El vi "natural" busca fer-se un lloc més enllà de Barcelona

El Penedès acull aquest juny dues fires on participen un centenar de cellers en total amb l'elaboració de vins de mínima intervenció en comú

| 26/05/2023 a les 07:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, vi natural
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera | Jordi Bes Lozano
L'elaboració de vi a Catalunya està adoptant camins molt diversos, però hi sobresurt una determinació clara: respectar més el medi i garantir preus dignes també per al viticultor. Això s'ha traduït en el naixement de múltiples projectes del denominat vi "natural". En fan desenes d'elaboradors catalans, que sovint han tingut més tirada quan han sortit a vendre a l'estranger, si bé Barcelona també ha estat corresponsable d'aquest auge amb l'organització de fires així com amb l'obertura de bars i restaurants especialitzats.

Ara els impulsors del vi natural malden per donar-lo a conèixer arreu de Catalunya. Un exemple paradigmàtic és el Penedès, un dels indrets del país amb més tradició vitivinícola i que aquest juny acollirà dues fires de vins naturals obertes a tothom. La Fira Mercat Vins Rebels celebra la quarta edició el cap de setmana del 3 i 4 de juny a Vilafranca del Penedès sota l'organització del viticultor i elaborador Tom Rimbau (vins Porcellànic). Poc després, el diumenge 11 i el dilluns 12 de juny es fa la segona Fira de Nous Vinyataires Naturals de Catalunya a Sant Llorenç d'Hortons sota la batuta de la taverna MamBo, que ofereix una cuina de productes de proximitat i vins naturals, i tenint al capdavant el vinyataire Rubèn Parera (celler Finca Parera i soci de MamBo).

Aproximacions sobre què és un vi natural

Entre les dues fires volen donar a conèixer més d'un centenar de cellers i vinyataires -uns pocs seran presents a les dues- amb una filosofia compartida, si bé el concepte de vi natural continua sent molt ampli. A Vins Rebels acullen "vins de mínima intervenció, des dels naturals fins als biodinàmics i ecològics". A la Fira de Nous Vinyataires Naturals, aquells projectes que han començat a elaborar fa 5 o 6 anys com a màxim i que agrupar-se sota el "moviment del vi natural", que no consisteix estrictament a aglutinar els vinyataires que intervenen menys durant l'elaboració del vi, sinó sobretot també els que han girat la mirada cap a la terra, treballen amb més llibertat i ho fan honestament.
 


La sommelier Clara Isamat i el vinyataire Rubèn Parera. Foto: Jordi Bes Lozano


Durant la presentació als periodistes de la Fira de Nous Vinyataires Naturals a la taverna MamBo, la sommelier i fotògrafa Clara Isamat, autora del documental Fermentación Espontánea sobre el vi natural, ha explicat per què és preferible parlar de moviment del vi natural. "He arribat a la conclusió que el vi natural no existeix", ha expressat Isamat, donat que fins i tot grans cellers s'han apuntat a fer-ne i, en la seva opinió, "és tan gran l'expansió que ens podem trobar coses que no ho són". Per tot plegat ha reivindicat que "s'ha de ser més honest que mai" i que els cellers i vinyataires expliquin als consumidors com treballen.

Una "nova onada" fora de Barcelona

De fires de vi natural ja se'n celebren diverses a Catalunya, algunes fins i tot amb una vocació internacional, però de mica en mica les de format més petit nascudes fora de Barcelona deixen de ser rara avis i es van obrint camí. A la capital catalana es fa Vella Terra i el Saló de Vins Naturals, per exemple, però darrerament també s'ha creat Natrus al Maresme amb el vinyataire Oriol Artigas com a cara visible i ara el Penedès té les dues fires d'aquest juny, així com Territori Efervescent d'escumosos molt centrada en els ancestrals.

Per a Parera, el vi natural està vivint "una nova onada" amb noves generacions que consideren que les fires han d'organitzar-se en les zones on es fa vi, i iniciatives com la taverna MamBo, oberta el novembre del 2021, fan que Barcelona no sigui l'únic lloc amb bars i restaurants de vi natural. "Cada poble vitivinícola hauria de tenir un MamBo i una fira, perquè això és normal", sosté. A més, "l'empoderament a comarques del sector agrícola s'està esdevenint molt fàcilment a través del vi", destaca Parera, perquè és una beguda que acostuma a tenir-se en millor consideració que altres productes. "Quan poso una ampolla de vi sobre la taula se m'escolta més que quan poso una melmelada de cirera", exemplifica.
 


