Recomanació

La Baula, de Can Serra dels Exibis

Josep Pelegrín, millor sumiller català 2014 i 2015, i millor sumiller espanyol 2016, ens recomana aquest DO Pla de Bages

| 16/05/2017 a les 10:56h
Quan parlem d'un vi hi ha infinitat de factors a tenir en compte a l'hora de descriure'l i de valorar-lo. Però ho podríem resumir tot amb una paraula, amb un sentiment: l'ànima. Què és un vi amb ànima? Què li dóna ànima a un vi?

Els vins amb ànima són aquells que van més enllà, que són molt més que una beguda provinent del raïm. Són aquells que et transporten i que t'emocionen. Que et parlen del lloc on neixen, de la seva història i del paisatge que hi ha darrera. I que t'ajuden a conèixer una mica millor a les persones que l'acompanyen en el seu naixement.

Un d'aquests vins és sens dubte La Baula, del celler Can Serra dels Exibis, al cor de Catalunya, al Bages. De la mà de Joan Soler, actual president de la DO. Pla de Bages, i autèntic gurú i profeta dels vins del Bages, un grup d'amics i amants del vi van començar no fa tants anys aquest projecte.

I el que fins ara és el seu últim pas és aquesta Baula. Un vi elaborat amb sumoll i mandó. Dues varietats que ja es treballaven al Bages fa 200 anys quan, el 1865, era una de les regions pioneres en l'elaboració de vins, amb més de 27000 ha de vinya. Dues varietats que gairebé es perden i desapareixen amb el pas dels temps i que, gràcies a l'esforç, la tossuderia i la valentia de pocs pagesos, han pogut arribar fins al present.

Es tracta d'un vi sense maquillatges, un vi tal com raja. La frescor i tannicitat del sumoll, combinada amb l'elegància i la calidesa de la mandó. Un vi elèctric d'entrada, llarg, tens i aeri. Molta finor i delicadesa en les seves aromes, sabors i textures, que et recorden a la tardor. Fulles seques. Quan tastes aquest vi fas un viatge en l'espai i el temps, doncs, de sobte, et trobes enmig d'un bosc mediterrani, envoltat de romaní, farigola, boix. I de pedra seca. Al costat, un camp de cereal i, al fons, presidint el paisatge, Montserrat. El vi t'acaba de transportar al Bages, perquè aquest paisatge es deixa notar, i molt, a cada glop.

El més semblant a com seria el vi bagenc de finals del segle XIX. Si parlem que els vins amb ànima són aquells que et transporten i t'emocionen, La Baula sens dubte entra dins d'aquesta categoria. I per la porta gran!

Salut i vi!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep Pelegrín
Sumiller
Josep Pelegrín, millor sumiller de Catalunya els anys 2014 i 2015, i escollit per la UEAS -Unión Española de Asociaciones de Sumilleres- millor sumiller d'Espanya el 2016. Format a l'escola d'Hostaleria Joviat de Manresa, on treballa actualment, ha passat per restaurants com elBulli o per botigues especialitzades com el Petit Celler de Manresa.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Leo i Roc Gramona
Leo i Roc Gramona | Ruth Troyano
Ruth Troyano
Roc i Leo Gramona elaboren vins parcel·laris a Enclòs de Peralba, un celler nou a recer de Gramona en què volen recuperar la memòria de l’elaboració de vins tranquils del Penedès
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes
Recuperem un article d'en Jordi Bes de l'agost passat perquè ho descobriu tot sobre els vins ideals per tancar un bon àpat
Cartell de Rovellats amb actuació de Sandra Bautista per La Verema del Cava
Cartell de Rovellats amb actuació de Sandra Bautista per La Verema del Cava
Del 5 al 26 de setembre, els cellers del Penedès proposen activitats enoturístiques de qualitat vinculades a la verema