Submergeixen 500 vins al mar per estudiar-ne el procés d'envelliment

L’Ajuntament de Sitges presenta “Malvasia de Mar”, un projecte d’envelliment de la Malvasia de Sitges

El "crim" dels vins rosats catalans

| 02/07/2022 a les 07:19h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Malvasia de Sitges, Malvasia de Mar
Imatge il·lustrativa
La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració del Celler de l’Hospital i el Port d’Aiguadolç, impulsa ‘Malvasia de Mar’, un projecte d’envelliment del vi de la Malvasia de Sitges al fons del mar.

En total s’han submergit al mar 500 ampolles de Blanc Subur 2021, el vi jove 100% Malvasia de Sitges del Celler de l’Hospital. S’ha escollit aquest vi acabat d’embotellar a causa de la seva capacitat d’envelliment i alta acidesa varietal que presenta.

L’administradora de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, Mireia Rossell, ha mostrat la seva satisfacció pel projecte. "30 anys enrere semblava que la producció de la Malvasia estava en perill a punt de desaparèixer, però ara està en molt bon estat gràcies a l’esforç de moltes persones com el personal de l’Hospital, les Monges Concepcionistes o el senyor Almirall, entre d’altres, s’ha aconseguit donar aquest impuls en els darrers anys a la Malvasia com a patrimoni immaterial. Una acció com aquesta posa de relleu la importància d’un producte de molta qualitat”.

L’enòleg i director tècnic del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, Albert Sangenís ha comentat que “avui tenim aquí un gàbia plena d’ampolles de Malvasia de Sitges, Blanc Subur 2021, de la vinya que porta el mateix nom del Port d’Aiguadolç, que està a només 300m de la parcel·la històrica de Malvasia de Sitges que Manel Llopis de Casades va donar en llegat a l’Hospital de Sitges l’any 1935. Així, les ampolles tornen a l’origen però amb una immersió al port per tal de poder comprovar l’evolució i com es comporta aquest vi en unes condicions submergides. Per poder-ho fer hem preparat 1.014 ampolles, de les quals 507 van en aquesta gàbia i les altres 507 s’han quedat al celler per fer una comparativa de l’evolució del mateix producte en condicions totalment diferents. I això ens donarà una imatge del que ens aporta la immersió submarina. La primera extracció serà cap a finals d’any, coincidint amb la Setmana de la Malvasia i veure com evoluciona l’experiència”.
 
Un camió grua ha extret la gàbia amb les ampolles tipus Borgonya del remolc. Seguidament s’ha efectuat la immersió de la gàbia amb una grua sota el pantalà 10, al final del dic de Llevant del Port d’Aiguadolç. L’operativa ha permès fondejar la gàbia al fons del mar i un cop a dins dos bussos li han col·locat dos globus que s’han emplenat amb aire d’una tona i l’han traslladat al lloc exacte escollit per enclavar-les per deixar envellir les ampolles dins l’aigua del Port d’Aiguadolç.  
 
Aquest projecte inclou cinc fases i permetrà estudiar el procés d’envelliment del vi en diferents condicions d’exposició a la llum, temperatura, pressió i altres factors. La primera de les fases és la immersió que s’ha realitzat aquest dilluns, 27 de juny, i després es realitzarà la primera extracció al novembre del 2022, amb la qual es farà la comparació amb altres ampolles que utilitzen el sistema tradicional d’envelliment del vi fora del mar.  
 
Al febrer del 2023 tindrà lloc la segona extracció i es tornarà a comparar. Finalment a la primavera del 2023 es farà la tercera extracció, mentre que a l’estiu del mateix any ja es preveu comercialitzar les ampolles. Es podran adquirir a través d’un pack dues ampolles juntes amb els dos sistemes de criança diferents.
 

Cronograma d’extraccions
  1. Immersió - juny 2022
  2. Primera extracció i comparativa – novembre 2022 (acte dins de la VIII Setmana de la Malvasia de Sitges)
  3. Segona extracció i comparativa – febrer 2023
  4. Tercera extracció (i definitiva pendent d’evolució) – primavera 2023
  5. Comercialització – estiu 2023
Cada extracció serà de 6 ampolles per tal de fer una anàlisi comparativa amb Blanc Subur 2021 que no hagi estat submergit, i que per tant, presenta una evolució en ampolla en condicions normals. L’estudi es basa en una analítica abans i després de la immersió dels paràmetres:
  • PH
  • Alcohol
  • Acidesa
  • Sulfurós Lliure
  • Acidesa volàtil
L’estudi es complementa amb uns tastos organolèptics, per analitzar què aporta aquesta evolució sota el mar a la boca del consumidor. Aquest estudi organolèptic es realitzarà amb dos sommeliers professionals i per l’equip tècnic de l’Hospital.
 
Els paràmetres que cal analitzar són: 
  • Vista
  • Aroma
  • Comportament en boca

 
La Malvasia de Sitges és una varietal de raïm que presenta a peu de vinya una alta acidesa, per tant, un PH baix en comparació d’altres varietats tradicionals catalanes. L’evolució dels vins de malvasia és molt versàtil i es pot efectuar dins dels diferents recipients que presenten actualment el món enològic: àmfora, ou de ciment, botes de diferents fustes i, sobretot, en ampolla.
 
L’edició limitada d’aquest projecte (de Blanc Subur 2021 envellit sota del mar i fora del mar) es posarà a l’abast del públic general i els beneficis de la venda d’aquestes ampolles es destinaran a les línies d’acció i ajudes de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges per millorar la qualitat de vida dels avis i les àvies de la residència, així com per a altres grups de risc d’exclusió social. Actualment més de trenta cellers tenen vins de Malvasia de Sitges i són agents actius de les accions que lidera el Celler de l’Hospital.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Els cellers integrants del projecte Vins del Pirineu
Els cellers integrants del projecte Vins del Pirineu
Ruth Troyano
Vins del Pirineu és un espai web acabat de néixer que mostra la riquesa enològica de la zona, és la Carta de Vins de l’Alt Pirineu
Ferran Vila, millor sommelier de l'Estat 2022
Ferran Vila, millor sommelier de l'Estat 2022
Sergi Cortés
Segona entrega de 5 converses amb sommeliers de renom de Catalunya
Imatge il·lustrativa
Sabies que en tenim 12 DO contant la DO Cava?