Dia mundia del Chardonnay: Sis vins catalans per a totes les butxaques

L'últim dijous de maig se celebra el Dia Mundial del Chardonnay, una varietat internacional molt utilitzada (encara) al nostre país.

Cinc coses que has de saber de la DO Costers del Segre

| 26/05/2022 a les 07:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Chardonnay
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Des de l'any 2010 cada últim dijous del mes de maig se celebra el Dia Mundial del Chardonnay. Si, ho sé, és acollonant; La varietat chardonnay té la seva pròpia data al calendari mundial.
A Catalunya, terra d'acollida, en trobem 2811 hectàrees sent la varietat forana més plantada i la Denominació d'Origen amb més chardonnay és la de Costers del Segre (font: La Guia de Vins de Catalunya).

Aquí teniu uns vins fets amb Chardonnay que hauríeu de tastar, encara que sigui per criticar-los. Ja sabeu: feina feta no té destorb.
 

El Mallol de Bianya, Vins Família Ferrer, DO Catalunya


La família Ferrer, antics propietaris del grup Freixenet, van decidir plantar una vinya de chardonnay a la finca de can Mallol situada a la Vall de Bianya. Es diu que és una vinya amb unes condicions meteorològiques molt concretes a causa de la seva pluviometria i pel seu elevat nivell de boira. El vi està fermentat i criat en inoxidable.
15€

Sumarroca Cha 2021, celler Sumarroca, DO Penedès


Del raïm provinent de dues vinyes, vinya mariana i vinya Escalope, de la finca Sumarroca, amb una edat d'uns 25 anys. És un vi que no ha estat en contacte amb fusta, però ha estat criat amb les seves mares (escorces de llevats) obtenint volgudament un punt cremós en boca, que acompanya al vi en la seva lleugeresa i frescor.
10€

Sons de Prades, Família Torres, DO Conca de Barberà


Per tots aquells que per comprar un Milmanda no us voleu rascar la butxaca perquè no us va bé, perquè aneu curts d'armilla o pel que sigui, podeu comprar aquest vi que prové dels ceps més joves de la famosa vinya Milmanda, als peus de la Serra de Prades. La meitat del vi fermenta en bótes de roure i posteriorment fa una criança de 6 mesos en fusta. No és el mateix, ho sé, però està bo.
26€

Eixaders 2020, Cooperativa l'Olivera, DO Costers del Segre


El celler desenvolupa la seva activitat amb l'objectiu d'afavorir la promoció personal i d'integració social de les persones amb discapacitat. Les seves vinyes són a Vallbona de les Monges, subzona Valls del Riu Corb de la DO Costers del Segre.
Viticultura de secà ecològica certificada. Verema manual i premsen el gra sencer i la rapa. El most fermenta en bótes de roure usades amb una petita part de bótes noves, durant 3-4 mesos i fent un battonages setmanal amb les mares. Un vi contundent, amb la fusta marcada.
17€

Garoina 2021, Celler Oliveda, DO Empordà


A la població de Capmany, en una finca està situada al peu de l'Albera, en un terreny de sauló i amb uns ceps d'una vintena d'anys, trobem aquesta vinya del celler Oliveda. Recullen el raïm de nit, per mantenir la frescor, i fermenten en tancs d'inoxidable. No volen emmascarar la fruita amb fusta. En fan unes 8000 ampolles.
Si voleu entrenar el nas buscant aquelles notes salines que tant us agraden, aquí podeu fer-ho. Però jo no us asseguro res. Avisats esteu.
8.50€

Moli dels Capellans 2021, Celler Molí dels Capellans. DO Conca de Barberà


Després de 3 anys sense presentar collita al mercat, arribarà la collita 2021 que a hores d'ara encara és a dins la bota. S'embotellarà amb la lluna de juny i sortirà al mercat a finals de juliol. Només hi haurà unes 2000 ampolles. Fan tres collites de raïm: cullen una part verda per mantenir una acidesa natural, una part (el 70%) en maduració òptima i posteriorment la resta amb maduresa més avançada. Es fermenta tot en bótes velles de 300 litres i 6 mesos en bótes fent battonage.
Abarganyeu-vos que us en quedareu sense.
18€

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Deu restaurants catalans se situen entre els cent millors d'Europa
Deu restaurants catalans se situen entre els cent millors d'Europa | Pixabay
La potència gastronòmica de Catalunya es fa un forat a la guia del 2022 d'Opinionated About Dining, que inclou fins a una trentena d'establiments en total
Imatge il·lustrativa
Procedent d'una regió amb una llarga història vitivinícola (DO Montsant), aquest 100% garnatxa blanca neix amb l'objectiu de ser fidel als seus orígens
Imatge il·lustrativa
DO Montsant
La Denominació d’Origen Montsant celebra el pròxim divendres una festa per commemorar el seu 20è aniversari