El vi i els viatges (I)

| 20/07/2011 a les 11:15h
Arxivat a: Opinió
Fent una evolució simple d´associacions i trobant-nos a ple estiu, s´arriba al concepte vacances, mot al que, de manera molt més recent, s´hi ha afegit un altre concepte, el viatge.

Amb durades molt variables i destinacions més o menys llunyanes el fet de viatjar s´ha convertit gairebé en costum, ja no només durant l´estiu, sinó a qualsevol època de l´any. I visitar altres contrades sovint porta inherent l´experimentació gastronòmica. D´entrada i generalitzant jo sóc dels que sempre m´he deixat portar per qui més hi entén, les persones del país. Però centrem-nos en un dels productes més emergents a nivell de gastronomia de viatges: el vi. Els dos principals supòsits per trobar-se són durant la nostra estada o bé durant el desplaçament, ja sigui d´anada o de tornada. Per al primer dono de nou per bona l´actitud de deixar-se portar i d´estar obert a provar nous productes, amb la màxima intenció d´aprendre o, si més no, de conèixer.

Si preparant un viatge ens ve al cap la idea de portar vi elaborat a la nostra terra, ja sigui com a obsequi dirigit a terceres persones o per al nostre consum propi, s´haurà de tenir en compte, a més de que el vi pesa i es trenca, la durada i les condicions del trajecte per descartar aquells que puguin malmenar-se, com per exemple, els més vells.

En el cas del segon dels supòsits, cal marcar matisos en dependència de si es tracta de marxar amb vi o bé de tornar amb vi. Si preparant un viatge ens ve al cap la idea de portar vi elaborat a la nostra terra, ja sigui com a obsequi dirigit a terceres persones  o per al nostre consum propi, s´haurà de tenir en compte, a més de que el vi pesa i es trenca, la durada i les condicions del trajecte per descartar aquells que puguin malmenar-se, com per exemple, els més vells. Si el destí és indret productor serà bo portar productes que no s´assimilin massa als locals, evitant així les possibles comparacions que no solen aportar res de positiu. D´altra banda quan les persones que rebran el vi siguin de confiança i ens sapiguem coneixedors dels seus gustos, una bona opció serà una tria combinada que inclogui allò que sabem que agradarà juntament amb quelcom més atrevit, fins i tot arriscat. Si el destinatari és conegut però no fins al punt de la familiaritat, portar aquells vins que a nosaltres ens satisfan serà indicatiu d´haver escollit amb la millor intenció. I si el grau de proximitat entre nosaltres i qui rebrà el regal és certament baix el més encertat potser passarà per seleccionar vins, diguem-ne, segurs. Aquells que per història i credibilitat donen per cobertes, d´entrada, les expectatives.

A tall general, l´opció equilibrada de ben segur que és la de triar tenint present els aspectes referents a la qualitat. No forçosament lligada a preu elevat, aquesta serà la que ens haurà de conduir cap a l´èxit. No en va es tracta del paràmetre que, quan hi és, no falla mai.

Ja som a destí. De tornada, a l´agost, serà moment per parlar del que caldrà tenir en compte per al trajecte de retorn. Bon viatge i bon estiu.


També us pot interessar

Ramon Roset | 16 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

viatja amb vi
rafel, 05/08/2011 a les 16:23
+0
-0
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Gaia, el nou monovarietal de sauvignon blanc de Loxarel elaborat amb raïm de vinyes d’alçada i fermentat parcialment en àmfores de fang | Torna al mercat el pròxim mes de febrer amb una etiqueta renovada amb una il·lustració de l’Arca de Noé que simbolitza una segona vida
01/01/1970
La International Kulturbörse Freiburg celebra la seva 30a edició del 21 al 24 de gener
El xef francès Paul Bocuse | EP
01/01/1970
El món de la cuina es vesteix de dol per acomiadar un dels grans referents