CIÈNCIA

El cafè facilita l'aprenentatge i millora la memòria, segons un estudi francès

La ingesta d'aquesta substancia modifica el cervell de tal manera que perfecciona la capacitat de processar la informació

Creen la pizza «Champignons League» i la UEFA els denuncia

, Barcelona, Catalunya | 15/06/2022 a les 06:10h
Especial: Formació
Arxivat a: Els vins de la setmana, Ciència, Curiositats, Cafè, Estudis científics, Memòria, Aprenentatge, Salut
L'experiment s'ha fet amb ratolins
L'experiment s'ha fet amb ratolins | EP
El cafè modifica el cervell dels humans d'una manera que facilita l'aprenentatge. Ho demostra un estudi de les universitats franceses de Lille i Estrasburg que s'ha publicat al The Journal of Clinical Investigation. S'ha pogut arribar a aquesta descoberta gràcies a una investigació feta amb ratolins. 

És la substancia psicoactiva més consumida del món. La cafeïna no només està al cafè, també en el te i en alguns refrescos. Amb l'estudi francès s'ha descobert que la cafeïna d'aquests productes podria millorar la capacitat d'aprenentatge dels humans. El que provoca en ingerir-se és modular el funcionament de l'hipocamp del cervell i això fa que millori la memòria, així com la capacitat de processar la informació.

 Efectes de la cafeïna provats en estudis previs 



En investigacions prèviament publicades, s'havia demostrat que la cafeïna és un estimulant de l'atenció i l'alerta. També se sabia que aquesta subtància controla l'excitabilitat neuronal i els efectes similars a la potenciació a llarg termini en el córtex del cervell humà. Un altre estudi previ havia detallat encara més la informació que donen els neurocientífics francesos, perquè demostrava com la ingesta de cafeïna just després de l'aprenentatge millora el rendiment, discriminant informació 24 hores després d'haver-la après.

A més a més, fins ara els estudis s'havien centrat a investigar què passava si es prenia puntualment o una sola vegada cafè, però no hi havia cap recerca que expliqués quins efectes té aquesta substancia si s'ingereix de manera habitual o crònica. 

 Quin mètode van aplicar els investigadors francesos?



L'estudi de les universitats de Lille i Estrasburg es basava a donar dos gots amb líquid a un grup de ratolins. En un, hi havia aigua sola. En l'altre, aigua barrejada amb cafè. Posteriorment, van analitzar les diferències entre els gens que més s'expressaven, les proteïnes més abundants i les molècules del metabolisme que podien orientar-los sobre quines funcions en les cèl·lules de l'hipocamp estaven més activades.

Van observar que el consum de cafeïna reduïa l'expressió de gens i proteïnes relacionades amb el metabolisme, i augmentava la de gens i proteïnes implicades en les sinapsis entre neurones, relacionades amb la capacitat de processar la informació de manera més eficaç i reforçar la memòria durant l'aprenentatge.

Als ratolins se'ls va donar cafeïna diluïda amb aigua en una concentració de 0,3 mil·ligrams per litre. El seu consum diari equivalia a entre 200 i 400 mil·ligrams de cafeïna al dia en humans, una quantitat que es creu permet obtenir els beneficis més grans del component estrella del cafè, segons una investigació prèvia. Després de dues setmanes consumint aquesta quantitat, als rosegadors se'ls va retirar la cafeïna durant dues setmanes més i es va comprovar que els efectes de la ingesta de cafeïna presa prèviament es mantenien en el temps

Amb tot, els resultats de l'estudi revelen que "la ingesta regular de cafeïna promou una capacitat més eficient del cervell per codificar esdeveniments relacionats amb l'experiència". Així i tot, encara queda molt per investigar per conèixer els efectes d'aquesta substància de manera molt més concreta en els humans.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Xavier Bassa | 1 comentari
"Es va posar de moda tenir a la taula una ampolla de Château Romassan Rosé de Domaines Ott, un rosat de la Provença amb un color exageradament pàl·lid que en escampar-se en aquests ambients luxosos la resta de cellers van voler imitar"
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit de 6 vins de mínima intervenció, ja siguin brisats, escumosos, "orange" o de qualsevol color...
Imatge il·lustrativa
Cedida
La Plaça Catalunya serà l'escenari per donar a conèixer el producte local, la cuina i la clotxa de les Terres de Mestral