L’avinentesa de fer vi

"Ara per fi podrem donar resposta als hostes que s’allotgen a Mas Palou i que sempre ens demanaven si teníem vi nostre"

Aquest és el millor sommelier de Catalunya 2022

| 12/09/2022 a les 09:55h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Mas Palou
La família de Mas Palou a la vinya
La família de Mas Palou a la vinya | Mas Palou
 “Sempre ho hem tingut al cap perquè a Mas Palou antigament s’hi feia vi, però quan tens molta feina aparques la idea”, explica Anna Vallès. És humanista, treballa en una editorial petita a Barcelona i té la sort de poder-ho fer a distància, de manera que habita tant com pot Mas Palou, la masia familiar situada al Penedès. Es va alçar al segle XIV i l’any 1996 va convertir-se en allotjament rural. La gestió, l’enoturisme, els esdeveniments i els rodatges els dirigeix la seva germana Maria Vallès, amb el suport incondicional dels pares, Adelina Beneit i Santi Vallès. La mare transforma espais, escriu i és la veu cantant de la masia. El pare és enginyer agrícola, gestiona la finca i mima els raïms. Junts, coorganitzen residències artístiques i bacanals gastro-literàries.

 


Anna Vallès. Foto: Mas Palou


“El pare sempre s’ha dedicat a cuidar les vinyes de la finca familiar. Sempre havíem volgut fer vi, però nosaltres dues estàvem ocupades amb altres projectes. Quan ens comença a rondar la idea, ens animen i ens acompanyen”, explica l’Anna. I afegeix: “A la masia, com a tot el Penedès, es venia vi a doll però també s’embotellava fins que es va començar a vendre raïm a tercers”. Un dels molts tresors de Mas Palou és el celler, de 1872, però “de dimensions estratosfèriques per a les elaboracions de petita producció que ara pensem”, confirmen les germanes Vallès. “Hi havíem fet mistela, fa una dècada. És l’únic vi que nosaltres dues hem vinificat a la masia, però el vam fer per a amics. Va sortir molt bona i encara en guardem algunes ampolles. Però ara teníem clar que, amb les respectives feines, en l’aventura de fer vi ens havia d’ajudar un professional. Vam parlar amb l’enòleg Roc Gramona, amb qui som amics de tota la vida, i ràpidament ens va dir que sí, que ens ajudaria a arrancar i que ens donaria consells enològics. Volíem vinificar a casa però per qüestions pràctiques ho hem fet a Gramona”, apunta Anna Vallès.
 


Maria Vallès. Foto: Mas Palou


 
“El xarel·lo es treballa molt bé al Penedès, se n’han fet molts, i volíem provar una cosa diferent. Al pare li feia gràcia vinificar un macabeu d’una vinya molt especial que a més a més, té la seva edat, es va plantar al 1960. A banda de l’encant de la vinya, ens va fer decidir perquè no hi ha tants vins monovarietals de macabeu al país. Vam fer una assemblea familiar per decidir quin perfil donar-li. A casa bevem molt de vi blanc, a la mare li agrada molt. Vam concloure que el volíem amb estructura, amb pas per fusta però que no fos pesat. Buscàvem un perfil fresc però també versàtil per acompanyar diferents plats”, explica una de les germanes Vallès. I l’altra, matisa: “El vam veremar el setembre de 2021. Ens va agradar molt des de l’inici. En vam embotellar 1.800 ampolles quan el màxim que havíem embotellat fins aleshores eren les 200 ampolles de l’oli d’oliva verge extra L’Elixir de Mas Palou”, explica l’altra.
 
El vi ha sortit al mercat fa un parell de mesos. I la discreció de la verema de 2021, ja l’han aparcada. El repte més gran per a elles ha estat fer vi, però reconeixen que la comercialització és on, generalment, s’han de concentrar més esforços. “Hem anat seguint els consells enològics d’en Roc i hem vist que és un vi que evolucionarà molt bé a l’ampolla. Va fer criança en bótes de roure francès, amb battonage setmanal. Com que hi ha treball amb les mares ha anat agafant estructura i al juny vam dir: fins aquí”, narren a mitges Anna i Maria Vallès. “L’hem fet sense pressió, pensant que en el pitjor dels casos ens el beuríem nosaltres a Mas Palou, i el resultat és molt bo. Hem gaudit de tot el procés, però també l’hem patit, perquè som de tenir-ho tot controlat a cada moment. Ara per fi podrem donar resposta als hostes que s’allotgen a Mas Palou i que sempre ens demanaven si teníem vi nostre”, comentarà Anna Vallès. “Podran beure-se’l i contemplar la vinya d’on ve”, afegeix la seva germana Maria.
 
