L'espurna màgica de la verema

| 11/10/2011 a les 13:48h
Arxivat a: Opinió
El mes de setembre sempre m´ha semblat especial. Ja de petit vaig assolir el concepte de que per mi l´any començava just el primer dia després de l´agost. L´inici de l´escola, sabates noves, els carrers de nou atrafegats,... Era ben bé com un recomençar absolut. Avui continuo pensant igual. Ja no vaig a l´escola (en molts aspectes ho trobo a faltar) però íntimament el cicle d´activitat anual comença amb el novè mes de l´any. Fins i tot la professió m´ha portat a enfortir encara més aquesta apreciació, doncs per a qui es dedica al món del vi en latituds mediterrànies el setembre és certament valuós.

Durant els darrers vint anys, en els que l´aspecte productiu, divulgatiu i de consum en temes vinícoles ha agafat una força d´alta consideració, s´ha anat tendint de manera inversament proporcional a restar importància al treball de la terra.

Tot allò que s´ha anat fent durant els mesos precedents serà de summa importància just ara quan cal collir el raïm dels ceps. L´agricultura en general i la viticultura en concret són components sociològics que defineixen en bona mesura els grans indicadors de països com el nostre, tot i que el sector primari es trobi en una conjuntura de baixa valoració. Fixem-nos que, en el món laboral, és habitual expressar en sentit figurat allò de que «ara és l´hora de recollir els fruits». En el cas de l´agricultura això és un fet real que, a més, no es pot ajornar. Durant els darrers vint anys, en els que l´aspecte productiu, divulgatiu i de consum en temes vinícoles ha agafat una força d´alta consideració, s´ha anat tendint de manera inversament proporcional a restar importància al treball de la terra. En algunes ocasions fins i tot arriba a semblar que els vins neixen dins les parets d´un celler, gràcies a una tasca purament tecnològica assistida per una encertada gestió comercial. Sortosament, la cosa no és així. Si no hi ha raïm, no hi ha vi. Si no hi ha feina a la terra, no hi ha raïm. I si aquesta feina no es fa ben feta, no hi ha vi bo. D´un bon raïm en podem treure un vi fantàsic o no, però d´un mal raïm mai en treurem un bon vi. Dit d´una altra manera. La tecnologia enològica sense la viticultura no és res. Cada vi comença a fer-se en la intimitat d´un tros de terra.

Llavors, quan haurem deixat la planta eixuta de fruit, aquesta iniciarà un breu període de repòs per tornar a donar-ne al final d´un nou cicle, i el raïm que ja tenim començarà a transformar-se. El procés bàsic de la conversió del sucre en alcohol és avui quelcom eminentment indiscutible. A més, gràcies a la demostració científica que Pasteur va fer durant la segona meitat del segle XIX, s´originà tot el trajecte que ha portat fins a l´enologia moderna i que permet elaborar vins de maneres tant fantàstiques com les que podem trobar gairebé arreu del territori vitivinícola. Amb tot i malgrat la meva formació acadèmica eminentment tècnico-científica, em resisteixo a prendre tot el protagonisme a la màgica espontaneïtat que durant mil.lenis va permetre convertir el raim en vi, per atribuïr-lo totalment al pragmatisme científic. El producte en si mateix té massa aspectes que l´integren i prou pes històric com perquè, al meu entendre, pugui ser  una decisió encertada fer del vi un element purament tecnològic.

Durant aquestes setmanes s´acaba de gestar en bona part un vi del que en gaudirem en els propers mesos o anys. A partir de l´acabament de la fermentació el vi ja ha nascut. Després vindran les períodes de creixement (criança) on la incidència humana serà de transcendència per definir i perfilar aromes i gustos. L´essència, però, era a la vinya. I la volumetria vinícola actual no seria possible sense aquesta base de natura.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques n’ha prohibit el registre del logotip perquè el considera inconstitucional | Lovers Wine Elegance manté el logotip amb el llaç i hi incorpora un segell amb la paraula “censurat” sobre un fons groc
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar
Rubén Pol, sommelier del restaurant Disfrutar | Francesc Guillamet
Sergi Cortés | 1 comentari
Parlem amb el Rubén Pol, sommelier del restaurant barceloní Disfrutar
Imatge il·lustrativa
per Màrius Fuertes, enòleg
Imatge il·lustrativa
Salmos 2016 de Família Torres obté el Priorat Trophy del certamen | El jurat està format per 400 experts de vi de 38 països, entre ells Masters of wine
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana també s'ha collit Mas de la Rosa, la vinya de més de 80 anys a la zona de Porrera
Imatge il·lustrativa
Finca Viladellops i l’Arxiu Nacional de Catalunya han constituït el centre d’interpretació de l’arxiu de la família Desvalls, que acull permanentment l’exposició “Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història”
Imatge il·lustrativa
Ramon Francàs
Jaume Gramona decideix finalment no presentar candidatura | Per primer cop hi ha dues candidatures i eleccions a la Uvipe, fundada el 1977