El vi vertebra l’activitat cultural al Gaià

Durant quatre caps de setmana s'ofereixen propostes gastronòmiques amb espectacles culturals de petit format

Aquest és el millor vermut català

| 05/07/2022 a les 08:12h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, Cantaperdius, La Nou de Gaià, Celler9+
Imatge il·lustrativa
Santa Teca
Cantaperdius” és un vi cupatge de sumoll, ull de llebre i cartoixà, d’agricultura ecològica i essència mediterrània, elaborat al Celler9+ a La Nou de Gaià. Neix a la finca “camp de perdius” i dona nom al cicle de capvespres entre vinyes que el celler de Moisès Virgili coorganitza amb l’associació cultura Santa Teca. La idea inicial és senzilla: gaudir de les postes de sol a la partida del Fornàs, amb vi, música creada per artistes locals i gastronomia honesta. Silencis i converses a la conca del riu Gaià.
 
“Comencem aquest dissabte 9 de juliol amb l’actuació de Pau de Nut. Combinarem com hem fet sempre a Santa Teca, l’aire lliure, el vi i les actuacions musicals. Durant quatre caps de setmana, alguns en dissabte i d’altres en diumenge, lligarem propostes gastronòmiques amb espectacles culturals de petit format”, explica Berna Ríos, coordinador de Santa Teca. Fa 12 anys que l’associació que representa treballa incansablement per apuntalar la cultura del vi, resseguir els seus orígens i el parlar, i ara veu com de cop neixen moltes propostes similars arreu del país: “La tendència és aquesta. Sentir-se acollit en un espai. Fa uns anys era impossible pensar en la possibilitat de tastar un vi mentre assisties a un espectacle. I ara tothom s’ho replanteja, cosa que està molt bé. Me n’alegro que l’objectiu que hem defensat en tot aquest temps sigui ara tendència”, dirà somrient. És conscient que la competència és positiva i motivadora. Santa Teca persevera en el seu ideari que ara és moda.
 


Foto: Santa Teca


“Tornem a les vinyes. A trepitjar la terra i a degustar el suc fermentat de les plantes que ens envolten. A, La Nou de Gaià, del 9 al 31 de juliol”, anuncien els organitzadors de Cantaperdius. Asseguts al terra o en bales de palla, els assistents podran respirar aire pur i refugiar-se entre sons i aromes de proximitat. “Privilegiem els vins de productors que elaboren vins amb ànima i consciència, però també els artistes del territori. Des de sempre que hem volgut que puguin desenvolupar-se artísticament a la vora de casa”, insistirà Berna Ríos. El programa de Cantaperdius inclou les actuacions d’Els Bulbs, Mi Acorde Secreto i Lulalum. Nous llenguatges i ritmes musicals que han arribat per quedar-se. Pau de Nut farà l’estrena del cicle. Al seu perfil d’ Instagram adverteix que és un violoncel·lista pop que “canta i toca com els de veritat”. 
 
“Un cicle com aquest genera un efecte crida. És important que en pobles de poc més de mig miler d’habitants hi passin coses. Això fa que els del voltant també s’ho plantegin”, comenta Ríos en relació al que passa a La Nou de Gaià. Cantaperdius és una proposta nova que amplia el catàleg de Santa Teca. El 2021 va crear  la primera edició de la “Festa del Cartusià”: “Aquest any la celebrarem els dies 27 i 28 d’agost. Hi haurà més productors, arribarem a la desena. L’any passat vam poder servir fins a 25 vins diferents elaborats amb aquesta varietat ancestral. Volem que tothom faci servir aquesta denominació que ens arrela al Camp de Tarragona i al seu nom original, ancestral”. La trobada tindrà lloc també a La Nou de Gaià. El Celler9+ hi serà present, però acompanyat  de molts altres elaboradors amb i sense denominació. “El programa inclourà actuacions artístiques, gastronomia de qualitat i proximitat i una barra molt diversa de vins”, avança Ríos. “Sabem que coincideix amb la verema, però tot i amb això els elaboradors que poden ens acompanyaran per defensar una varietat de raïm autòctona amb moltes possibilitats”, comenta.
 
