Loxarel recupera una vinya de garnatxa i implanta el sistema de la poda de respecte

El celler ha recuperat una vinya de 2,9 hectàrees abandonada i envaïda pel bosc i hi ha plantat 10.440 ceps que, quan sigui més adulta, destinarà a l'elaboració del vi negre OPS

El celler que ha reduït el 85% l’empremta de carboni en els tractaments la vinya

| 16/03/2023 a les 07:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Loxarel, garnatxa, Loxarel
Imatge il·lustrativa
El celler Loxarel ha recuperat a la zona del Pla de Manlleu una vinya de 2,9 hectàrees en una antiga parcel·la de cultiu que feia anys que s'havia abandonat i havia estat envaïda pel bosc i la vegetació. Ara fa un any, el celler va obtenir el permís de la Generalitat per recuperar la parcel·la, netejar-la i reconvertint-la en vinya. S'hi han plantat 10.440 ceps amb el sistema en vas de la varietat garnatxa que, d'aquí a tres o quatre anys, quan sigui més adulta, es destinarà a l'elaboració de l'OPS, un dels vins negres més emblemàtics de Loxarel.
 
La recuperació d'aquesta vinya ha comportat la reconstrucció, de dalt a baix, de l'antic marge de pedra seca que voreja tot el camí al llarg de 310 metres i que amb el pas del temps i la invasió del bosc i la vegetació havia desaparegut. El marge s'ha reconstruït manualment, pedra a pedra, com es feia antigament. Les tasques de recuperació del marge han durat un any i tres mesos i només s'han fet servir pedres de la mateixa vinya i de l'entorn.
 
La nova vinya s'ha batejat amb el nom de La Vinya de l'àvia Paquita, en homenatge a l'àvia de Teresa Nin, copropietària de Loxarel i hereva d'aquesta finca. L'àvia Paquita va comprar les vinyes de la Coma del Coll de Selma gràcies a un singular acord amb el que n'era l'anterior propietari: va pagar el preu pactat amb la fusta que va anar extraient dels mateixos boscos de la finca.
 

Compromís amb la poda de respecte
Tant en aquestes vinyes d'alçada com en totes les seves finques, Loxarel ha implantat el sistema de la poda de respecte per allargar la vida dels ceps. Aquest tipus de poda, que bàsicament consisteix a no arranar tant la ramificació de la planta,  permet respectar el flux de saba, evita la propagació de malalties de la fusta i protegeix el cep de plagues i fongs. Millora l'estat sanitari general de la plana, és més sostenible i permet allargar significativament la vida dels ceps.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Les vinyes urbanes de Can Calopa, a Barcelona
Les vinyes urbanes de Can Calopa, a Barcelona | Miquel Hudin
Miquel Hudin
"Esperem que corri la veu sobre el gran potencial enoturístic de Can Calopa i considerin facilitar-ne el transport. Mentrestant, comenceu a reservar la vostra visita..."
Imatge il·lustrativa
Maridem un vi blanc ab criança de la DO Catalunya amb una torrada de salmó fumat