Els vins hauran de portar ingredients i informació nutricional el 2023

Davant l'obligatorietat de la normativa UE, dues plataformes digitals permeten ja etiquetar correctament

Un vi català a la prestigiosa llista dels millors 100 de Wine Spectator

| 19/11/2022 a les 18:17h
Especial: Formació
Arxivat a: Actualitat, etiquetes vi, etiquetatge, normativa UE
Imatge il·lustrativa
La nova normativa d'etiquetatge de la UE entrarà en vigor el desembre del 2023. Concretament, el 8 de desembre, i obligarà a indicar els ingredients i la informació nutricional a l'etiqueta. Com que l'espai de les etiquetes és reduït, el sector europeu del vi i les autoritats comunitàries han estat negociant molts mesos perquè, finalment, s'ha autoritzat als cellers a comunicar part d'aquesta informació obligatòria mitjançant etiquetes electròniques, és a dir, amb codis QR.

No és una normativa menor perquè la tendència del consumidor és anar cap als trets nutricionals més saludables, tendir cap al healthy. Es van imposant els vins més ecològics i amb menor graduació... I la pressió de la lluita dels sectors sanitaris per demonitzar el vi per l'impacte de l'alcohol en una dieta saludable també és constant. L'aportació calòrica i el valor nutricional del vi podrien també afectar-ne el consum.

Sol·lucions per al correcte etiquetatge


Hi ha dues eines digitals que poden ajudar als cellers a etiquetar d'acord amb la nova normativa. Són U-Label i Origin. U-Label és una eina elaborada pel sector europeu dels vins, pel Comitè Vins, amb la participació de la Federación Española del Vino (FEV).
La segona eina digital, Origin, és de Trazable, una startup impulsada per Juan Roig (Mercadona).

Característiques principals d'U-Label

U-Label permet oferir informació rellevant, estandarditzada i detallada com ara el llistat d'ingredients, informació nutricional, pautes de consum responsable i informació sobre sostenibilitat.

Expertise legal: Ha estat creada per la FEV i la CEEV, per tant, és una eina per fer complir la legalitat, no és una eina de màrqueting.
Traducció a 24 idiomes oficials (de la UE) que s'activa automàticament per detecció d'IP (no és traducció de Google, està elaborada per l'ocasió).
Flexibilitat: El contingut es pot modificar a qualsevol moment i en temps real s'actualitza a tots els productes del mercat.
Ingredients: La plataforma té un assistent per a ingredients susceptibles d'integrar l'etiqueta.
Informació nutricional: L'eina té una calculadora nutricional basada en alcohol, sucre, àcid orgànic i poliols.
Vídeo: Podeu veure com s'introdueix informació per a una etiqueta aquí.

Es pot utilitzar ja U-Label i quin preu té?
Sí, des de l'1 de desembre de 2021. Els preus de les etiquetes oscil·len entre 150 € (20 codis QR) i 1.500 € (il·limitats codis) si ets de la FEV. Si no ho ets, entre 250 i 2.500 €.

Origin de Trazable, una altra plataforma

Trazable
, una empresa que digitalitza departaments de qualitat a qualsevol sector alimentari, funciona mitjançant la compra de criptomonedes. Per altres sectors alimentaris, per accedir a la plataforma es requereix la inversió de 10.000 unitats del token (uns 30 dòlars), per al sector del vi, l'eina Origin és gratuïta.

Característiques d'Origin
La plataforma et permet pujar els teus vins per generar un codi QR, amb informació de:

Certificacions de denominacions d'origen, de garantia ecològica, etc.
Vídeos, enllaços a RRSS, material gràfic…
Localitzacions del raïm del vi en qüestió.
Ingredients que tingui el vi.
Informació nutricional; greixos saturats, greixos trans, colesterol, sucre, fibra, etc.
Pots veure un vídeo aquí.

Daniel Díaz, marketing manager de l'empresa,“el nostre propòsit és envair els lineals dels supermercats amb codis QR, amb informació de la traçabilitat dels productes que consumim. Volem tenir un sector tan digitalitzat com sigui possible. L'oportunitat de l'etiquetatge UE del vi ens permet consolidar-nos, com a empresa, per fer un pas més cap al sector alimentació”.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Eugeni Llos (director general de Perelada), Javier Suqué (president) Rafael Aranda (RCR) i l'enòleg Delfí Sanahuja, a la inauguració del nou celler
Eugeni Llos (director general de Perelada), Javier Suqué (president) Rafael Aranda (RCR) i l'enòleg Delfí Sanahuja, a la inauguració del nou celler
​El grup va perdre 12,1 milions d'euros el 2021, un 63% menys que l'exercici anterior, gràcies a la venda de la divisió industrial Poligal per 25 milions.
El cuiner madrileny Alberto Chicote, en una imatge d'arxiu
El cuiner madrileny Alberto Chicote, en una imatge d'arxiu | EuropaPress
El xef i presentador de televisió defensa el preu "pel valor dels productes" que fa servir
Els guardonats en aquesta edició 2022
Els guardonats en aquesta edició 2022
​Cérvoles Estrats 2019 guanya la categoria de Millor Vi de la DO Costers del Segre 2022, l’Olivera V89 de la Cooperativa L’Olivera, Millor Blanc amb Criança i Millor Monovarietal de Macabeu