Després d’una llarga, profunda, rigorosa i contrastada cerca d’informació (a Wikipedia) us defineixo què és el veganisme. El terme «veganisme» és modern: va ser encunyat el 1944 per Donald Watson amb l'objectiu de diferenciar-lo del vegetarianisme. El veganisme és l'actitud consistent a rebutjar l'ús de productes d'origen animal, en conjunt amb una doctrina o filosofia que rebutja concebre els animals com a mercaderies, ja sigui per a indumentària, medicaments, cosmètics, transport, experimentació, ajuda en el treball o entreteniment. El veganisme és definit com un estil de vida, com un posicionament ètic i com una ideologia.
Els principals productes i serveis exclosos al veganisme són: carn, peix, ous, llet i derivats (com el formatge o el iogurt), mel, cuir, llana, pells i cosmètics provats en animals.
L'eliminació de la dieta de tots els productes d'origen animal pot provocar certes mancances nutricionals, algunes de greus, que s'han de prevenir mitjançant la presa regular d'aliments fortificats o suplements dietètics. Però bé, això últim no té gens d’importància, es veu. Les fruites, verdures, llegums, nous, grans i fongs són els elements bàsics del menjar vegà.
Els cellers, sempre sensibles a les noves tendències, han tret al mercat uns vins aptes per aquesta mena de gent que diuen que són vegans; això vol dir que durant el procés d’elaboració del vi no han utilitzat cap ingredient de procedència animal. Habitualment els vins es poden clarificar amb albúmina d’ou, col·lagen de peix, gelatina porcina, que són tots productes de procedència animal. En el cas dels vins aptes per a vegans, aquests no poden fer ús de cap d’aquests productes (es poden però clarificar amb proteïna de pèsol).
Per a poder treure el mercat un vi vegà, aquest ha d’haver estat auditat per una empresa certificadora la qual autoritzarà que el celler pugui posar a l’ampolla un logo que indica que el vi ha estat elaborat sense emprar cap producte d’origen animal.

Les ampolles en les quals veieu un d’aquests logos, les podeu oferir a les persones veganes, en cas que per desventura en conegueu a alguna.
Aquí teniu una bona selecció de 6 grans vins vegans. 3 blancs i 3 negres.
Vins blancs

Montrubí Serres Velles Macabeu
DO Penedès
Celler Heretat Montrubi
100% Macabeu.
Preu: 17,90 €.
Si aquesta persona vegana és de vins blancs, aquí tenim un vi monovarietal de macabeu fruit de dues veremes (una anticipada i una segona més madura) amb una lleugera criança en fusta.
Llopart Clos dels Fòssils
DO Penedès
Celler Llopart
Xarel·lo i chardonnay.
Preu: 11,25 €.
Un vi de cupatge passat per fusta de roure i acàcia, amb una criança amb mares. És un vi sorgit del projecte “la vida secreta de les plantes” on el celler vol transmetre la seva cura amb l’entorn.
Ivori Blanc
DO Alella
Celler Alella Vinícola
Pansa blanca. Preu: 10,50 €
Si aquesta persona és més de costa, li podeu comprar un vi fet amb pansa blanca, d’unes vinyes d’Alella acariciades per la marinada. Que ara que hi penso la marinada és un vent que ve del mar, i al mar hi ha peixos... ai, no sé si això li agradarà.
Vins negres

Pares Baltà Absis
DO Penedès
Celler Parés Baltà
Ull de llebre, cabernet sauvignon, shyraz i merlot.
Preu: 64,95 €.
Ser vegà no equival a ser un jipi pelacanyes, ja que sovint la brillen. Per tant, els hi dius que se’ls gastin i que quan vinguin a casa teva et portin un vinàs. Què mínim.
L’Avi Arrufí
DO Terra Alta
Celler Piñol
Carinyena, garnatxa i shyraz.
Preu: 19,95 €.
Un vi amb estructura, d’una zona vinícola que hem de defensar i que si li’n dones una copa a una persona vegana d’aquestes, veuràs que fa cara de plantejar-se algunes coses; de plantejar-se que aquell embotit que veu a l’altra punta de la taula... potser l’hauria de tenir més a prop.
Albet i Noya Lignum Negre
DO Penedès
Celler Albet i Noya
Cabernet sauvignon, garnatxa i merlot.
Preu: 9,20 €
Si aquest teu conegut vegà va curt d’armilla, li dius que compri aquest vi. Vins bons, ben fets, respectuosos amb el medi ambient i a preu ajustats, n’hi ha. I aquest n’és un bon exemple.