"Hem descobert que el fetge no només està involucrat en metabolitzar l'alcohol sino que també envia senyals hormonals al cervell que el protegeixen davant dels efectes nocius d'una intoxicació. Especialment la pèrdua de la consciència com de la coordinació", ha determinat Steven Kliewer, un dels autors de l'estudi de la universitat nord-americana. Segons expliquen des de l'estudi, injectant més FGF21 "poden accelerar de manera dramàtica en la recuperació de la intoxicació". Això sí, ho han provat en ratolins i encara no ho han fet de manera efectiva en humans.
Què és l'FGF21?
El FGF21 és una hormona que s'indueix al fetge per una sèrie de tensions metabòliques, com la inanició, la deficiència de proteïnes, els sucres simples i l'etanol. En humans, l'etanol és amb diferència l'inductor més potent de FGF21 descrit fins ara. Estudis anteriors van demostrar que el FGF21 suprimeix la preferència per l'etanol, indueix a beure aigua per evitar-ne la deshidratació i protegeix contra les lesions hepàtiques induïdes per l'alcohol.En aquest nou estudi, Kliewer i el coautor principal David Mangelsdorf, del Centre Mèdic Southwestern de la Universitat de Texas, demostren que el FGF21 juga un paper més ampli del que es pensava en la defensa contra les conseqüències nocives de l'exposició a l'etanol. En ratolins, l'FGF21 va estimular "despertar" de la intoxicació sense modificar la descomposició de l'etanol. Els ratolins que no tenien FGF21 van trigar més que els seus companys de ventrada a recuperar el reflex de gir a la dreta i l'equilibri després de l'exposició a l'etanol.
Per contra, l'administració farmacològica de FGF21 va reduir el temps necessari perquè els ratolins es recuperessin de la inconsciència i la manca de coordinació muscular induïdes per l'etanol. Caldran més estudis en humans per determinar aquesta efectivitat, però el camí és molt positiu i els investigadors ho són encara més.