L’estand institucional de Catalunya disposarà d’un espai d’exposició de més de 650m2, que permetrà mostrar el potencial vitivinícola del sector a un mercat estratègic agroalimentari com és l’alemany. De fet, en el cas del vi i cava, Alemanya i la ProWein són porta d’entrada al mercat europeu i les empreses catalanes participants tindran l’oportunitat de mostrar els seus productes a compradors de més de 60 països.
ProWein és la fira vitivinícola més prestigiosa d’Europa i compta amb la participació de prop de 6.000 expositors internacionals i una presència de visitants estimada superior als 60.000 compradors. La fira està dirigida exclusivament a públic professional, que pertanyen, entre altres, als sectors de serveis de càtering, hotels, restauració, botigues de vins i licors, botigues al major i al detall, importació i exportació o venda per internet. De periodicitat anual, la fira recupera aquest 2023 les seves dates habituals de celebració després de les cancel·lacions del 2020 i 2021 i el canvi de dates del 2022.
La participació institucional de Catalunya a ProWein a través de PRODECA respon a l’aposta comercial del sector en l’àmbit internacional. La participació a la fira dona la possibilitat als cellers participants a establir i consolidar contactes comercials en un dels principals mercats compradors de vins i caves catalans.
Cellers catalans participants a ProWein:
- ACÚSTIC CELLER
- AECAVA
- AGUSTÍ TORELLÓ
- ALBET I NOYA
- ALSINA & SARDÀ
- ALTAVINS VITICULTORS
- AVGVSTVS FORVM
- BELL CROS
- BODEGAS YZAGUIRRE
- BOLET ORGANIC WINES
- BUIL & GINE
- CAL BESSÓ-ENCASTELL
- CAN RÀFOLS DELS CAUS
- CARLES ANDREU
- CASTELL DEL REMEI
- CASTELL D'ENCUS
- CASTELL D'OR
- CAVA PERE MATA
- CAVES MIQUEL PONS
- CELLER AIXALÀ ALCAIT
- CELLER BALAGUER I CABRÉ
- CELLER CAIRATS
- CELLER CEDÓ ANGUERA
- CELLER CREDO
- CELLER GRAU I GRAU
- CELLER GRITELLES
- CELLER JAN VIDAL
- CELLER JORDI MIRÓ
- CELLER LAURONA
- CELLER PIÑOL
- CELLER RONADELLES
- CELLER XAVIER CLÚA
- CELLERS SANT RAFEL
- CELLERS TERRA I VINS
- CELLERS UNIÓ
- CLOS FIGUERAS
- CLOS MONTBLANC
- CLOS PONS
- COFAMA
- COSTERS DEL PRIORAT
- COVIDES
- DE MULLER
- DO CAVA
- DO MONTSANT
- DOMENIO WINES
- DOSTERRAS
- EDETÀRIA
- EMPORDÀLIA
- ÈTIM-COOP. FALSET-MARÇÀ
- FERRÉ I CATASÚS
- FERRER BOBET
- FINCA CA N'ESTELLA
- FINCA VILADELLOPS
- GIRO RIBOT
- GLASS CANNED WINES
- HERETAT MAS TINELL
- JOSEP GRAU VITICULTOR
- JOSEP MASACHS
- LA CONRERIA D'SCALA DEI
- LA MADRE VERMOUTH
- LA VINYETA
- LAGRAVERA
- LLOPART
- LOXAREL
- MARIA CASANOVAS
- MAS BERTRAN WINES
- MAS D'EN GIL
- MAS DOIX
- MAS LLUNES
- MAS RODÓ
- MASCARÓ
- MASET
- MONASTELL
- OLIVER VITICULTORS
- PARATÓ
- PERINET
- RECAREDO
- SABATÉ I COCA-CASTELLROIG
- SANGENIS I VAQUÉ
- SUMARROCA
- TERRA DE GARNATXES
- TERRA REMOTA
- TOMÀS CUSINÉ
- TORELLÓ VITICULTORS
- TORRE DEL VEGUER
- TORREBLANCA
- U MES U
- VALL LLACH
- VINÍCOLA DE NULLES
- VINÍCOLA DEL PRIORAT
- VINYA ESCUDÉ
- VINYES DELS ASPRES
- VINYES DOMENECH
- WINEINTUBE
Novetats comercials dels cellers catalans a ProWein
ProWein també serà una oportunitat perquè les empreses participants sota la marca “Catalunya, on el vi és cultura” presentin les seves darreres novetats comercials i corporatives. El certamen és l’ocasió ideal perquè els cellers donin a conèixer els seus nous vins i caves al públic internacional, com Buil & Giné, Clos Montblanc, Empordàlia, Sumarroca, Vinya Escudé, Avgvstus Forvm, Acústic, Albet i Noya, U mes u, Caves Bolet, Vinícola de Nules o Wine in Tube, per exemple. Aquesta darrera empresa també té previst la presentació d’un nou format d’envasos per millorar la preservació i el transport dels productes i reduir l’impacte ambiental.

Foto: PRODECA
ProWein és un espai de trobada, de celebració i presentació de novetats per als cellers catalans. Acústic, que enguany commemora el seu 20è aniversari, anuncia el seu nou celler de 2.000 m2 a la Finca l’Hostal, als afores de Marçà (Priorat). Buil & Giné rebrà novament l’Or en l’edició 2023 de Mundus Vini, de la prestigiosa capçalera alemanya Meninger Verlag, pels vins Giné Giné i Joan Giné. Aquetes seran algunes de les activitats que s’anunciaran en el marc de la ProWein.
Alemanya, porta d’entrada del vi a Europa
El sector del vi i cava va exportar 632,20 M€ el 2022, el que suposa un creixement de l’1,97% en valor i un descens del 2,77% en volum respecte al 2021. El cava es consolida com a motor del sector amb el 50% del valor i 55% del volum exportat, i un creixement del 5,11% en valor i un 6,75% en volum. En canvi, el vi, per la davallada dels dos principals mercats de destí (Regne Unit i els Estats Units), ha disminuït les seves exportacions un 3,24% en valor i un 17,38% en volum respecte al 2021.
Catalunya exporta els seus vins i cava a 157 mercats mundials. Més del 44% s’exporta a països de la Unió Europea, mentre que el 55% a mercats tercers. La Unió Europea representa gairebé la meitat del consum mundial de vi i cava: segons dades d’Euromonitor Internacional, per als propers quatre anys es preveu que l’increment de consum sigui superior al 4% en volum.
Alemanya, segon destí mundial de les exportacions de vi i cava de Catalunya i primer destí d’Europa, ha importat els vins i caves catalans per un import de 71,39M€ amb una disminució respecte a l’any anterior del 4,58% propiciat per la davallada del consum a les llars (4%) i de les importacions del mateix mercat (21,75%).