs
Ramon Francàs Martorell és un periodista vilanoví empadronat al Priorat i un apassionat pel món del vi i la vinya amb tres dècades de trajectòria. S’ha brindat tant a la informació econòmica com a la prescripció en molts mitjans de comunicació, especialment a La Vanguardia, sense perdre el sentit crític. En el seu perfil de Twitter s’hi pot llegir: "El vi, una passió feta professió".
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Temps de vi
Temps de vi | Gilbert Bages
Jordi Bes
L'única DO vinícola gironina s'alia amb els restauradors del territori perquè les seves elaboracions despertin l'interès de la capital catalana
Imatge il·lustrativa
Per primer cop s’oferirà un taller de vinificació d’espumosos ancestrals
Imatge il·lustrativa
Sergio Mora, Grammy Llatí al Millor Disseny 2016, plasma la seva visió de Juvé & Camps en quatre ampolles d’edició limitada del Reserva de la Família sota el títol Plaer Còsmic