L'anyada 2012, que surt al mercat aquesta mateixa setmana, ha estat presentada avui en exclusiva a la Sala de Tast del Salón Peñín de los Mejores Vinos de España. La sommelier i periodista Silvia Culell va conduir el seminari “DO Cava: la nova era d'excel·lència cap a la sostenibilitat”, un tast amb set referències de la denominació d'origen.

L’objectiu, explica Mireia Pujol-Busquets, és “fugir de l'estandardització i crear tendència en acostar-nos a l'estil dels grans vins del món, en una direcció diferent del que s'acostuma a fer en el món del cava”. Seguint aquest camí, neix l'Alta Alella 10: cava de col·lecció, ecològic i d'anyada, que reivindica l'especial rellevància que pren el pas del temps en l'elaboració de grans vins. Les llargues criances són, segons la família, “les que despullen un vi, les que defineixen un territori, les que radiografien un moment determinat en un espai de temps concret”.
L’Alta Alella 10 s'elabora amb una selecció del millor raïm procedent de la finca Vallcirera (actualment catalogada com a Paratge Qualificat per la DO Cava), veremat de manera manual en caixes petites. El gra sencer se sotmet a un premsatge molt suau i la primera fermentació es realitza en bota de roure francès. Posteriorment, s'aplica el Mètode Tradicional i passa a fer una criança mínima de deu anys. Finalment, surt al mercat sense licor d'expedició, i amb la data del degollament i els mesos de criança indicats a l'etiqueta. El trobareu al mercat per uns 120€.