L'espurna màgica de la verema

| 11/10/2011 a les 13:48h
Arxivat a: Opinió
El mes de setembre sempre m´ha semblat especial. Ja de petit vaig assolir el concepte de que per mi l´any començava just el primer dia després de l´agost. L´inici de l´escola, sabates noves, els carrers de nou atrafegats,... Era ben bé com un recomençar absolut. Avui continuo pensant igual. Ja no vaig a l´escola (en molts aspectes ho trobo a faltar) però íntimament el cicle d´activitat anual comença amb el novè mes de l´any. Fins i tot la professió m´ha portat a enfortir encara més aquesta apreciació, doncs per a qui es dedica al món del vi en latituds mediterrànies el setembre és certament valuós.

Durant els darrers vint anys, en els que l´aspecte productiu, divulgatiu i de consum en temes vinícoles ha agafat una força d´alta consideració, s´ha anat tendint de manera inversament proporcional a restar importància al treball de la terra.

Tot allò que s´ha anat fent durant els mesos precedents serà de summa importància just ara quan cal collir el raïm dels ceps. L´agricultura en general i la viticultura en concret són components sociològics que defineixen en bona mesura els grans indicadors de països com el nostre, tot i que el sector primari es trobi en una conjuntura de baixa valoració. Fixem-nos que, en el món laboral, és habitual expressar en sentit figurat allò de que «ara és l´hora de recollir els fruits». En el cas de l´agricultura això és un fet real que, a més, no es pot ajornar. Durant els darrers vint anys, en els que l´aspecte productiu, divulgatiu i de consum en temes vinícoles ha agafat una força d´alta consideració, s´ha anat tendint de manera inversament proporcional a restar importància al treball de la terra. En algunes ocasions fins i tot arriba a semblar que els vins neixen dins les parets d´un celler, gràcies a una tasca purament tecnològica assistida per una encertada gestió comercial. Sortosament, la cosa no és així. Si no hi ha raïm, no hi ha vi. Si no hi ha feina a la terra, no hi ha raïm. I si aquesta feina no es fa ben feta, no hi ha vi bo. D´un bon raïm en podem treure un vi fantàsic o no, però d´un mal raïm mai en treurem un bon vi. Dit d´una altra manera. La tecnologia enològica sense la viticultura no és res. Cada vi comença a fer-se en la intimitat d´un tros de terra.

Llavors, quan haurem deixat la planta eixuta de fruit, aquesta iniciarà un breu període de repòs per tornar a donar-ne al final d´un nou cicle, i el raïm que ja tenim començarà a transformar-se. El procés bàsic de la conversió del sucre en alcohol és avui quelcom eminentment indiscutible. A més, gràcies a la demostració científica que Pasteur va fer durant la segona meitat del segle XIX, s´originà tot el trajecte que ha portat fins a l´enologia moderna i que permet elaborar vins de maneres tant fantàstiques com les que podem trobar gairebé arreu del territori vitivinícola. Amb tot i malgrat la meva formació acadèmica eminentment tècnico-científica, em resisteixo a prendre tot el protagonisme a la màgica espontaneïtat que durant mil.lenis va permetre convertir el raim en vi, per atribuïr-lo totalment al pragmatisme científic. El producte en si mateix té massa aspectes que l´integren i prou pes històric com perquè, al meu entendre, pugui ser  una decisió encertada fer del vi un element purament tecnològic.

Durant aquestes setmanes s´acaba de gestar en bona part un vi del que en gaudirem en els propers mesos o anys. A partir de l´acabament de la fermentació el vi ja ha nascut. Després vindran les períodes de creixement (criança) on la incidència humana serà de transcendència per definir i perfilar aromes i gustos. L´essència, però, era a la vinya. I la volumetria vinícola actual no seria possible sense aquesta base de natura.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Ramon Francas
01/01/1970
Separat en dos volums, el Ramon Francàs presenta el més nou d'aquest 2017 | En aquesta segona radiografia el mercat de vins tranquils pel que fa a les novetats més importants.
01/01/1970
Javier Campo és sommelier i professor de Tecnologia de Servei a CETT-UB
01/01/1970
El concurs internacional Grenaches du Monde ha triat a la Terra Alta, i a la garnatxa catalana per extensió, com a seu per a la seva edició del 2018 | El concurs estrena el segon vídeo