La fira és a tocar. Com valores l'assistència d'expositors, segells de qualitat, compradors i ponents?
D'entrada, les perspectives són molt bones: hem constatat un augment considerable del nombre d'expositors (un 27%), ja que ha passat de 650 en la darrera edició a més de 820 en l'actual. També ha incrementat el nombre de segells de qualitat representats (70 enfront dels 60 de 2022) i comptarem amb més compradors internacionals convidats clau (enguany seran uns 500), la qual cosa generarà més oportunitats d'exportació per als cellers participants. I en total, esperem rebre al voltant de 20.000 visitants professionals. Pel que fa als ponents, hi haurà prop de 90 experts que participaran en els tastos, conferències i presentacions.

Un dels espais de tastos guiats de la Barcelona Wine Week Foto: Barcelona Wine Week
Quins són els reptes d'aquesta edició?
El nostre gran repte és aconseguir atreure a cada vegada més visitants internacionals i contribuir a promocionar el vi espanyol de qualitat en el món.
Des de l'equip de BWW s'ha treballat de valent per assolir encara més èxit que en les dues primeres edicions, de manera que tots els assistents quedin satisfets pel negoci i per haver-se posat al dia del més important que passa en l'àmbit del vi de qualitat que es fa als diferents territoris d'Espanya.
Què ofereix la BWW al celler professional? Per què un celler ha de venir a exposar?
En tan sols dues edicions, el saló s'ha establert amb força al calendari firal dels professionals del vi, sent la primera gran cita de l'any del sector a Europa. De fet, constitueix una plataforma mundial única perquè els nostres cellers continuïn escalant en valor i en qualitat percebuda. En aquest sentit, l'organització de BWW convida i atreu compradors VIP de diversos perfils -més de 500 internacionals i 1.300 d'arreu d'Espanya-: de grans empreses importadores, distribuïdores, múltiple 'retailers', detallistes independents, botigues gurmet, establiments d'hostaleria i restauració i món digital. Tots mantindran més de 8.000 trobades de negocis amb els expositors del saló, segons les nostres previsions.
D'altra banda, la major part de l'oferta expositiva està organitzada per DO, proposant un recorregut molt complet pels millors vins de tot Espanya a través dels seus diferents territoris, la qual cosa els visitants valoren molt positivament.
Tot plegat garanteix que es maximitzin les oportunitats de generar negocis.
Innovació i sostenibilitat... Són els eixos principals?
En realitat, en aquesta edició el tema principal del programa d'activitats és "Espanya, mosaic singular de sòls", perquè creiem que és important incidir en la diversitat de sòls i climes, cultures i territoris que defineix l'elaboració dels nostres vins.
Però, evidentment, la sostenibilitat serà un ítem molt transversal, i a l'espai de divulgació BWWHUb hi haurà diverses sessions dedicades a analitzar temes com la gestió dels sòls de vinya davant el canvi climàtic, els beneficis de l'ecodisseny i noves vies de reutilització d'ampolles, entre altres. En definitiva, ens farem ressò de l'aposta del sector per la sostenibilitat a tota la cadena de valor del vi, perquè impulsant-la hi guanyem tots: des dels pagesos fins als elaboradors, els comerços i la distribució, i per descomptat, el consumidor final.
Pel que fa a la innovació, la posarem també en valor a través de les sessions a càrrec d'enòlegs i investigadors, i també de cellerers capdavanters en innovar i altres experts en àmbits com la comercialització, la comunicació i el màrqueting.
El nostre vi té bones xifres de producció i exportació en volum, però no tant en valor. Què ens falta per apropar-nos als preus d'exportació dels vins francesos o italians?
Tant a Catalunya com a la resta d'Espanya s'elaboren grans referències, som un país de vi per excel·lència. El nostre gran repte és que els consumidors internacionals els vagin coneixent millor i apreciïn la seva altíssima qualitat, fins al punt que estiguin disposats a pagar-ne un preu més alt. Per això cal fugir de pretendre conquerir mercats per volum i hem de destinar més recursos a la nostra comunicació i comercialització exterior, per posicionar-nos millor als diferents canals de distribució. És un procés lent, però s'està en el bon camí.

Tastos als estands de la Barcelona Wine Week Foto: Barcelona Wine Week
El cas del Cava també és significatiu, lluitant amb prosecco i xampany... i molt per sota en preu. Què en penses?
Igual que en el cas de la resta de vins, hem de millorar encara més per aconseguir que els mercats exteriors tinguin la percepció que els nostres productes són de qualitat. Per exemple, des del Consell Regulador de la D.O. Cava l'any passat vam engegar un pla de reordenació diferenciant zones i segment i extremant els requisits dels caves de gamma més alta -amb una criança mínima de 18 mesos- agrupant-los en un segell nou, per generar valor i apostar per la qualitat. L'objectiu és anar augmentant progressivament el percentatge d'aquests caves reserva respecte a la producció total de la D.O.
Hi ha molta competència, però hem de continuar treballant perquè els consumidors internacionals estiguin disposats a pagar més pels nostres caves.
Quines amenaces i quines oportunitats veus al sector per aquest 2023?
Hem de fer tot el possible per ajustar la nostra oferta, per evitar l'existència d'excedents que es venguin a preus massa econòmics, restant valor a la nostra imatge. I, evidentment, haurem de seguir molt pendents de com evoluciona la inflació i la crisi energètica i climàtica i fer tot el que estigui al nostre abast per poder sobreposar-nos a aquests impactes.
Pel que fa a les oportunitats, en podem trobar desenvolupant nous formats i productes i diversificant mercats, alhora que consolidem la nostra bona reputació en aquells països en els quals ja estem ben posicionats. En aquest sentit, confiem que enfortir les sinergies amb l'alta gastronomia ens ajudarà a incrementar la nostra presència als mercats exteriors. També estarem a l'aguait de l'evolució de l'enoturisme.
El perfil:
Una cançó: Viva la vida, de Cold Play.
Un llibre: El meu autor preferit és Stefan Zweig. Molts dels seus llibres ho són.
Un restaurant: M'agrada la varietat de cuines. Gaudeixo amb aquells on es 'mima' el producte.
El teu plat preferit: Un bon arròs.
Una DO: Fàcil, D.O. CAVA.
Un vi blanc: Delicat, aromàtic, equilibrat, cremós i llarg a la boca.
Un vi negre: Elegant, sedós, amb caràcter, complex, amb bona estructura i profund.
Un vi rosat: Un garnatxa, lleuger, afruitat, fresc amb un punt d'acidesa.
Un escumós: Un CAVA, Brut Gran Reserva provinent de vinyes singulars.