És la substancia psicoactiva més consumida del món. La cafeïna no només està al cafè, també en el te i en alguns refrescos. Amb l'estudi francès s'ha descobert que la cafeïna d'aquests productes podria millorar la capacitat d'aprenentatge dels humans. El que provoca en ingerir-se és modular el funcionament de l'hipocamp del cervell i això fa que millori la memòria, així com la capacitat de processar la informació.
Efectes de la cafeïna provats en estudis previs
En investigacions prèviament publicades, s'havia demostrat que la cafeïna és un estimulant de l'atenció i l'alerta. També se sabia que aquesta subtància controla l'excitabilitat neuronal i els efectes similars a la potenciació a llarg termini en el córtex del cervell humà. Un altre estudi previ havia detallat encara més la informació que donen els neurocientífics francesos, perquè demostrava com la ingesta de cafeïna just després de l'aprenentatge millora el rendiment, discriminant informació 24 hores després d'haver-la après.
A més a més, fins ara els estudis s'havien centrat a investigar què passava si es prenia puntualment o una sola vegada cafè, però no hi havia cap recerca que expliqués quins efectes té aquesta substancia si s'ingereix de manera habitual o crònica.
Quin mètode van aplicar els investigadors francesos?
L'estudi de les universitats de Lille i Estrasburg es basava a donar dos gots amb líquid a un grup de ratolins. En un, hi havia aigua sola. En l'altre, aigua barrejada amb cafè. Posteriorment, van analitzar les diferències entre els gens que més s'expressaven, les proteïnes més abundants i les molècules del metabolisme que podien orientar-los sobre quines funcions en les cèl·lules de l'hipocamp estaven més activades.
Van observar que el consum de cafeïna reduïa l'expressió de gens i proteïnes relacionades amb el metabolisme, i augmentava la de gens i proteïnes implicades en les sinapsis entre neurones, relacionades amb la capacitat de processar la informació de manera més eficaç i reforçar la memòria durant l'aprenentatge.
Als ratolins se'ls va donar cafeïna diluïda amb aigua en una concentració de 0,3 mil·ligrams per litre. El seu consum diari equivalia a entre 200 i 400 mil·ligrams de cafeïna al dia en humans, una quantitat que es creu permet obtenir els beneficis més grans del component estrella del cafè, segons una investigació prèvia. Després de dues setmanes consumint aquesta quantitat, als rosegadors se'ls va retirar la cafeïna durant dues setmanes més i es va comprovar que els efectes de la ingesta de cafeïna presa prèviament es mantenien en el temps.
Amb tot, els resultats de l'estudi revelen que "la ingesta regular de cafeïna promou una capacitat més eficient del cervell per codificar esdeveniments relacionats amb l'experiència". Així i tot, encara queda molt per investigar per conèixer els efectes d'aquesta substància de manera molt més concreta en els humans.