Els majors de 40 anys podrien obtenir beneficis d'un consum moderat de vi

Un macroestudi científic es basa en 22 indicadors de salut, prenent dades de 1.340 milions de persones entre 1990 a 2020

En l'àmbit nacional, millor cava jove i en l'internacional, 95 punts sobre 100

| 08/08/2022 a les 11:24h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, consum de vi, FIVIN
Imatge il·lustrativa
Pexels
La revista mèdica The Lancet ha publicat recentment un darrer informe del “Global Burden of Deseases” en què s'afirma que el consum moderat i responsable de vi podria tenir beneficis en les persones que superen els 40 anys, sobre la salut cardiovasculars o la diabetis, sempre que es consumeixin dosis moderades, equivalents a entre una i dues copes de vi al dia.

The Global Burden of Disease (GBD) és un organisme on col·laboren investigadors de més de 156 països, amb l'objectiu de disposar de recursos que permetin, d'una banda, avaluar l'impacte en la salut de centenars de malalties i factors, entre ells el consum d'alcohol, i, de l'altra, incorporar aquest coneixement als sistemes sanitaris per contribuir a la implantació de noves polítiques basades en l'evidència.

Els efectes que recull l'estudi s'expliquen per inducció de la producció del colesterol bo (HDL-colesterol) i la seva activitat sobre l'endoteli (la capa que revesteix l'interior dels vasos sanguinis i el cor) que tenen accions beneficioses davant de malalties com les cardiovasculars o la diabetis.

Rigor científic per als efectes del consum moderat de vi


Per a FIVIN, un dels resultats més interessants d'aquesta investigació és que permet contradir els resultats de l'estudi publicat el 2018, que assenyalava que el nivell de consum d'alcohol que minimitza la pèrdua de salut és zero. L'actual mostra com el risc associat al consum d'alcohol varia segons l'edat i la regió d'origen, ja que les causes de mortalitat més significatives no són les mateixes en tots els casos.

Així, doncs, el nivell de consum estimat que representava el risc més baix en el rang d'edat més jove analitzat (15-39 anys) era zero o molt proper a zero, un grup poblacional on les lesions/accidents tenen un paper especialment rellevant.

Mentrestant, a la població de més de 40 anys el nivell de consum amb el risc més baix era lleugerament superior, d'entre 0,114 i 1,87 begudes estàndard/dia. De manera que, en els més grans de 40 anys s'observava una relació de tipus “corba en forma de J” on un consum nul o excessiu s'associava amb més risc per a la salut que un consum lleuger d'alcohol, un tipus d'associació que ja havia estat observada per investigacions anteriors.

Nombrosos estudis científics demostren que, si se segueixen les pautes apropiades de consum moderat, i no es depassen, el vi pot formar part d'un estil de vida saludable i el consum té contrastats beneficis en la salut, sempre parlant d'adults sans. Pot ser perjudicial si es consumeix de forma abusiva tal com passa amb molts altres aliments. Per això és molt important distingir entre el consum moderat i el consum abusiu.

Finalment, la fundació FIVIN recorda que, tot i que nombrosos estudis han demostrat els beneficis per a la salut del consum moderat de vi, la majoria dels investigadors adverteixen que això no és prou motiu perquè algú que no beu comenci a fer-ho per motius de salut. Qualsevol estudi sobre vi i salut no reemplaça el consell mèdic d'un professional.


Referències científiques
GBD 2016 Alcohol Collaborators (2018). Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet (London, England), 392(10152), 1015–1035. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31310-2
Kalinowski, A., & Humphreys, K. (2016). Governmental standard drink definitions and low-risk alcohol consumption guidelines in 37 countries. Addiction (Abingdon, England), 111(7), 1293–1298. https://doi.org/10.1111/add.13341
Xi, B., Veeranki, S. P., Zhao, M., Ma, C., Yan, Y., & Mi, J. (2017). Relationship of Alcohol Consumption to All-Cause, Cardiovascular, and Cancer-Related Mortality in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology, 70(8), 913–922. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2017.06.054

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
​Llopart Panoramic, escollit Best of Show al prestigiós concurs Mundus Vini
Sis publicacions de vins que arriben per la tardor
Sis publicacions de vins que arriben per la tardor
Ruth Troyano
Descobrim sis noves publicacions que arriben a les llibreries amb categories i estils diversos
Imatge il·lustrativa
Aquesta iniciativa, originada fa més de 30 anys, manté la seva popularitat