Neix l'Enigma3 de Llopart, un vi blanc amb varietat i elaboració secreta

Quatre professionals del vi l’han tastat a cegues per intentar endevinar amb quina varietat i com s’ha elaborat

Nova anyada de l’escumós de més alta gamma de Llopart

| 22/09/2022 a les 07:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Llopart, Enigma3
Imatge il·lustrativa
Llopart presenta la nova anyada de L’Enigma, el seu vi de varietat i elaboració secreta. Es tracta d’un vi monovarietal, ecològic, i vegà. L’equip d’enologia del celler, amb Pere Llopart al capdavant, va proposar-se el repte d’elaborar cada anyada un vi diferent fruit del mosaic de varietats i de vinyes de l’Heretat familiar. La finca de Can Llopart està formada per 102 hectàrees de vinyes de muntanya de conreu ecològic, on creixen majoritàriament Xarel·lo, Macabeu i Montònega (Parellada d’alçada), junt amb varietats com Sumoll, Xarel·lo Vermell, Malvasia de Sitges, Muscat, o Monastrell, entre d’altres. Cada Enigma és diferent, efímer i d’edició limitada; de L’Enigma3 s’han embotellat 2.730 ampolles.

El joc de L’Enigma


Per engrescar tothom qui el tasti a endevinar-ne la varietat, la vinificació i la criança, des de Llopart han preparat un petit joc de preguntes disponible a la pàgina web lavidasecretadelesplantes.com, accessible també a través d’un codi QR que està a la contraetiqueta del vi. Allà mateix s’hi pot trobar una fitxa descarregable, amb algunes pistes, perquè cadascú faci la seva pròpia nota de tast. 

Desxifrant L’Enigma3


Igual que van fer-ho amb les dues anyades anteriors, Llopart ha convidat a quatre tastadors del món del vi i de la comunicació a tastar el vi a cegues perquè puguin descobrir els enigmes que amaga. En aquesta ocasió, els primers tastadors a desxifrar L’Enigma han sigut els sommeliers Lluís Kao, Imma Monclús, Juani Pinyana, Gregori Albareda, i Rafel Sabadí.
 

Els sommeliers n'han dit


Gregori Albareda (Sommelier de la botiga especialitzada Vinícia, a Lleida) 
“Gran repte aquest nou enigma que ens presenta l’equip de Llopart. D’entrada, aquest vi se’ns mostra amb molta llum. Ens transporta a la calor mediterrània amb aquestes aromes de cítrics madurs, embolcallats amb unes herbes dolces i un fons de melissa que ens deixa la boca molt fresca. Definitivament, tenim un vi amb caràcter 100% mediterrani, sincer i expressiu. Ideal per gaudir-ne amb plats frescos i desenfadats.”

Imma Monclús i Juani Piñana (Sommeliers de Licors Monclús, a Tortosa, i Can Piñana, a l’Ampolla)
“L’Enigma 3 és un vi d’esperit molt mediterrani: hi destaquen les notes que recorden el sotabosc, les plantes aromàtiques, un punt balsàmic d’eucaliptus... tot d’elements que ens fan pensar en les vinyes de muntanya de Llopart, i en la bqrisa del mar. En boca mostra una bona acidesa, que el fa molt fresc.

Lluís Kao (sommelier del Restaurant Shanghai, a Barcelona)
“Cada anyada és diferent: la pluja, el vent, la sequera... Sembla que la manera com és un vi sigui decisió de la mà de l’home, però al cap i a la fi, és, sobretot, resultat de la saviesa del cep. L’Enigma3 ens presenta aquesta varietat blanca, d’alçada. És poc alcohòlic, cosa que s’agraeix. A la copa, esperem una mica fins que el vi “desperta” i ens mostra un ventall de pètals de flors, herbes aromàtiques, plantes de la Mediterrània, tocs cítrics. En boca tenim una textura i un recorregut. Compacte i fluent, amb un final amarg, sec i cruixent. Un vi que és símbol que és sinònim d’una manera de fer. Una delícia.” 

Rafel Sabadí (Sommelier del bar de vins Uain Concept, a l’Escala)
“L’Enigma3 es vesteix d’un color groc pàl·lid molt brillant. Ens ofereix aromes a fruita blanca madura combinades amb notes cítriques i tocs florals. En boca s’expressa des de la lleugeresa amb una textura molt agradable i una estimulant acidesa com a eix vertebrador, que sosté el vi de principi a fi i que et convida a seguir bevent. En definitiva, un vi blanc honest, pur i refrescant, on menys és més i que degut a la seva finesa i alcohol contingut, connecta amb una de les varietats que són símbol de la identitat de les vinyes de muntanya de Can Llopart de Subirats.” 

L’Enigma 2, resolt


La segona edició de l’Enigma, l’anyada 2021, era un vi negre jove de la varietat monastrell. Fluït, amb una extracció moderada, fresc i agradable. Durant la maceració fermentativa s’hi van realitzar múltiples trepigs (pigéage) diaris. Tenia una criança parcial de 4 mesos en bótes de cirerer i la resta en tina.  Ambdues fraccions havien fet la fermentació malolàctica espontània a seguir de l’alcohòlica.

La Vida Secreta de les Plantes
L’Enigma forma part de La Vida Secreta de les Plantes,  nom amb què s’engloba l’elaboració de vins tranquils DO Penedès: el blanc jove Vitis, el Xarel·lo amb criança Clos dels Fòssils, el rosat de Sumoll, Carmí, el perlat d’agulla natural fet de Xarel·lo Vermell, Vi·brant; i el Most Flor de Xarel·lo, el most solidari del celler. 

Amb aquest distintiu volen transmetre la seva admiració cap al misteriós món de les plantes: éssers vius amb sensibilitats, estratègies i mecanismes d’adaptació sofisticats i fascinants.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Tindrà lloc del 4 al 13 de novembre aplegarà propostes arreu de Catalunya amb la vinya i el vi com a protagonistes
Imatge il·lustrativa
Pixabay
The Champagne & Sparkling Wine World Championships ha reconegut amb un or al cava Núria Claverol Homenatge 2015 de Sumarroca
D’esquerra a dreta, Alberto Torroba, director general d’Argraf, i Jesús Rodríguez, gerent de Redgraf
D’esquerra a dreta, Alberto Torroba, director general d’Argraf, i Jesús Rodríguez, gerent de Redgraf
Amb gairebé 4 milions d’euros anuals de facturació i una plantilla de 19 treballadors, l'adquisició consolida la presència d’Argraf en aquesta important zona vinícola