De totes les opinions rebudes, la dels pares la valoren especialment: “N’han quedat molt sorpresos, no tenien molt clares les expectatives. I els ha encantat. Bé, ens agrada molt als quatre. La mare tenia ganes d’un vi blanc carnós. Ens satisfà la subtilesa de la fruita. No esperàvem que l’acidesa s’integrés com ho ha fet i li donarà longevitat. De fet, no ens esperàvem res. Quan ha estat vi, el cervell ens ha petat”, diu tal com raja Anna Vallès. Se sent orgullosa d’haver participat amb la seva germana Maria en tot el procés, de la vinya a la copa.  El macabeu de vinyes velles de Mas Palou no té nom, però sí que queda clar a l’etiqueta quin és el seu origen: Cerdà de Palou, casa seva. I aquest precisament  podria ser el paraigües dels nous vins que les dues germanes ja cavil·len crear.
 
“Hi ha el disseny d’Àlex Muñoz que parteix d’una fotografia analògica de Cecilia Díaz Betz que va participar a la primera residencia artística de Mas Palou. És un bodegó, són elements que ens retraten als quatre membres de la família, també a la nostra gossa Pisca; hi ha la pedra que sovint li llancem. Hi ha atzar i ànima”, resumeixen. I hi posen el nom del viticultor que és el pare i el de l’enòleg que és Roc Gramona. A ambdues els agrada aquesta doble col·laboració, l’enològica i l’artística. Les germanes Vallès se senten còmodes buscant la complicitat de qui més les entén i en sap i aquesta verema repetiran el vi i en faran de nous. “Totes les opinions que hem rebut han estat positives i per nosaltres han estat molts anys d’imaginar. Una de les que ens ha agradat és la del sommelier Xavi Roig de Cal Feru. Ell coneix a fons el panorama enològic i ens ha dit que li agrada el matís de la fusta i que trobava a faltar monovarietals de macabeu de vinya vella amb aquest caràcter. Un conegut que el va beure, per altra banda, va dir-nos que l’etiqueta se’ns assemblava. Per això no ens preocupa el nom. Si amb el pas del temps ens inspirem, li’n posarem. El vi estarà més viscut i el nom s’adirà més al que és”, avança Maria Vallès. 
 

Durant l’agost han compartit veremes amb amics, i han bescanviat l’esforç de matinar i collir raïms per esmorzar de pagès i piscina a Mas Palou. “Aquest 2022 repetim el macabeu de vinya vella i hem veremat per fer nous vins amb la sommelier Valentina Litman, que és amiga. Ens hem conegut per casualitat, és una crack i té ganes de fer vi i de fer-lo al Penedès. Ens hem trobat el pa i la gana. I ens hi hem llançat. Col·laborem creant juntes i hem arreglat un espai petit del celler per vinificar-hi”, comenta Anna Vallès. I continua: “M’agrada sentir que hi ha un Penedès que fa comunitat. Sembla que fins ara ha costat molt, però nosaltres avui ens sentim acompanyades per enòlegs i sommeliers amics, sempre ens han dit que ens hi poséssim i aquest és un motiu per a l’esperança. El context econòmic que ve no acompanya, però per tenir un territori viu hem de fer comunitat. Si al Penedès li va bé, a tots ens va bé”. Amb aquesta música de fons, pensen en tres o quatre noves referències. “La idea és escollir vinyes que ens agradin i vinificar-les. No som enòlogues, provem i fem. Però ens hem format a Espiells, al CETT, amb el WSET i hem treballat a cellers i visitat i tastat molts vins. Farem proves i resoldrem, sense pressió, a veure què surt”, conclou Anna Vallès.
 
La paleta de colors amb què treballen és àmplia; a les vinyes de Mas Palou hi tenen xarel·lo, muscat, parellada, chardonnay, cabernet… Confirmen que hi haurà un ancestral d’aquesta collita, però  no concreten més. “El que hi ha és molt d’amor. I per això el que fem ha de sortir bé”, resol Maria Vallès. La seva germana va promoure durant la pandèmia un club de lectura innovador: L’avinentesa. Ara no en vol sentir a parlar fins a finals de setembre: “I amb molta calma. No ens pot posar nervioses. Primer és la verema i els vins”, sentencia. Però el que està clar és que  a les properes convocatòries de lectura col·lectiva, indubtablement hi haurà un Cerdà de Palou a taula.    

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Tindrà lloc del 4 al 13 de novembre aplegarà propostes arreu de Catalunya amb la vinya i el vi com a protagonistes
Imatge il·lustrativa
Pixabay
The Champagne & Sparkling Wine World Championships ha reconegut amb un or al cava Núria Claverol Homenatge 2015 de Sumarroca
El primer vi fet a partir de les varietats recuperades a la Torre Lluvià
El primer vi fet a partir de les varietats recuperades a la Torre Lluvià | Nia Escolà
El projecte, únic a Catalunya, va néixer al 2018 i aquest any s'ha fet la primera verema