NUTRICIÓ

​Què té més calories, una cervesa o un suc de taronja?

Màrius Fuertes analitza les calories de la cervesa i del suc de taronja

És certa la afirmació "panxa cervesera"?

El procés del vi: de la vinya a l’ampolla (I). La vinya

La fruita, en aquest cas el suc de taronja, s'associa de manera gairebé indiscutible a una alimentació saludable. Completament d'acord. Això sí, donant per entesa una dieta variada i equilibrada. Un contingut calòric moderat i una presència generosa de micronutrients (vitamines i minerals) són elements clau perquè així sigui. Com també ho són aspectes menys tècnics i absoluts, com ara la facilitat d'accés que ens permet el fet de viure a les ribes mediterrànies, on la varietat i l'oferta estan garantides.

La cervesa té dos elements que dificulten, a priori, establir paral·lelismes amb el suc de taronja. Un de tècnic, ja que porta una petita quantitat d'alcohol, i un altre de caracterització ambiental que la vincula a un entorn relacionat més amb un consum informal que no pas amb una pauta dietètica saludable.

Però si ens centrem en dades purament nutricionals, la distància entre aquestes dues begudes tant habituals s'escurça de manera molt significativa. La cervesa també conté vitamines i minerals en una proporció prou destacable i presenta una absència total de greixos, pràcticament inexistents també a la fruita. Per altra banda, el suc de taronja porta tres vegades més sucre que la cervesa. En ambdós productes, els principals components que determinen la quantitat de calories són l'alcohol i el sucre. En el cas de la cervesa una combinació dels dos, i en el del suc de taronja només el sucre. 

I cap on porta tot això? Doncs a veure que 100 ml. de suc de taronja tenen unes 45 kcal. I de cervesa? Les mateixes. Fins i tot una mica menys en dependència del grau alcohòlic, i una quantitat molt inferior si es tracta d´una cervesa sense alcohol.

La “panxa cervesera”, doncs, no sembla tenir justificació. No hi tindrà a veure més tot el que a vegades es menja per acompanyar la cerveseta?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Màrius Fuertes Mateu
Consultor vinícola
Màrius Fuertes (Girona, 1970). És enòleg i especialista en tast sensorial. Ha escrit llibres com "El vi neix a la vinya". Actualment és consultor enològic de varis cellers nacionals i internacionals.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo
Ramon Francas
01/01/1970
Can Sala de Freixenet és un dels 12 caves que han assolit la nova categoria que dóna visibilitat a la més alta gamma del cava, el vèrtex de la piràmide qualitativa del sector | Tast a càrrec de Ramon Francàs
01/01/1970
Els més de 500 professionals que van assistir a l'acte van poder tastar més de 190 referències dels 35 cellers que hi van participar