Codorníu ja no és només cava al Penedès: ara hi torna a fer vins

El grup presenta els seus nous vins DO Penedès sota la marca de Sant Sebastià dels Gorgs i reivindica així que corregeix "una anomalia històrica"

Nou projecte d'IA de Codorníu per la gestió eficient a la producció alimentària

| 14/06/2022 a les 19:46h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Codorníu, Sant Sebastià dels Gorgs, DO Penedès
Roset, Carbonell, Fuster i Rofes davant del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs
Roset, Carbonell, Fuster i Rofes davant del monestir de Sant Sebastià dels Gorgs | Jordi Bes Lozano
El grup Raventós Codorníu ja no és sinònim només de cava al Penedès. Acaba de treure al mercat un vi blanc i un negre, emparats per la Denominació d'Origen (DO) Penedès, i sota la nova marca de Sant Sebastià dels Gorgs, en homenatge al monestir d'origen mil·lenari del terme d'Avinyonet del Penedès que es denomina així mateix. D'aquesta manera, ha posat fi als temps en els quals al Penedès aquest grup vitivinícola bàsicament s'havia centrat en les bombolles. Els dos nous vins, que Raventós Codorníu ha presentat aquest dimarts, s'anomenen Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs i s'elaboren al celler Montargull que el grup té al mateix municipi, i que ja s'ocupa dels caves de Parxet, Mont-Ferrant i Titiana.

La marca de Sant Sebastià dels Gorgs es completarà els pròxims mesos i de manera progressiva amb cinc vins més, i tots set han nascut sent de l'anyada 2021. Formen part del projecte dels Vins del Llegat, que inclou els vins de Raventós Codorníu de baixa producció, que busquen potenciar l'expressió pròpia dels territoris vitivinícoles catalans i que ja va veure néixer el 2021 el projecte de Can Matons a la DO Alella amb vins d'anyades anteriors. Amb el nou pas que ara s'executa al Penedès, l'enòleg Ricard Rofes, que és el responsable de Vins del Llegat, ha admès que han procedit a "la correcció d'una anomalia històrica" i ha afegit que, si no s'havia fet fins ara, és perquè "no s'ha trobat el moment".
 


Els dos nous vins del grup Raventós Codorníu a la DO Penedès. Foto: Raventós Codorníu


En realitat, Codorníu ja n'havia tingut al Penedès de vins tranquils, que és com s'anomenen aquells que no tenen bombolles. D'una banda, els que es feien a la Masia Bach, però ja fa anys que la seva elaboració es va traslladar a Raimat (Segrià) i avui dia duen el segell de la DO Catalunya. D'altra banda, a les instal·lacions de Montargull s'hi embotellen els vins Ànec Mut, que també formen part del grup i són DO Penedès, però no s'elaboren en aquest celler, de manera que la nova marca de Sant Sebastià dels Gorgs representa un punt d'inflexió, ja que l'equip de Raventós Codorníu intervé directament en tot el procés, de la vinya a l'ampolla.

Vins "expressius i fàcils de beure"


Rofes ha relatat que amb els nous vins pretenen "donar valor a la terra" d'on procedeix el raïm, si bé també ha precisat que poden resultar "una mica diferents de l'habitual" per als paladars acostumats a les elaboracions penedesenques. Sorgeixen de vinyes escampades per diversos indrets del Penedès, que acostumen a estar arrendades amb contractes que oscil·len entre els tres i els cinc anys, i els vins acaben sent un reflex del mapa vitivinícola d'aquest territori: s'hi pot trobar varietats tradicionals i d'altres que acostumen a considerar-se foranes. Amb tot, l'objectiu primordial d'aquestes elaboracions és que siguin vins "expressius" i, al mateix temps, "fàcils de beure", en paraules de Xevi Carbonell i Anna Roset, que són els enòlegs que s'ocupen directament del projecte.
 


