Vins Família Ferrer, el renaixement després de "Freixenet"

Terroir, zona, tradició, viticultura sostenible i mínima intervenció, les claus dels vins del celler

94 punts sobre 100, millor vi català segons la crítica francesa

| 15/09/2022 a les 18:27h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Can Sala, La Freixeneda, Vins Família Ferrer
Finca La Freixeneda
Finca La Freixeneda | Vins Família Ferrer
José María Ferrer, cinquena generació d'una família arrelada al Penedès, va iniciar el 2018 aquest projecte “amb el propòsit d'aconseguir que els vins i caves de la família Ferrer expressin aquest origen, el de les vinyes d'alçada de Mediona i el seu microclima especial. Tornar a l’origen implica entendre el que ens ha portat fins aquí i com hem de seguir". És per aquesta raó per la qual només vinifiquen una petita part de les 200 hectàrees de la finca, seleccionant el millor raïm, totes procedents de les seves vinyes pròpies, per a elaborar els seus vins.

Els 3 cellers del projecte


El celler La Freixeneda és el més emblemàtic. És la masia on va començar la història de la família fa més de quatre-cents anys. Can Sala, el celler del segle XIX, és l'artífex del seu cava més especial, de Paratge, el cava Can Sala. Un tercer projecte situa 13 hectàrees de vinya a Bellmunt del Priorat d'on surt el seu vi més icònic, el Prior Terrae (DOQ Priorat).
 
A la Freixeneda (masia i celler del 1616), en un entorn amb 200 hectàrees de vinyes i boscos, neixen els vins tranquils de Família Ferrer. Una gamma de sis vins que són; Josep Ferrer, cabernet sauvignon i garnatxa a parts iguals, Cau dels Penitents, un 100% macabeu amb subtils notes de criança, Camí de Sagraments, un xarel·lo potent envellit en àmfora, Costers de l'Ànima, un bon pinot noir (difícil de trobar a Cataunya) i els Glòria Noguer blanc i negre de macabeu i garnatxa respectivament. Tots ells provinents de vinyes pròpies de la família, emparats sota la DO Catalunya, de viticultura sostenible i elaborats amb la mínima intervenció. Tots ells emparats sota la DO Catalunya.
 
 
La propietat de Can Sala, del segle XIX, va ser la casa que va veure créixer la matriarca dels Ferrer, Dolors Sala, cofundadora de Freixenet i mare de José Ferrer Sala. És l’històric lloc on es va elaborar la primera ampolla de Freixenet el 1914. Actualment, s’hi elaboren els caves, un romàntic homenatge a Dolors Sala i a la història familiar. “És un projecte inspirat en el sentiment de gratitud cap a aquelles persones que van fer possible el naixement de la nostra empresa. Un retorn als orígens. Al lloc on els meus pares, al costat dels meus avis, van elaborar les primeres ampolles de Freixenet. Tot va començar a Can Sala fa més de cent anys”, comenta José María Ferrer.

Els dos escumosos que s'hi elaboren són el Caves de Paratge Qualificat Can Sala, amb un mínim de 120 mesos de criança i el Vinyes de Can Sala, amb 72 mesos mínim de criança. Només s'elaboren en anyades seleccionades i la producció està entre les 10.000 i les 15.000 ampolles depenent de la collita. Són escumosos de llarga criança que destaquen per la seva personalitat, on el most flor prové d'una premsa de tracció mecànica del 1895 i elaborats amb l'estricte mètode tradicional de segona fermentació en ampolla.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Tindrà lloc del 4 al 13 de novembre aplegarà propostes arreu de Catalunya amb la vinya i el vi com a protagonistes
Imatge il·lustrativa
Pixabay
The Champagne & Sparkling Wine World Championships ha reconegut amb un or al cava Núria Claverol Homenatge 2015 de Sumarroca
D’esquerra a dreta, Alberto Torroba, director general d’Argraf, i Jesús Rodríguez, gerent de Redgraf
D’esquerra a dreta, Alberto Torroba, director general d’Argraf, i Jesús Rodríguez, gerent de Redgraf
Amb gairebé 4 milions d’euros anuals de facturació i una plantilla de 19 treballadors, l'adquisició consolida la presència d’Argraf en aquesta important zona vinícola