Miguel A. Torres: “Plantar 500.000 milions d’arbres rebaixaria un 25% els gasos d’efecte hivernacle”

El president de Família Torres fa una apologia del vi durant el seu pregó a la Festa de la Verema de Sitges i llança un missatge esperançador davant de l’amenaça climàtica

Jordi Grau Segarra: «La fal·lera dels 'verdejos' ha anat a la baixa»

| 04/10/2022 a les 07:47h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, Miguel A. Torres
Imatge il·lustrativa
Miguel A. Torres, president de Família Torres, ha estat el pregoner de la Festa de la Verema de Sitges, que ha celebrat la 61a edició del 30 de setembre al 2 d’octubre. Ha fet un discurs emotiu, farcit d’anècdotes personals i referències històriques i literàries entorn al món del vi, amb un clam contra el canvi climàtic i un missatge esperançador: “Encara hi ha raons per un moderat optimisme si s’apliquen solucions immediates”, ha dit Torres.

El vinater penedesenc ha encetat el seu pregó, que ha pronunciat en l’històric edifici sitgetà del Palau del Rei Moro, recordant que “des de fa més de 2000 anys, els pobles riberencs del Mediterrani han begut vi, per acompanyar els aliments i per alegrar els seus cors” i que aquest ha estat font d’inspiració per a l’art i la literatura. La religió –ha comentat– el va convertir en “quelcom més profund, més enllà d’una beguda alimentària, associat indissolublement a l’esperit de l’home”.

“La nostra societat necessita avui el vi més que mai, el vi honest i sincer, el que acosta els homes i els ajuda a elevar-se per damunt de prejudicis i barreres”, ha assegurat Miguel A. Torres, que ha brindat pel vi perquè “alegra la vida, afegeix plaer als àpats i afavoreix l’amistat i les relacions socials” quan es consumeix amb moderació. L’ha equiparat al soma que Aldous Huxley descriu en la seva novel·la ‘Brave New World’ del 1932 (‘Un món feliç’). “De no existir el vi, caldria inventar-lo”, ha dit.

Miguel A. Torres ha reconegut sentir-se molt afortunat d’haver nascut en una família unida a la vinya i al vi des de fa segles. Ha pogut aprendre del seu pare l’amor pel vi i el respecte que es mereix. “M’agrada dir que el vi és el millor negoci del món, no pas pels diners –hi ha altres negocis més rendibles– sinó per les satisfaccions que dona”, ha confessat. Ha parlat de les olors dels ceps, de les aromes delicioses del most quan fermenta al celler, dels records amb els seus fills a la vinya i dels bons moments viscuts per molts amb una copa de vi.
 

“Però el món del vi s’enfronta ara a una gran amenaça”, ha continuat Miguel A. Torres. “La viticultura es fa cada vegada més difícil i ens comencem a preguntar quin clima tindrem i com serà la viticultura d’aquí a 10 anys”. Ha reconegut que actualment es pot endarrerir la maduració del raïm amb diferents tècniques vitícoles i això permet mantenir la qualitat dels raïms però es mostra preocupat amb l’incompliment, pràcticament segur, de l’Acord de París de limitar l’augment de temperatures entre 1,5 i 2 graus abans de finals de segle.

Miguel A. Torres ha alertat de la gran dependència que encara hi ha dels combustibles fòssils i de la quantitat d’emissions de CO2 que això representa, però ha volgut llançar un missatge d’optimisme. “La plantació d’arbres és avui el més eficaç que podem fer per disminuir la capa de gasos d’efecte hivernacle que tenim a la troposfera. Caldria plantar 500.000 milions d’arbres per poder rebaixar un 25% els gasos d’efecte hivernacle i recuperar els nivells de finals del segle XIX”, ha declarat.

El president de Família Torres veu amb esperança com molts països, i també moltes empreses, estan plantant arbres, l’alimentació està tendint a ser cada vegada més vegetariana, es potencia l’ús del transport públic i de les bicicletes i s’estén la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les llars i als edificis. “Però faltaria el més important: un pacte polític a l’Estat espanyol per afrontar seriosament i de manera eficaç l’emergència climàtica i les seves conseqüències”, ha manifestat, tot i que reconeix que serà difícil. “Cal pactar perquè les circumstàncies ho mereixen i perquè només així es podran implementar les mesures necessàries per a què el planeta continuï sent habitable a finals d’aquest segle”, ha sentenciat.

La Festa de la Verema l’organitza Foment de Sitges, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, el patrocini de Família Torres i la participació de les entitats culturals, esportives i veïnals de la vila. Enguany s’ha celebrat també la 15a Mostra de Vins que ha acollit, com a novetat, un espai destinat al programa ambiental de Família Torres, Torres & Earth.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
'El millor restaurant en una cava al Penedès', a Joc de Cartes
"El millor restaurant en una cava al Penedès", a Joc de Cartes | Tv3
Toni de la Rosa, de Torelló, ens escriu un article d'opinió després de concursar a Joc de Cartes
Imatge il·lustrativa
Us proposem un Vi de Finca Qualificada, dos Grans Vins de Mas, dos Vins de Mas i un Vi de Zona de la DO Penedès
Al showroom de 'La Guia' de Barcelona van assistir més de 1.000 professionals
Al showroom de 'La Guia' de Barcelona van assistir més de 1.000 professionals
Uns 40 cellers presentarán els millors vins de 'La Guia' a Tarragona el pròxim dilluns dia 12 de desembre