S'avança la verema a Catalunya entre set i deu dies per la calor i l'escassa pluja

Tot i que es preveu una reducció d'un 15% de la collita, serà sana i de qualitat

Els millors vins joves de Catalunya són un Priorat, dos Montsant i dos caves

| 02/08/2022 a les 17:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, verema, verema
La collita serà inferior però sana i de qualitat
La collita serà inferior però sana i de qualitat | Joan Nebot
Les temperatures càlides i els episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat un avançament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya. Tot i això, gràcies a les tasques dels viticultors, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat, amb un bon nivell de sucres i àcids al raïm.

Es preveu una collita menor pel nombre de raïms que s’observen, s’espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mitjà del raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que hi pugui haver.

Previsió de verema en les diferents Denominacions d’Origen catalanes


Segons les dades recollides per l’INCAVI i les Denominacions d’Origen, els controls de maduració iniciats l’ultima setmana de juliol en diferents vinyes del Penedès i de la DO Cava confirmen que està avançada la maduració de la varietat chardonnay entre 7 a 9 dies respecte de l’any 2021. Al Penedès, la verema s’avança en els escumosos o tipus de vins de varietats primerenques. S’espera una verema un 15-20% inferior a l’any 2021 i al voltant d’un 25% menys que en un any normal.

A Costers del Segre, la sequera ha afectat tot el territori i s’espera una reducció de la collita d’un 10% a les zones de secà. En les de reg, es preveu una campanya normal. 
 


Foto: La Gravera


La verema que s’iniciava en moltes denominacions d’origen a començaments de setembre es preveu que s’avanci a finals d’agost. En són exemples la DO Alella, on es començaran a collir algunes varietats primerenques més aviat de l’habitual, però la major part de cellers preveuen collir entre finals d’agost i començaments de setembre. La DO Conca de Barberà també creu que avançarà l’inici de la collita a finals d’agost i es generalitzarà al setembre.

La DO Pla de Bages preveia un avançament del cicle vegetatiu, però, en tractar-se d’una zona tardana i per les condicions de calor i sequera, el moment òptim per a la collita de les varietats més primerenques encara és incert; segons les dades que es tenen, es creu que tindran un nombre de raïms baix i una reducció de la collita.

A l’Empordà, la previsió és que es comenci entre 4 i 7 dies abans de l’habitual per la intensa calor i per la manca d’aigua. Aquests factors també fan pensar en un volum de collita més baix al de l’any passat i de la mitjana dels últims anys. En zones una mica més humides, la vegetació de les vinyes s’ha mantingut millor.
 


Foto: Mas Blanch i Jové


La DO Tarragona espera una collita irregular amb un lleuger descens en algunes varietats, i, en d’altres, com les garnatxes i carinyena, bona i similar a la mitjana. L’inici de la verema es preveu una setmana abans del normal. La DO Terra Alta té una bona previsió de collita i és la zona amb menys problemes per la manca d’aigua a les vinyes. 

En el cas de la DO Montsant, encara és una mica aviat per fer una previsió de verema, però també preveu un avançament d’uns 5 dies respecte de l’any passat. De moment, han passat les onades de calor de juny i juliol sense que s’observessin els danys que van patir a l’estiu de 2019. Igualment, la DOQ Priorat també preveu avançar la verema.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
A l'hora de beure bé, hi ha coses que són innegociables... i una d'elles, és el vi català!
Imatge il·lustrativa
Vini Lunardelli
El celler italià Vini Lunardelli elabora una polèmica gamma de vins "històrics" amb fotografies originals dels dictadors
Imatge de la façana del restaurant A Tapa do Barril
Imatge de la façana del restaurant A Tapa do Barril | FB
El creador Borja Escalona pressiona la plantilla d'un local gallec per voler menjar sense pagar a canvi de "promoció" y Youtube li ha tancat el canal