Alguns vins que seran a la Fira de Nous Vinyataires Naturals de Catalunya. Foto: Jordi Bes Lozano


En aquesta segona edició de la Fira de Nous Vinyataires Naturals de Catalunya han obert el focus a projectes que no es limiten al Penedès, sinó de tota Catalunya -inclosa la Catalunya del Nord-, així com en aquells que s'hagin creat en els últims anys per tal d'empoderar les noves generacions que no tenen altaveu. A l'acte a la taverna MamBo, s'han pogut tastar algunes referències de vins que es presentaran a la fira -d'Oidà vins naturals, Paret Seca Vins, Clos Costela, Lucy Chilvers i La Fita-, de vegades de molt escassa producció, i que són fruit de la il·lusió i les dificultats que suposen encarar aquests nous projectes vitivinícoles.

Quin preu té i què ofereix cada fira

L'entrada a la Fira de Nous Vinyataires Naturals de Catalunya costa 10 euros, obrirà de 12 h a 19 h l'11 i el 12 de juny i se celebrarà al voltant de l'encreuament entre els carrers Major i de Valls de Sant Llorenç d'Hortons. Els 55 cellers i vinyataires que hi prendran part estaran repartits entre La Sala i el celler Finca Parera, mentre que MamBo prepararà alguns plats per menjar. A més, alguns participants aprofitaran per visibilitzar el Gremi de Vinyataires Lliures, que manté reivindicacions com que els cellers puguin posar el nom del poble a l'etiqueta independentment que no formin part d'una DO (és el cas de molts naturals).

Uns dies abans, el 3 i 4 de juny, Vilafranca acollirà la Fira Mercat Vins Rebels amb un total de 47 cellers. Com a novetat d'enguany, estrena ubicació a la Rambla de Catalunya del barri de la Girada i obrirà de 17 h a 21.30 h. L'entrada val entre 20 i 22 euros, inclou una copa Riedel i un descompte de 5 euros per comprar qualsevol vi de la fira. També hi haurà foodtrucks, música en directe i es lliuraran els premis del concurs literari "El vi és cultura".
 

El seu organitzador, Ton Rimbau, explica que Vins Rebels va néixer amb la pandèmia encara en auge com "una forma de desafiar el sistema" i que li'n diuen "fira mercat" perquè busquen potenciar sobretot la venda de vi. Celebra que el vi natural va "com una bala" perquè cada cop hi ha més demanda, fins al punt que "les grans empreses estan començant a entrar en aquest sector perquè veuen que és un nínxol de mercat important". Prova de l'interès que susciten aquestes elaboracions es pot tenir amb els seus Porcellànic: "Els nostres vins són naturals i estem en els millors restaurants del món".

L'atenció que estan suscitant vins com aquests també s'està percebent en concursos o guies de vins i inclús en alguna denominació d'origen, que ha suavitzat alguns dels paràmetres que l'impedien emparar vins naturals. Rimbau té tres vins que ja han estat acceptats dins de la DO Penedès i està tramitant tota la documentació per ser-ne membre. Així i tot, troba a faltar més suport de cellers reconeguts cap a Vins Rebels i la fira ha hagut de canviar de plans d'un dels seus projectes més icònics: havien pensat organitzar un tren fins a Rússia d'anada i tornada per dur el vi natural per Europa, però la Guerra d'Ucraïna ha obligat a descartar-ho. Això sí, Rimbau té pensat fer quelcom similar més petit entre l'Estat espanyol, Portugal i França.
 
 
Les claus de cada fira

4a Fira Mercat Vins Rebels
Què s'hi pot trobar: els vins de 47 cellers, foodtrucks i música en directe.
Quan: 3 i 4 de juny de 17 h a 21.30 h.
On: Vilafranca del Penedès (Rambla de la Generalitat).
Preu de l'entrada: 22 euros (20 euros anticipada) i inclou 5 euros de descompte per comprar qualsevol vi de la fira.

2a Fira de Nous Vinyataires Naturals de Catalunya
Què s'hi podrà trobar: els vins de 55 cellers i el menjar de la taverna MamBo.
Quan: 11 i 12 de juny de 12 h a 19 h.
On: Sant Llorenç d'Hortons (en diverses ubicacions al voltant de l'encreuament dels carrers Major i de Valls).
Preu de l'entrada: 10 euros.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
pixabay
La Guia de Vins de Catalunya proclama el vi Turó d’en Mota 2008 de Recaredo (Corpinnat) com a Millor Vi de l’Edició 2023
Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Caelus surt d'una vinya ubicada a 390 m d’altura amb un clima suau
Imatge il·lustrativa
Acadèmia de Poda
Miquel Hudin
L’Associació de Viticultura Regenerativa va ser creada per facilitar l'intercanvi d'experiències i coneixements
Imatge il·lustrativa
El vi s'elabora recuperant antigues tradicions, macerant amb les seves pells durant un mes i sense addició de sulfits ni durant l'elaboració ni durant la criança
Imatge il·lustrativa
Alguns dels 22 vins guanyadors de les 11 categories els podreu tastar a partir de demà a la Fira del Vi de la DO Tarragona