​Raimat estrena la primera paret solar en dipòsits de vi

El celler ja obté més del 50% de l’energia que consumeix de fonts renovables

| 08/05/2023 a les 11:02h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana
Imatge il·lustrativa
El celler Raimat (D.O. Costers del Segre) ha estrenat amb èxit la primera paret vertical de plaques solars que cobreix dipòsits exteriors per a la fermentació del vi. Es tracta de la primera experiència coneguda d’aquest tipus i, davant els bons resultats, podria estendre’s a altres cellers del grup Raventós Codorníu en un futur pròxim.  

La paret conté 70 plaques fotovoltaiques, 35 kW instal·lats, que cobreixen 8 dipòsits d’acer inoxidable. La seva col·locació innovadora totalment vertical té una triple funció: captar energia solar per a l’autoconsum i, alhora, protegir del sol els dipòsits i reduir així la necessitat de refrigeració. El projecte inclou la implementació d'un sistema de seguiment i optimització del consum energètic, unint el control de la producció amb sistemes domòtics per a l'optimització de l'autoconsum elèctric en el celler. 

“Comptem amb una potència instal·lada al celler i a la vinya de 500Kwp, la qual cosa ens permet cobrir el 50% de les necessitats elèctriques del celler” declara Joan Esteve, director del celler. “Ens hem de prendre molt seriosament revertir el canvi climàtic i accions com aquesta, pionera al món, són necessàries per fer el possible per aconseguir-ho” afegeix.

La nova paret solar de Raimat s’ha presentat recentment a cellers de tot el país en una jornada organitzada per INNOVI (Clúster Vitivinícola Català) i el CEC (Clúster de les Energies Renovables). L’objectiu és ampliar el coneixement sobre les renovables en un sector, el dels cellers, que ha vist augmentar el seu consum energètic en els últims anys. Una de les causes és la major necessitat d’ús d’energia per a refredar els mostos i processos de fermentació degut a les temperatures cada vegada més elevades i el consegüent avançament de la collita. 

Raimat calcula la seva empremta de carboni des del 2012. Des d'aleshores la ha reduït un 47% gràcies a l'ús d'energies renovables, mesures d'eficiència energètica, reducció del pes de les ampolles, entre d'altres. L’objectiu de Raimat de cara a 2030 és que aquest percentatge es redueixi un 20% més.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Caelus surt d'una vinya ubicada a 390 m d’altura amb un clima suau
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera
L'equip de la taverna MamBo amb la sommelier Lucy Chilvers, el xef Martín Bado i el vinyataire Rubèn Parera | Jordi Bes Lozano
Jordi Bes Lozano
El Penedès acull aquest juny dues fires on participen un centenar de cellers en total amb l'elaboració de vins de mínima intervenció en comú
Imatge il·lustrativa
​Vinow culmina la primera ronda d'inversió de 300.000 euros i preveu facturar entre 8 i 10 milions d'euros el primer any complet d'operacions.
Imatge il·lustrativa
Les plaques permetran produir un 25% de l'energia necessària al llarg d'un any a les instal·lacions