Tast de Josep Pelegrín

Savinat 2016 de Gramona, un vi excel·lent d'una varietat històrica

​«Què és millor, un vi fet amb varietats autòctones o un vi fet amb varietats foranes? Savinat és un vi que ens demostra que, quan es fa la feina ben feta, amb amor, cura i passió, els resultats poden ser excel·lents...»

​Cava de Paratge, per fi, i canvis a la vista

| 14/11/2017 a les 11:47h
Existeix des de fa cert temps el debat entre varietats de raïm. Què és millor, un vi fet amb varietats autòctones o un vi fet amb varietats foranes?

 
Diverses consideracions al respecte. Una primera; definir les varietats com a autòctones o foranes, crec que, com a mínim, és poc exacte per no dir erroni. No entrarem aquí, per manca d'espai i temps, en el debat sobre d'on provenen totes les varietats de raïm. Però sí que prefereixo parlar de varietats històriques o tradicionals per referir-me a aquelles que fa moltes generacions que estan arrelades a un territori i que, segurament, són la millor manera que aquest territori, amb el seu paisatge, les seves característiques geològiques i també socials, s'expressi dins una copa.

Segona consideració; les comparacions són sempre odioses. Vins fets amb varietats tradicionals i altres fets amb varietats arribades a casa nostra anys més tard, poc tenen a veure. I fins i tot, és injust posar-los al mateix sac. Com també és injust quan volem comparar vins fets amb la mateixa varietat de diferents procedències per establir rànquings o classificacions. Les varietats s'expressen diferent en funció d'allà on creixen i també en funció de les mans que les transformen.

Dit això, avui volem parlar d'un vi que ens demostra que, quan es fa la feina ben feta, amb amor, cura i passió, els resultats poden ser excel·lents.

Estem parlant del Gramona Savinat. Un vi elaborat amb sauvignon blanc, varietat que arriba a Catalunya provinent del Val del Loire, França. Difícil adaptació a climes càlids, però que troba certs racons al Penedès on el resultant és increïble.

Es tracta d'un vi que manté el perfil aromàtic net i característic d'aquesta varietat quan troba un clima i un terrer ideals. Fruita blanca d'os, cítrics, notes tropicals i d'herbes aromàtiques, com el fonoll... 

L'entrada és melosa i suau, aportat pel treball realitzat amb les mares durant la fermentació. Però ràpidament s'intueix la seva verticalitat, fruit de la bona acidesa que manté, que li dóna frescor i un futur prometedor. Les notes afruitades que ja trobàvem al nas, se'ns confirmen a la boca i es veuen acompanyades per lleugeres notes fumades i especiades, aportació de la fusta on fermenta, d'una manera intel·ligent i poc agressiva, donant així el protagonisme que es mereix a la varietat.
 


Un molt bon vi per qui es vulgui fer una idea clara de com ha de ser un sauvignon blanc i no vulgui viatjar ni a França ni a altres indrets més llunyans com, per exemple, Nova Zelanda.

Salut i vi!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Pelegrín
Sumiller
Josep Pelegrín, millor sumiller de Catalunya els anys 2014 i 2015, i escollit per la UEAS -Unión Española de Asociaciones de Sumilleres- millor sumiller d'Espanya el 2016. Format a l'escola d'Hostaleria Joviat de Manresa, on treballa actualment, ha passat per restaurants com elBulli o per botigues especialitzades com el Petit Celler de Manresa.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena web i vídeo
01/01/1970
Comercial Masoliver organitza diferents activitats de la mà del xef Jordi Juncà, cuiner del Restaurant Ca l'Enric amb una Estrella Michelin, el xocolater Jordi Ferrer i el cocteler Gerard Ruiz
01/01/1970
L'agenda 2018 presenta nous vins, noves botigues i com a novetat, restaurants amb una bona selecció de vins catalans | La segona edició de l’agenda dels vins catalans, enguany és en català i en anglès | La il·lustradora Anna Rubio dona color a les imatges dels vins,botigues i restaurants