8 normes bàsiques per prendre vi a l'estiu i no morir en l'intent

Ha arribat l'estiu, amb les seves temperatures, cues a l'autopista i incendis; us expliquem vuit normes que us ajudaran a beure els vins d'una manera millor

L'únic vi català "Best in show" als millors premis anglesos

| 07/07/2022 a les 07:27h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, incendis, prendre vi, estiu
Imatge il·lustrativa
Sí, ja ha arribat l’estiu; amb les seves altes temperatures, les cues a la carretera i els incendis. Detesto aquesta època. Gent suada, gent passejant amb calça curta, gent passejant amb xancletes i gent ensenyant aquelles pells ridículament tatuades. Barbàrie. I per si tot això no fos prou, afegiu-hi aquelles panxes... podrien ser perfectament personatges del programa Crims. Sí, la foscor.

I les cues?? Hombreeeeeeeeeeee!, ara ja teniu el que volíeu: autopista gratis!!!!. Si abans teníeu una via ràpida i una via lenta (la carretera dita nacional), què teniu ara? Doncs dues vies lentes, però això sí, gratis les dues. Que és el que volíeu. No pagar. Doncs au, ara a fer cues amb tots els camioners, furgoneteros i quillos que circulen pel carril del mig, alentint la circulació fins a aturar-la i provocant aquestes llargues cues. Això sí, gratuïtes. Enmig de la caravana, però, sempre podeu deixar el braç penjant per la finestra i així ensenyeu els tatuatges a la resta de cotxes.

I a més a més, feu aquestes cues per anar a una platja, a una platja!! És molt gros. Segons Xavier Bassa les platges haurien de ser sense sorra, sense gent, sense sal i cobertes. Una persona em va dir que això és la definició de piscina. Potser sí. No m’agrada la gent, ni el sol, ni la sorra ni la sal. Per no parlar de tota aquella fauna que hi va...

I els incendis? Ja us ho vaig dir: Consumiu productes locals. Els incendis de l’Empordà del passat hivern els van aturar les vinyes, els incendis del Garraf els van aturar les vinyes, els incendis del Priorat els van aturar els camps d’oliveres i ametllers, els incendis del Solsonès els van aturar els camps de cereal. Si consumiu productes locals, feu valdre la feina del pagès, que no abandonarà la terra, i aquesta terra cultivada actuarà de tallafoc natural davant dels incendis. Vosaltres decidiu.       
Però no ens desviem del tema. Anem al vi. Unes consideracions per aquestes insidioses dates que duraran fins a setembre.
 

La temperatura del vi


Amb l’arribada de les temperatures altes vénen de gust els vins a una temperatura més fresca, però recordeu que si serviu el vi massa fred, serà menys expressiu. Si preneu el cava glaçat no hi trobareu aromes i els vins tranquils massa freds perden tot rastre de complexitat.    

La temperatura a la qual jo consumeixo el vi és:
Vi Negre: sempre a 15 ºC.
Vi Blanc: de 8 ºC a 12 ºC. Depenent de la complexitat del vi.
Vi Rosat: de 8 º C a 10 ºC.
Escumós: de 6 ºC a 12 ºC. Depenent de la complexitat del vi.

Entre els wine connoisseurs aquestes serien les temperatures correctes de consum del vi, però cadascú ha de trobar la seva: 
El sumiller Arnau Marco (res a veure amb Enric Marco) anima a la gent a buscar la seva pròpia temperatura; agafeu una ampolla de vi negre i la poseu a dins d’una glaçonera amb força gel, a dins  la nevera, i a sobre la taula. Veureu com es comporta el vi massa fred, com es comporta fresc i com es comporta calent. Decidiu vosaltres a quina temperatura us dóna més plaer.       
Pel que fa a les ampolles de vi escumós: obriu-les sempre retenint el tap, en silenci, sense fer PUM!, ja que el soroll de l’explosió del tap podria traumatitzar els gossos dels veïns. I per esvair dubtes sobre la meva posició, visca Sant Joan i els petards.     

Les copes


És molt important tenir unes copes dignes per gaudir el màxim de les singularitats de cada vi. Una mala copa us pot espatllar un vi. Llenceu immediatament les copes de la cristalleria de la iaia i les copes duralex de la mare. I si sou dels que beveu en gots de nocilla... no escriuré el que penso de vosaltres perquè seria altament feridor.
Recomano vivament que utilitzeu copes Riedel. A www.euroseleccio.com trobareu la copa adequada al vostre pressupost. I si us acosteu a l'espai Wito Barcelona, trobareu l’assessorament que us cal.
 

Glaçonera


Amb les temperatures d’aquests dies és recomanable sempre tenir una glaçonera a taula per a poder refrescar els vins. Si el vi és un blanc, rosat o un escumós, tingueu-los  dins de la glaçonera.
Si es tracta d’un vi negre, de tant en tant el tindreu dins la glaçonera per evitar que s’escalfi massa i així anar mantenint la temperatura que més us satisfaci. Per tant, heu de tenir estoc de gel al congelador. Sigueu previsors.  
   

Vins catalans


No cal que insisteixi en aquest punt. Consum local. Suport a la pagesia catalana. Stop incendis.
 

Escollir els comensals


La primera norma universal indiscutible és que el vi és per a compartir. Una bona ampolla sempre s’ha de compartir amb algú, però alerta, amb algú que la sàpiga gaudir.
Jo escullo el vi en funció de qui seurà a taula. Si el comensal és una persona a qui el vi no li interessa, aquell dia trec un vi normalet; o flipem els dos o s’apaga l’estufa.
Si el comensal és un company sumiller o un winelover, aquell dia trec el Sant Cristo gros. 
 

Omple la copa


Sovint m’he trobat amb gent que em diu que li posi poc vi a la copa perquè si no se li escalfa. A veure, com menys vi poseu a la copa més ràpidament s’escalfarà; com més vi poseu a la copa més trigarà a escalfar-se. S’entén? És física simple. Inèrcia tèrmica. És que se us ha d’explicar tot.
   

Gel a la copa


Hi ha gent que es posa gel a la copa de vi per refredar-lo. El glaçó a la copa és només pels gintònics, pels cubates i pels bevedors de champagnes barats que es fan fotos a Instagram.
Fugiu de la gent que es posa gel a la copa. Fugiu-ne sempre.
 

​Menjar al mig del sol


No he entès mas aquesta dèria de menjar en una terrassa al mig del sol. Dinar a ple sol? S’ha de ser ruc. Per gaudir del menjar i el vi, sempre a l’ombra. I a poder ser amb aire condicionat. Per tant, sempre a l’interior, lluny de mosques, cops de vent i de passavolants.
 
Que torni l’hivern ja.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Verema de macabeu a Llopart
Verema de macabeu a Llopart
Una jornada de verema el pròxim 3 de setembre que inclou un dinar maridatge a la masia familiar amb el xef Oriol Llavina, d’El Cigró d’Or
Imatge il·lustrativa
A l'hora de beure bé, hi ha coses que són innegociables... i una d'elles, és el vi català!
Imatge il·lustrativa
Vini Lunardelli
El celler italià Vini Lunardelli elabora una polèmica gamma de vins "històrics" amb fotografies originals dels dictadors