​La DO Tarragona apuntala el seu relat enològic

El restaurant AQ Tarragona i la DO Tarragona cusen un viatge atrevit, aventurat però necessari amb vins valents que parlen d’un paisatge, d’un temps i d’unes intencions.

Sis vins per si aneu curts d'armilla

| 19/06/2022 a les 17:18h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Tarragona
Imatge il·lustrativa
Produccions Saurines
“… Es constata que és l’origen i el terreny allò que importa, i no pas el raïm, i que no té sentit voler fer una llista exhaustiva de totes les espècies, en la mesura que la mateixa vinya, segons els llocs, dóna productes diferents. A les Hipànies, els vins laietans s’han fet famosos per la seva abundor; els de Tarragona i els de Lauró per la seva qualitat (…) No negaré, doncs, que hi ha altres vins dignes de fama, però els que he citat són els que el judici de l’època ha aprovat per unanimitat”.
 
Ho escriu Plini el Vell al segle I dC i ho llegim en català gràcies a la traducció de Mònica Miró Vinaixa, editada per Entrecomes, l’any 2015. Que Tarragona i el vi tenen un vincle històric i íntim, ple de glòria i reconeixement, no és nou, però encara poc entès, valorat i reconegut  per bé que la ciutat, des de la Part Alta amb les cases i els cups on pagesos, pescadors i castellers celebraven l’arribada del vi novell amb l’embutada, a la Part Baixa amb cellers que ara volen esdevenir centres d’interpretació, o el port, amb el seus vincles amb Xerès i Porto, tenen moltes històries a explicar. La DO Tarragona està decidida a aprofundir-hi, a revisar-se i renéixer, a apuntalar un relat nou, a abraçar els clàssics –els generosos-  que són la punta de llança de la seva significança i a posar-ho fàcil a la innovació com demostra la recent revisió del plec de clàusules per incloure l’elaboració de vins ancestrals sota la seva empara. 
 


Foto: Produccions Saurines

 
D’una fira a una festa del vi. La DO Tarragona banya amb els seus vins els actes culturals i gastronòmics de la capital tarragonina. Després, vindran la resta de municipis del Camp. I en aquest gir que ha fet la DO aquest 2022 posa de manifest que els seus vins amables poden acompanyar des de tardes desenfadades de música moderna a les escales de la Catedral, a ser a les taules més prestigioses, com les de l’AQ Tarragona, un restaurant de cuina valuosa i honesta que sempre ha dialogat amb el vi. El segon tast del decenni de la DO Tarragona aprofundeix i sofistica, demostra que al sud hi ha  talent enològic, que els vins creixen amb els anys, que la història és un pòsit que encara no s’ha llegit prou ni s’hi ha aprofundit massa. “Estem satisfets d’aquet format totalment renovat, més arriscat i pensat per arribar a un públic de perfils diversos. Hem transmès la nostra singularitat i amb el lema Sanahuja torna a la ciutat hem reivindicat el passat gloriós per il·lustrar els 15 últims anys de petita revolució vitivinícola”, explica el vinyater i responsable de comunicació, Oriol Pérez de Tudela.
 


Foto: Produccions Saurines


11 vins i 11 plats. Joc d’harmonies i seduccions. Parlen els vins de la DO Tarragona i la cuina de l’AQ atén al caprici. S’hi adapta entre girs i contorsions, perquè el vi alci la veu, per ponderar la seva versatilitat, riquesa i qualitat. Vins de vinyes a prop de l’Ebre, als marges del Gaià i del Francolí, a tocar de mar però també a la vora del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, a més de 500 metres d’alçada. El tast del decenni és un viatge per la puresa i l’autenticitat enològica. Varietats autòctones que es reivindiquen per elles mateixes, cada vegada més evitant el cupatge. Hi ha la tipicitat que marca la tradició de cultivar macabeu al Camp de Tarragona, sense oblidar que moltes altres l’acompanyen: cartoixà, sumoll, però també garnatxa negra i blanca, ull de llebre, cabernet sauvignon, syrah… Vins honestos que creixien en sòls envoltats de recursos naturals i amb un paisatge humà molt ample i massa silenciós, encara.
 
Gaspatxo verd amb escopinyes amb l’ancestral Panoramix Molotovi 2021, un blanc de noirs d’ull de llebre, del Celler Pallarades, a Puigdelfí. El tast del decenni comença amb la innovació enològica d’un jove viticultor, Josep Armengol, que reivindica la pagesia i la necessitat de dignificar els preus del raïm. Creativitat a l’ampolla i harmonia contagiosa per la frescor de plat i vi.
 
