50% d’autoconsum energètic al celler de Pacs del Penedès el 2023

Família Torres instal·la panells solars en el seu restaurant "El Celleret" i ja ha iniciat tres projectes fotovoltaics més

Neix l'escumós rosat Rosé de Mar 2017 de Vardon Kennett

| 29/07/2022 a les 07:47h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Família Torres
Imatge il·lustrativa
Família Torres preveu arribar, a principis del 2023, al 50% d'autoconsum energètic en el seu celler de Pacs del Penedès gràcies a l'energia renovable que produirà en les seves pròpies instal·lacions. Als panells solars i la caldera de biomassa que té en funcionament des de fa temps, se sumaran al llarg d'aquest any i principis del vinent, quatre nous projectes fotovoltaics que permetran al celler arribar a aquest 50% d'autoconsum d'energia.

Família Torres ha completat el primer d'aquests projectes, que s'ha ubicat a la teulada de l'edifici que acull el Centre de Visites, el restaurant El Celleret i el Museu Fundació Família Torres, en l'emblemàtica finca Mas La Plana. Dos altres projectes s'instal·laran també sobre teulades dins del recinte del celler i l'últim ocuparà un terreny proper. A més dels panells fotovoltaics, el celler compta, des del 2012, amb una caldera de biomassa que s'alimenta de sarments, ceps i restes forestals i que contribueix de manera significativa a la seva capacitat d'autogeneració energètica.

Per al celler familiar, les energies renovables autogenerades són clau per combatre el canvi climàtic i aconseguir el seu objectiu de reduir les emissions de CO2 directes i indirectes en un 60% com a mínim el 2030 respecte al 2008 i convertir-se en un celler d'emissions zero netes abans del 2040.

Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres i impulsor del programa ambiental Torres & Earth: “hem d'accelerar i intensificar els esforços per reduir les emissions de CO₂ en tots els sectors i a tots els nivells. Estem davant d’una emergència climàtica que ja és irreversible, com ens demostren les onades de calor i els incendis que estem patint a l’Estat espanyol i per tot el sud d'Europa i que succeiran cada vegada amb més freqüència. Cal descarbonitzar l'economia amb urgència i tractar d'adaptar-se a la realitat climàtica que ja ningú pot qüestionar”.

35% menys d’emissions de CO2 del 2008 al 2021


Torres & Earth és el programa ambiental que Família Torres va posar en marxa el 2008 amb l'objectiu de reduir la seva petjada de carboni, adaptar-se al nou escenari climàtic i conscienciar sobre la gravetat de la situació. Segons el balanç auditat d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle de Família Torres (en aquest cas, Miguel Torres S.A.), el celler ha reduït en un 35% les seves emissions de CO₂ per ampolla del 2008 al 2021 en tot l’abast (abastos 1, 2 i 3), des de la vinya fins al consumidor.

Han estat diversos els factors que han contribuït a mantenir la tendència de reducció d'emissions dels últims anys. D'una banda, s’ha comprat menys quantitat de gasos que es fan servir en processos d’elaboració i conservació del vi, gràcies sobretot a la producció pròpia de nitrogen, que s’utilitza principalment en l'embotellament, i també a la captura del CO₂ de la fermentació del vi per reutilitzar-lo com a gas inert i evitar així que el vi s'oxidi abans de ser embotellat. D'altra banda, la reducció de les emissions aconseguides per diversos proveïdors de material auxiliar, concretament d'ampolles de vidre, embalatges de cartró i taps de suro, també han contribuït a aquest resultat ja que les emissions generades pel conjunt de proveïdors de Família Torres tenen un pes important –de prop del 90%– en la petjada de carboni del celler.  

Al balanç 2021, s'ha tingut en compte per primera vegada el projecte de la plantació d'arbres a la Patagònia Xilena que ajuda a compensar les emissions de celler amb recursos propis i se sumen a les mesures de reducció d'emissions. Des que es va posar en marxa el programa Torres & Earth, Família Torres ha invertit prop de 17 milions d'euros en mesures de reducció i adaptació al canvi climàtic. També ha impulsat la creació d'associacions per avançar de manera col·laborativa en la descarbonització del sector: el 2019 va cofundar, juntament amb el celler californià Jackson Family Wines, International Wineries for Climate Action, i el 2021, l'Associació de Viticultura Regenerativa per estendre aquest model agrari que maximitza la capacitat d'absorció de CO2 atmosfèric de les vinyes gràcies a les cobertes vegetals.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Jordi Lorente elabora formatges a Vacarisses des del 2015.
Jordi Lorente elabora formatges a Vacarisses des del 2015. | La Frasera
El Rodó de Cendra de la formatgeria La Frasera guanya la medalla d'or als Premis Cincho
Imatge de la façana del restaurant A Tapa do Barril
Imatge de la façana del restaurant A Tapa do Barril | FB
El creador Borja Escalona pressiona la plantilla d'un local gallec per voler menjar sense pagar a canvi de "promoció" y Youtube li ha tancat el canal
La campanya d'extracció del musclo ja ha començat als Alfacs
La campanya d'extracció del musclo ja ha començat als Alfacs | Eva Mascarell
El canvi climàtic afecta greument la producció de peix i marisc, mentre els productors declaren portar anys demanant una solució al Govern que no arriba