novetats en vins catalans

Únic 2021, el nou vi de mínima intervenció de L'Olivera

La nova anyada d'aquest projecte de vins experimentals és un monovarietal de Cartoixà ecològic de fermentació espontània amb llevats salvatges

La guia més influent de l'Estat atorga 99 punts a dos vins catalans

| 31/08/2022 a les 07:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, L'Olivera, vins catalans, Únic 2021
El número de cada ampolla constitueix la imatge de l'etiqueta i la converteix, així, en una peça única
El número de cada ampolla constitueix la imatge de l'etiqueta i la converteix, així, en una peça única
El nom d'Únic respon a que cap any és igual. L'Olivera elabora regularment vins experimentals que no acaben en el circuit comercial, amb l'objectiu de mostrar-los i compartir-los. El celler fa quatre anys que elabora el seu vi únic, que canvia amb cada anyada. El cinquè, de l'any 2021, és el darrer a aparèixer a la col·lecció, i amb ell L'Olivera inicia el camí dels vins amb una mínima intervenció.

És el monovarietal de cartoixà (xarel·lo), de cultiu ecològic de la vinya de Catxassa, que L'Olivera conrea a 550 m d'altitud sobre el nivell del mar, a Vallbona de les Monges (Lleida), sobre terrasses sostingudes per murs de pedra seca. Un raïm que va ser veremat el setembre de 2021 i premsat amb els peus en una vinya per iniciar la fermentació espontània amb llevat salvatge de la pròpia vinya. Després, la fermentació va acabar al celler en dipòsit d'acer inoxidable, sense control de temperatura ni cap additiu. Només en el moment previ a embotellar, s'hi va afegir la mínima quantitat de sulfits per assegurar-ne la seva estabilitat.

Aquesta prova singular és una edició molt limitada de tan sols 617 ampolles que es poden adquirir, només, al celler de L'Olivera a Vallbona de les Monges i a La Vinoteca de Can Calopa (Barcelona), així com a la botiga online de L'Olivera.

Des del celler comenten que al tast hi podem trobar un molt bon equilibri entre grau i acidesa. De perfil fresc, complex i anisat i amb un punt d'oxidació al final.
 

Una imatge única premiada amb un Laus de plata 2022


La imatge gràfica de l'Únic és obra del dissenyador lleidatà Pau Llop i el barceloní Esteve Padilla, de l'estudi gràfic 131.gd, que amb l'etiqueta de l'anterior anyada del vi Únic va obtenir la plata en els premis Laus de disseny. Una etiqueta que, també en aquesta anyada, juga amb la simplicitat i l'honestedat i se serveix del joc tipogràfic per fer cada etiqueta única: el número de cada ampolla constitueix la imatge de l'etiqueta i la converteix, així, en una peça única.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
El president de Família Torres fa una apologia del vi durant el seu pregó a la Festa de la Verema de Sitges i llança un missatge esperançador davant de l’amenaça climàtica
Jordi Grau Segarra, de Vins i Licors Grau
Jordi Grau Segarra, de Vins i Licors Grau | Vins i Licors Grau
Sergi Cortés
Entrevistem al propietari del negoci familiar de distribució Vins i Licors Grau
Imatge il·lustrativa
Del 17 al 31 d'octubre els restaurants adherits oferiran els menús elaborats per a l'ocasió i maridats amb vins Abadal