Recomanació

La Baula, de Can Serra dels Exibis

Josep Pelegrín, millor sumiller català 2014 i 2015, i millor sumiller espanyol 2016, ens recomana aquest DO Pla de Bages

| 16/05/2017 a les 10:56h
Quan parlem d'un vi hi ha infinitat de factors a tenir en compte a l'hora de descriure'l i de valorar-lo. Però ho podríem resumir tot amb una paraula, amb un sentiment: l'ànima. Què és un vi amb ànima? Què li dóna ànima a un vi?

Els vins amb ànima són aquells que van més enllà, que són molt més que una beguda provinent del raïm. Són aquells que et transporten i que t'emocionen. Que et parlen del lloc on neixen, de la seva història i del paisatge que hi ha darrera. I que t'ajuden a conèixer una mica millor a les persones que l'acompanyen en el seu naixement.

Un d'aquests vins és sens dubte La Baula, del celler Can Serra dels Exibis, al cor de Catalunya, al Bages. De la mà de Joan Soler, actual president de la DO. Pla de Bages, i autèntic gurú i profeta dels vins del Bages, un grup d'amics i amants del vi van començar no fa tants anys aquest projecte.

I el que fins ara és el seu últim pas és aquesta Baula. Un vi elaborat amb sumoll i mandó. Dues varietats que ja es treballaven al Bages fa 200 anys quan, el 1865, era una de les regions pioneres en l'elaboració de vins, amb més de 27000 ha de vinya. Dues varietats que gairebé es perden i desapareixen amb el pas dels temps i que, gràcies a l'esforç, la tossuderia i la valentia de pocs pagesos, han pogut arribar fins al present.

Es tracta d'un vi sense maquillatges, un vi tal com raja. La frescor i tannicitat del sumoll, combinada amb l'elegància i la calidesa de la mandó. Un vi elèctric d'entrada, llarg, tens i aeri. Molta finor i delicadesa en les seves aromes, sabors i textures, que et recorden a la tardor. Fulles seques. Quan tastes aquest vi fas un viatge en l'espai i el temps, doncs, de sobte, et trobes enmig d'un bosc mediterrani, envoltat de romaní, farigola, boix. I de pedra seca. Al costat, un camp de cereal i, al fons, presidint el paisatge, Montserrat. El vi t'acaba de transportar al Bages, perquè aquest paisatge es deixa notar, i molt, a cada glop.

El més semblant a com seria el vi bagenc de finals del segle XIX. Si parlem que els vins amb ànima són aquells que et transporten i t'emocionen, La Baula sens dubte entra dins d'aquesta categoria. I per la porta gran!

Salut i vi!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Pelegrín
Sumiller
Josep Pelegrín, millor sumiller de Catalunya els anys 2014 i 2015, i escollit per la UEAS -Unión Española de Asociaciones de Sumilleres- millor sumiller d'Espanya el 2016. Format a l'escola d'Hostaleria Joviat de Manresa, on treballa actualment, ha passat per restaurants com elBulli o per botigues especialitzades com el Petit Celler de Manresa.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Al ressorgiment d'aquesta beguda encara li queda recorregut per fer conèixer les marques, connectar el consumidor amb l'elaborador i en la cocteleria
Imatge il·lustrativa
Amb el codi EBCU10, tots els alumnes obtindran un 10% de descompte en la formació de Superior de Sommelier, només per ser lectors de www.cupatges.cat.
Presentació de la nova classificació dels vins de la DOQ Priorat a Escaladei.
Presentació de la nova classificació dels vins de la DOQ Priorat a Escaladei. | DOQ Priorat
El projecte "Els noms de la terra" és pioner a l'Estat i els cataloga en funció del seu lloc d'origen