Els dos nous vins de Raventós Codorníu amb els enòlegs Roset, Carbonell i Rofes. Foto: Jordi Bes Lozano


Ara com ara, al mercat ja es pot trobar el blanc i el negre Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, els quals han fermentat en dipòsits d'acer inoxidable. El blanc -80% macabeu i 20% sauvignon blanc- vol ser una combinació de frescor i untuositat, mentre que el negre -40% syrah, 35% garnatxa i 25% cabernet sauvignon- destaca per la seva concentració de fruita a la boca i pel fet que no duu sulfits afegits. Cadascun d'aquests vins ja estan disponibles a 12 euros l'ampolla, si bé l'objectiu és que es facin un lloc sobretot a l'hostaleria a Catalunya, però també més enllà, especialment a Madrid, on el grup estima que poden tenir sortida.

Els pròxims mesos la voluntat de Raventós Codorníu és treure cinc vins més sota el paraigua de Sant Sebastià dels Gorgs. Entre setembre i octubre preveu llançar un blanc -70% xarel·lo i 30% garnatxa- i un negre -35% ull de llebre, 35% pinot noir i 30% syrah-, que s'anomenaran El Claustre de l'Abat Miró, i que podrien tenir un preu sobre els 18 euros, mentre que de cara al 2023, els tres vins de finca que també formen part del projecte: el blanc Les Vinyes de Can Matas -100% xarel·lo- i els negres Les Vinyes de l'Aguilera -80% garnatxa negra i 20% cabernet sauvignon- i Les Vinyes Velles de Soldons i Bonastre -carinyena i garnatxa negra-, però encara queden mesos abans no estiguin llestos del tot i el preu serà superior a la resta.

Reforçar "el valor d'allò que és local"


Entre tots aquests vins, el grup calcula que produirà un total d'unes 100.000 ampolles anuals. El CEO de Raventós Codorníu, Sergio Fuster, ha destacat que són "un gran grup" de 15 cellers, però que està format "de moltes coses petites amb molt valor". A l'etiqueta d'aquestes elaboracions, l'única referència directa al grup és el nom de Parxet on cal indicar el celler elaborador, però ni rastre de Raventós Codorníu. Fuster aspira a potenciar així que "cada cosa tingui una personalitat", i ha afegit: "Volem reforçar el valor d'allò que és local en el vi".

Això s'ha traduït directament en el nom escollit per als nous vins penedesencs, el del Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, fundat el segle XI, i que va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat l'any 2000. L'ús d'aquesta denominació per als vins compta amb el vistiplau del Bisbat de Sant Feliu, que és el propietari del monestir, segons Rofes, el qual ha detallat que al bisbat es van sentir "afalagats i orgullosos" per la iniciativa.

En un futur es podria plantejar alguna proposta enoturística vinculada al celler Montargull, però no serà a curt termini. En tot cas, aprofitant la presentació del projecte de Sant Sebastià dels Gorgs, Raventós Codorníu també ha ofert a tastar els dos escumosos ancestrals de l'anyada 2021 que ha tret recentment al mercat, amb el nom de Nobles i Guillotines, sense sulfits afegits, sota l'empara de la DO Penedès i elaborats al celler -Parxet també es pot llegir a l'etiqueta-. Es tracta d'un blanc de chenin i sauvignon blanc, i un rosat d'ull de llebre.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Xavier Bassa | 1 comentari
"Es va posar de moda tenir a la taula una ampolla de Château Romassan Rosé de Domaines Ott, un rosat de la Provença amb un color exageradament pàl·lid que en escampar-se en aquests ambients luxosos la resta de cellers van voler imitar"
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit de 6 vins de mínima intervenció, ja siguin brisats, escumosos, "orange" o de qualsevol color...
Imatge il·lustrativa
Cedida
La Plaça Catalunya serà l'escenari per donar a conèixer el producte local, la cuina i la clotxa de les Terres de Mestral