Aquest any, Santa Teca no podrà celebrar el seu gran festival d’estiu al Castell Monestir d’Escornalbou, però es pensa en l’edició de la represa, la de 2023.  Tot i que l’espai patrimonial està immers en un ambiciós programa d’obres de rehabilitació i restauració, s’hi podran desenvolupar activitats en alguns dels seus espais i seguir ser una referència cultural al Camp de Tarragona.  Mentre s’espera la represa dels actes a Escornalbou, al Baix Camp, Santa Teca abona el terreny per omplir d’activitat cultural la conca del riu Gaià. Explica Berna Ríos: “Hem de deslocalitzar l’activitat cultural de les grans ciutats. Que passin a l’entorn rural també té les seves coses bones. En aquest sentit, estem preparant el primer festival de fermentats que tindrà lloc a l’octubre al municipi de Montferri, a l’Alt Camp.. Serà una reunió de productors de diferents àmbits: pa, cervesa, quefir, kombutxa, xucrut, formatge, vi, iogurts... Tot allò que consumim habitualment dins d’aquesta categoria. També hi participaran restauradors que els treballin”. L’esdeveniment el preparen conjuntament amb l’associació L’Aresta de Santa Coloma de Queralt.
 


Foto: Santa Teca

 
“Ens interessa difondre la cultura del vi i la gastronomia. El vi que ha estat motor del nostre territori durant molts anys, l’ha definit i modulat. I en els últims anys havia passat a un segon terme perquè moltes altres begudes li han guanyat la partida. Recuperar-lo és una obligació i encaixa en totes les propostes culturals que pensem des de l’associació”, remarca el coordinador de Santa Teca. “La nostra proposta gastro-cultural és de nivell mig-alt. Volem espais no massificats, qualitat per davant de quantitat, per suposat també en el producte. I lligat a això hi ha defensar tot allò que neix i passa al territori”, matisarà. “Hem de tenir orgull del que produïm per davant del que vingui de fora, sense fer cap tipus d’apologia, situant-nos en la perspectiva de valorar amb objectivitat”, reflexionarà Ríos. Al final, Santa Teca el que fa és vertebrar i teixir complicitats en un territori que no s’havia observat gaire ni tampoc havia albirat la possibilitat de compartir: “El curs del riu Gaià ens dona un fil conductor per acollir tot el que està passant. Històricament va tenir molta importància i ara el recuperem perquè hi ha molts pobles i molts espais que tenen coses a dir, que poden fer coses petites però ambicioses. Per aquest motiu hem creat l’associació artística Aigua. El Gaià és un espai fronterer que, a més a més, ens permet jugar amb el creuament de cultures. Defensar la nostra, però oferir propostes que potser en endavant ens situaran davant del món àrab, de l’andalús o fins i tot del país valencià. Abraçar i convidar permanentment”.
 
El camí tot just comença per bé que ja fa una desena llarga d’anys que Santa Teca empeny, motiva i enllaça sensibilitats. A la capital, a Tarragona, hi tornarà a la tardor amb la festa de l’embutada que recupera com antigament els tarragonins – pagesos, castellers i pescadors – celebraven l’arribada del vi novell a la Part Alta. “L’any passat va tenir un èxit molt gran. Hi havia moltes ganes després de l’aturada de la pandèmia. Vam reunir una vintena de productors i vam haver de dir que no a molts altres que volien. Aquesta tardor els mirarem d’incloure a tots, en una proposta renovada amb nous espais i més visió i experiència, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona”. Ja hi ha data, serà el cap de setmana del 5 i 6 de novembre. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Verema de macabeu a Llopart
Verema de macabeu a Llopart
Una jornada de verema el pròxim 3 de setembre que inclou un dinar maridatge a la masia familiar amb el xef Oriol Llavina, d’El Cigró d’Or
Imatge il·lustrativa
A l'hora de beure bé, hi ha coses que són innegociables... i una d'elles, és el vi català!
Imatge il·lustrativa
Vini Lunardelli
El celler italià Vini Lunardelli elabora una polèmica gamma de vins "històrics" amb fotografies originals dels dictadors