Crema de foie amb maracujà, cítrics i gingebre amb un macabeu de 2020 de Cellers Blanch. El Pont Fosc de Puigpelat és un vi jove que passa per bóta de castanyer i tanca el cercle de la tipicitat.  Frescor salina i elegància que lliga amb la sofisticació del foie i els cítrics.
 
Caçó en adob mexica amb 100 veremes 20219 de la Vinícola de Nulles. Macabeu de vinya vella a 18 quilòmetres del mar, fermentat en ou de ciment i roure francès. Corpulent i cruixent que lliga amb la cuina marinera i suporta la condimentació mexicana. 
 
Tonyina curada amb porro i romesco amb Llims 2018 de l’Agrícola de Benissanet. Garnatxa negra, cabernet i syrah creixen vora el sòls de llim del riu Ebre: la seva frescor i identitat botànica s’equilibren amb la carn de tonyina. Afinació de complexitats.
 
Ceviche de llobarro amb verdures rostides amb un xarel·lo vermell de Vives Ambrós, Jujol 2017 de Montferri. La més arriscada de les propostes del tast del decenni, que lliga una varietat ancestral recuperada amb pas per bóta amb la delicadesa del llobarro que amaga notes fumades també.
 
Magret d’ànec fumat i rostit amb cireres amb un clàssic, Mas del Botó 2016, cupatge de garnatxa negra, principalment, i cabernet sauvignon. Frescor i sinceritat en un vi que lliga amb una carn delicada, matisada per l’acompanyament. Aromes còmplices, de bosc mediterrani.
 
Carpaccio de presa ibèrica amb manxec, xips de verdures i adobats amb Esther 2015 de Biopaumerà a Rasquera. Un monovarietal de cabernet sauvignon de cultiu ecològic, extremadament fresc i madur, amb un vincle gastronòmic fresc i creatiu. 
 
Morro de vedella amb poma i duxelle de bolets amb Bella 2014, cupatge d’ull de llebre i garnatxa, del celler Mas Bella a Masmolets, Valls. Sòls de pissarra que donen consistència i mineralitat la vi. Diàleg obert i afinat amb el plat.
 


Foto: Produccions Saurines


Ostra amb cresta de gall i Camí de la Font 2013, un macabeu vell de Vinyes del Tiet Pere a Vilabella. Salinitat iodada al vi. El temps dóna caràcter i perfil. Corpulència delicada de fons marí, que troba una complicitat extrema amb l’ostra del Delta.
 
Coll de xai amb pedrers i crumble de formatge amb Nit de Lluna 2012, un monovarietal d’ull de llebre de Mas Vicenç, a Cabra del Camp. L’última de les ampolles que guarda el celler. Viticultura exigent a 500 metres d’alçada, 10 anys de criança. Frescor líquida que guanya amb una proposta gastronòmica sofisticada.
 
Coca-carquinyoli de xocolata, ganache i caramel salat amb Avreo Sec 1954 de De Müller. Un ranci dolç, una joia enològica, cupatge de garnatxa negra, principalment, i blanca. Un vi per olorar, per entendre la profunditat i l’elegància de les elaboracions velles i belles de Tarragona.
 
L’AQ Tarragona i la DO Tarragona cusen un viatge atrevit, aventurat però necessari amb vins valents que parlen d’un paisatge, d’un temps i d’unes intencions. Un exercici d’honestedat, sinceritat i amplitud. Hi sobresurt la generositat dels elaboradors de pobles distants però que dialoguen i que aporten ampolles úniques. I s’hi suma la voluntat i el savoir faire de la cuina de l’AQ, que enalteix al vi perquè accepta la seva veu predominant. Hi ha grans vins i anyades mítiques. Hi ha un ventall ampli d’estils i intencions a exhibir. Hi ha una relació qualitat preu difícil de trobar en altres regions de vins catalanes. A Tarragona parla de nou la història. I aquells qui la fan, l’escolten i l’expliquen. Es tan senzill com tornar als orígens. A Plini. Als romans, que ja exaltaven la qualitat dels vins de Tàrraco. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Deu restaurants catalans se situen entre els cent millors d'Europa
Deu restaurants catalans se situen entre els cent millors d'Europa | Pixabay
La potència gastronòmica de Catalunya es fa un forat a la guia del 2022 d'Opinionated About Dining, que inclou fins a una trentena d'establiments en total
Imatge il·lustrativa
Procedent d'una regió amb una llarga història vitivinícola (DO Montsant), aquest 100% garnatxa blanca neix amb l'objectiu de ser fidel als seus orígens
Imatge il·lustrativa
DO Montsant
La Denominació d’Origen Montsant celebra el pròxim divendres una festa per commemorar el seu 20è aniversari