Quan hem de decantar un vi?

« El procés de "decantar" ha trascendit anant més enllà fins arribar a tothom, però, sap realment tota aquella persona que compra una ampolla de vi si cal o no decantar-ne el contingut?»

De peus al decantador

Dins el patrimoni de l'esment vinícola hi ha el terme decantar. No és pas un mot exclusiu del món del vi. Qualsevol analista de laboratori químic o tècnic en fluids sap molt bé què significa i què es vol aconseguir en cada cas per mitjà de la decantació. No vull pas aprofundir, ni tan sols entrar, en aspectes de tecnologia analítica, només vull introduir la qüestió de que la pràctica d´aquesta acció prové de l´àmbit vinícola professional. I no entengui qui llegeix que la descarto de la quotidianitat del consumidor (recordem que ho som tots). La meva intenció no és altra que la de rebaixar el grau de sumptuositat que a voltes s'atorga a algunes paraules extretes de l'especialització. L'enòleg, el sommelier i l'analista sensorial utilitzen el procés de decantació quan el desenvolupament de la seva feina ho fa necessari. Actualment aquest procés ha trascendit anant més enllà fins arribar a tothom, però, sap realment tota aquella persona que compra una ampolla de vi si cal o no decantar-ne el contingut?
 

Decantadors de la marca Riedel, distribuïda a Catalunya per Euroselecció


De bon principi cal indicar que de la mateixa manera que un decantat ens pot millorar les condicions d'expressió d'un vi, ens les pot empitjorar considerablement quan l'apliquem en un altre que no necessiti el tractament. És poc prudent no decantar cap vi com ho és fer-ho amb tots de manera sistemàtica.

Quins són doncs els vins que cal passar pel decantador?
Normalment només els que es trobin en els dos supòsits següents:

- Quan són productes que provénen d'un procés de criança reductora (en absència d'oxígen) que els ha mantingut per un llarg període de temps dins l'ampolla. Aquests precisen una oxigenació prèvia a la degustació per tal que es desenvolupin els caracters aromàtics. La durada d'aquest període de contacte amb l'aire dependrà de cada vi, i s'haurà d'anar avaluant el seu estat fins a l'idoni.

- Quan per edat o condicions d'elaboració el producte presenta pòsits o precipitats que es volen eliminar. En aquest cas l'efecte d'airejament té una importància menor, pel que no sol ser necessària l'aplicació gaire estona abans del consum.

Per portar a terme una decantació cal emprar un recipient, habitualment de vidre, on poder-hi transvasar el contingut o part del contingut de l'ampolla. Quan es busca un efecte oxidatiu seran molt efectius els decantadors que ofereixin una major superfície de contacte de l'aire amb el vi abocat. L'exercici és simple. Només cal deixar caure lentament el vi al decantador, evitant accions brusques. Si no disposem d'aquest estri podem fer ús tranquil·lament d'una gerra que compleixi els requisits. De totes maneres, el mercat té oferta de gran quantitat de models des dels més senzills als més luxosos, com qualsevol altre article de taula, entre els que podrem triar tenint sempre present que, mentre compleixin les expectatives de funcionalitat, la quantitat de diners gastats respondrà bàsicament a aspectes estètics o comercials. 

Queda clar que són pocs els vins que cal decantar i que aquesta operació té una funció de millora del rendiment organolèptic, de l'expressió del vi. No és una indicació que surti a l'etiqueta ni que segueixi normes estrictes, ja que un mateix vi que avui no és decantable pot passar a ser-ho al cap d'uns anys, però es pot indicar en termes generals que només alguns negres són susceptibles de decantació. I aquí és important dir que per al vi que ho necessita és una operació ineludible si el volem tastar en tota la seva plenitud.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Màrius Fuertes Mateu
Consultor vinícola
Màrius Fuertes (Girona, 1970). És enòleg i especialista en tast sensorial. Ha escrit llibres com "El vi neix a la vinya". Actualment és consultor enològic de varis cellers nacionals i internacionals.
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Per primer cop s’oferirà un taller de vinificació d’espumosos ancestrals
Imatge il·lustrativa
Sergio Mora, Grammy Llatí al Millor Disseny 2016, plasma la seva visió de Juvé & Camps en quatre ampolles d’edició limitada del Reserva de la Família sota el títol Plaer Còsmic
Imatge il·lustrativa
El certamen, organitzat per la Universitat de Barcelona, Família Torres i Tomàs Molina, servirà per debatre sobre si són els impostos la solució al canvi climàtic |