El celler a casa

​«No és rar que tota persona afeccionada als vins hagi sospesat en un moment o altre la possibilitat de tenir un celler propi, a casa. Altres pot ser que ja el tinguin...»

| 21/02/2017 a les 11:25h
No és rar que tota persona afeccionada als vins hagi sospesat en un moment o altre la possibilitat de tenir un celler propi, a casa. Altres pot ser que ja el tinguin. En qualsevol cas l'objectiu principal no s'acaba amb el fet de disposar d'un proveïment de vins més o menys variat, sense haver de sortir al carrer. Cal també que això representi una ajuda per gaudir més de l'afició.

Perque el fet de muntar un celler domèstic no es converteixi en un trencaclosques de complexitat excesiva i no demani més dedicació de la que s'està disposat a donar-li, serà bo tenir presents una sèrie d'aspectes bàsics.

Si el que hom desitja és tenir un estocatge de vins per anar-los consumint quan vinguin bé, les condicions a tenir en comte són simples. Si, en canvi, la intenció passa per guardar vins amb l'objectiu de que s´acabin de criar a les nostres mans, fet que acostuma a anar lligat amb el pas d'alguns anys, les necessitats i el rigor seran superiors sobretot pel que fa a condicions físiques del local, al seguiment de l'evolució dels diferents productes i a les condicions econòmiques del mercat a cada moment.

De considerable importància és que aquest celler segueixi uns criteris mínims de racionalitat (ajustat a les nostres possibilitats de consum per evitar que un excés d'ampolles ens obligui a haver-les de llençar), ordre (cal saber en cada moment de què es disposa), representativitat (tenir un vi per a cada un dels nostres moments) i netedat (les teranyines, els fongs i la pols només són vàlides per a les fotos de cellers antics).

Les condicions físiques i ambientals són concretes i indispensables. La posició de les ampolles ha de ser vertical per a tots els vins tranquils, escumosos o dolços que ja estiguin llestos per a consumir. Estirats hi posarem només els vins de guarda. Els arguments que porten a aquesta manifestació encara minoritària són de caràcter eminentment tècnic i avui ja àmpliament comprovats. La resposta al perquè encara conviuen les opinions ‘ampolla dreta’ amb ‘ampolla estirada’ actualment encara precisa un discurs llarg i complexe. De totes maneres i per no haver de caure en l´acte de fe, convido a provar-ho a qui llegeix i a veure com evoluciona diferent un mateix vi conservat en posició vertical i horitzontal. A tall ambiental la temperatura ha de mantenir-se constant entre els 14 i els 16 ºC, la humitat relativa entre el 60 i el 75%, la il.luminació ha de ser ocasional i escassa, les vibracions mínimes i les olors inexistents.

Finalment no es pot oblidar que els vins tenen una vida bastant més curta del que tradicionalment s'ha dit. Els millors vins negres i poquíssims blancs ben conservats poden arribar fins als deu o dotze anys, amb fantàstiques excepcions malauradament molt escasses.

De totes maneres, si en aquest moment no disposem de les condicions esmentades per al celler particular, no s'escau amoïnar-se. Tenir vi a casa perquè ens porti problemes i s'acabi fent malbé no té cap sentit. Un alternativa correcta és trobar una botiga de confiança, dirigida per especialistes, que ens proveeixi periòdicament de les ampolles que necessitem per passar el mes. Així de senzill.

COMENTARIS

Celler a casa
Agusti Ensesa - analista vitiviicola, 22/02/2017 a les 10:42
+0
-0
Absolutament d' acord Marius

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Màrius Fuertes Mateu
Consultor vinícola
Màrius Fuertes (Girona, 1970). És enòleg i especialista en tast sensorial. Ha escrit llibres com "El vi neix a la vinya". Actualment és consultor enològic de varis cellers nacionals i internacionals.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Javier Campo és sommelier i professor de Tecnologia de Servei a CETT-UB
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
01/01/1970
Un vi 100% garnatxa blanca amb una criança de 18 mesos en botes de roure de 225 litres i amb tel biològic | Criança de llarg temps en ampolla