Tast de Josep Pelegrín

Savinat 2016 de Gramona, un vi excel·lent d'una varietat històrica

​«Què és millor, un vi fet amb varietats autòctones o un vi fet amb varietats foranes? Savinat és un vi que ens demostra que, quan es fa la feina ben feta, amb amor, cura i passió, els resultats poden ser excel·lents...»

​Cava de Paratge, per fi, i canvis a la vista

| 14/11/2017 a les 11:47h
Existeix des de fa cert temps el debat entre varietats de raïm. Què és millor, un vi fet amb varietats autòctones o un vi fet amb varietats foranes?

 
Diverses consideracions al respecte. Una primera; definir les varietats com a autòctones o foranes, crec que, com a mínim, és poc exacte per no dir erroni. No entrarem aquí, per manca d'espai i temps, en el debat sobre d'on provenen totes les varietats de raïm. Però sí que prefereixo parlar de varietats històriques o tradicionals per referir-me a aquelles que fa moltes generacions que estan arrelades a un territori i que, segurament, són la millor manera que aquest territori, amb el seu paisatge, les seves característiques geològiques i també socials, s'expressi dins una copa.

Segona consideració; les comparacions són sempre odioses. Vins fets amb varietats tradicionals i altres fets amb varietats arribades a casa nostra anys més tard, poc tenen a veure. I fins i tot, és injust posar-los al mateix sac. Com també és injust quan volem comparar vins fets amb la mateixa varietat de diferents procedències per establir rànquings o classificacions. Les varietats s'expressen diferent en funció d'allà on creixen i també en funció de les mans que les transformen.

Dit això, avui volem parlar d'un vi que ens demostra que, quan es fa la feina ben feta, amb amor, cura i passió, els resultats poden ser excel·lents.

Estem parlant del Gramona Savinat. Un vi elaborat amb sauvignon blanc, varietat que arriba a Catalunya provinent del Val del Loire, França. Difícil adaptació a climes càlids, però que troba certs racons al Penedès on el resultant és increïble.

Es tracta d'un vi que manté el perfil aromàtic net i característic d'aquesta varietat quan troba un clima i un terrer ideals. Fruita blanca d'os, cítrics, notes tropicals i d'herbes aromàtiques, com el fonoll... 

L'entrada és melosa i suau, aportat pel treball realitzat amb les mares durant la fermentació. Però ràpidament s'intueix la seva verticalitat, fruit de la bona acidesa que manté, que li dóna frescor i un futur prometedor. Les notes afruitades que ja trobàvem al nas, se'ns confirmen a la boca i es veuen acompanyades per lleugeres notes fumades i especiades, aportació de la fusta on fermenta, d'una manera intel·ligent i poc agressiva, donant així el protagonisme que es mereix a la varietat.
 


Un molt bon vi per qui es vulgui fer una idea clara de com ha de ser un sauvignon blanc i no vulgui viatjar ni a França ni a altres indrets més llunyans com, per exemple, Nova Zelanda.

Salut i vi!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Pelegrín
Sumiller
Josep Pelegrín, millor sumiller de Catalunya els anys 2014 i 2015, i escollit per la UEAS -Unión Española de Asociaciones de Sumilleres- millor sumiller d'Espanya el 2016. Format a l'escola d'Hostaleria Joviat de Manresa, on treballa actualment, ha passat per restaurants com elBulli o per botigues especialitzades com el Petit Celler de Manresa.
Imatge il·lustrativa
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Imatge il·lustrativa
Max Margalef aposta per un equip jove però amb experiència | Joan Tarrada deixa el càrrec després de 12 anys al capdavant de l'entitat
Imatge il·lustrativa
El premi Vins i Licors Grau a la trajectòria professional en el món del vi va recaure en Antoni Mata Casanovas de Caves Recaredo
Imatge il·lustrativa
La presentació va tenir lloc al celler amb una jornada de portes obertes en què els més de 800 assistents van poder tastar el nou vi i gaudir de la música del grup de folklore Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries