ciència

Una hormona desfà la borratxera d'una volada: un estudi prepara el camí per «curar» la ressaca

L'FGF21, que es produeix de manera natural al fetge i ha estat provada en ratolins, protegeix dels efectes produïts per l'etanol

, Barcelona | 08/03/2023 a les 08:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, alcohol, ressaca
El FGF21 és una hormona que s'indueix al fetge
El FGF21 és una hormona que s'indueix al fetge | Europa Press
Superar una forta ressaca l'endemà del consum d'alcohol és un maldecap (mai millor dit) per a moltíssimes persones. Doncs bé, un estudi podria obrir camí per "curar" de manera efectiva els efectius nocius del consum d'alcohol. Una hormona anomenada factor de creixement de fibroblasts 21 (més coneguda com a FGF21) és capaç de protegir els ratolins dels efectes produïts per l'etanol. Segons un estudi que es va publicar aquest dimarts a la revista Cell Metabolism, des de la Universitat de Texas haurien determinat que aquesta hormona, que produeixen els éssers humans de manera natural al fetge, podria ser una solució efectiva contra la intoxicació etílica.

"Hem descobert que el fetge no només està involucrat en metabolitzar l'alcohol sino que també envia senyals hormonals al cervell que el protegeixen davant dels efectes nocius d'una intoxicació. Especialment la pèrdua de la consciència com de la coordinació", ha determinat Steven Kliewer, un dels autors de l'estudi de la universitat nord-americana. Segons expliquen des de l'estudi, injectant més FGF21 "poden accelerar de manera dramàtica en la recuperació de la intoxicació". Això sí, ho han provat en ratolins i encara no ho han fet de manera efectiva en humans.

Què és l'FGF21?

El FGF21 és una hormona que s'indueix al fetge per una sèrie de tensions metabòliques, com la inanició, la deficiència de proteïnes, els sucres simples i l'etanol. En humans, l'etanol és amb diferència l'inductor més potent de FGF21 descrit fins ara. Estudis anteriors van demostrar que el FGF21 suprimeix la preferència per l'etanol, indueix a beure aigua per evitar-ne la deshidratació i protegeix contra les lesions hepàtiques induïdes per l'alcohol.

En aquest nou estudi, Kliewer i el coautor principal David Mangelsdorf, del Centre Mèdic Southwestern de la Universitat de Texas, demostren que el FGF21 juga un paper més ampli del que es pensava en la defensa contra les conseqüències nocives de l'exposició a l'etanol. En ratolins, l'FGF21 va estimular "despertar" de la intoxicació sense modificar la descomposició de l'etanol. Els ratolins que no tenien FGF21 van trigar més que els seus companys de ventrada a recuperar el reflex de gir a la dreta i l'equilibri després de l'exposició a l'etanol.

Per contra, l'administració farmacològica de FGF21 va reduir el temps necessari perquè els ratolins es recuperessin de la inconsciència i la manca de coordinació muscular induïdes per l'etanol. Caldran més estudis en humans per determinar aquesta efectivitat, però el camí és molt positiu i els investigadors ho són encara més.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Imatge il·lustrativa
Maridem un vi blanc ab criança de la DO Catalunya amb una torrada de salmó fumat
El president de la DO Cava, Javier Pagés.
El president de la DO Cava, Javier Pagés. | DO Cava
Jordi Bes Lozano
Les expedicions de cava assoleixen el rècord de 254 milions d'ampolles el 2022 i el seu president creu que és "broma" que s'articuli una DO entre Clàssic Penedès i Corpinnat