Opinió

Propòsits de setembre

​«Setembre és sinònim de moltes coses. Per al professional del vi, especialment per qui treballa a l'òrbita del procés d'elaboració, aquest mes vol dir feina, collita, intempèrie, risc»

Els vins de casa

Setembre és sinònim de moltes coses. Per al professional del vi, especialment per qui treballa a l'òrbita del procés d'elaboració, aquest mes vol dir feina, collita, intempèrie, risc. De manera molt més genèrica, les setmanes post-caniculars porten implícita la idea de propòsit. Idea que normalment ja neix sense cap possibilitat de consolidar-se, de fer-se efectiva. Qui més qui menys, de manera poc o molt explícita, es proposa assolir alguna fita simplement pel fet de viure en setembre. És obvi que només amb aquest ingredient les possibilitats d´èxit són francament minses.
 
Doncs, tot i amb això, jo m'he fet un propòsit. Més ben dit, m'he proposat fer una proposta de propòsit. Aquest pla té, en principi, poques possibilitats de reeixir! Propòsits subjugats a propostes. L'únic i determinant avantatge és que al darrera hi ha alguna cosa més que l'evidència de trobar-se en una determinada època de l´any. Ja ho veuen, sóc ben poc original començant el curs d'aquesta manera. Però fent ús de la insistència que hom practica al respecte any rere any, i sense cap mena d'intenció més enllà del simple, i alhora pregon, desig de que així fóra, m'agradaria que es generalitzés el propòsit de tractar millor el vi als restaurants. Perquè el dia que així sigui haurà guanyat en equilibri i en qualitat aquesta gastronomia que és lloada com una de les millors del món. No és res que depengui d'una sola persona, i això ho fa especialment difícil. Hauria de ser, doncs, un propòsit col.lectiu tot i que subjecte a intervencions individuals.
 
Els aspectes a treballar són diversos. N'hi ha tres, però, d'ineludibles. La contextualització, la política de preus i la formació. El primer fa referència a tenir cartes de vins que no siguin simples llistats de preus, sinò documents estudiats equilibradament i en actualització constant per oferir una selecció que concordi amb el concepte de l'establiment i amb la regió on aquest està ubicat. El segon, controvertit i de tracte delicat, porta indefectiblement al concepte de benefici econòmic. Indestriable aquest darrer de tota empresa, imprescindible i legítim, hauria d'anar sempre lligat a la paritat qualitat-preu, un dels drets més bàsics de qui compra i un dels valors més honrosos de qui ven. En darrer lloc, la persona que es dedica professionalment a qualsevol disciplina ha de tenir el dret i el deure d'estar ben format. És l'única manera d'exercir amb la qualitat que es mereix qui rep el servei i amb el respecte que es mereix el propi professional.
 
He escrit el propòsit de tractar millor el vi als restaurants. De fet, això vol dir tractar-nos millor entre les persones. L'entenc com a bo i encertat. És clar, sempre i quan no es tracti d'un simple propòsit de setembre.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Màrius Fuertes Mateu
Consultor vinícola
Màrius Fuertes (Girona, 1970). És enòleg i especialista en tast sensorial. Ha escrit llibres com "El vi neix a la vinya". Actualment és consultor enològic de varis cellers nacionals i internacionals.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar
01/01/1970
Un vi sense aromes de criança, fresc, fluid, que acompanya menjars actuals, no tan contundents com els d’abans
01/01/1970
El celler Eudald Massana Noya fa un pas més enllà en l’agricultura ecològica i biodinàmica i elabora un cava sense sulfits afegits, un cava únic i revolucionari