SALUT

Aconsegueixen crear tomàquets que generen tanta vitamina D com dos ous

Els investigadors apunten a la possibilitat d'ingerir fulles de tomaquera per captar més la vitamina, que genera un dèficit a més de mil milions de persones al món

Vídeo | Quin és el plat que li agradaria haver inventat a Ferran Adrià?

, Barcelona, Catalunya | 25/05/2022 a les 07:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, investigadors, tomàquets, vitamina D, raigs de sol, sol, producció
Els tomàquets podrien aportar més vitamina D als humans
Els tomàquets podrien aportar més vitamina D als humans | Pixabay
Un grup d'investigadors ha aconseguit crear uns tomàquets que generin tanta vitamina D com la que tenen dos ous gràcies a una modificació genètica. I és que la vitamina D, essencial perquè els ossos fixin el calci, no abunda en la societat: més de mil milions de persones al món en tenen dèficit. 

Aquesta hormona és el resultat de l'acció dels raigs de sol sobre la pell humana. Per tant, l'acció del sol sobre la pell és la principal font d'aquest compost que, si no n'hi ha, es pot trobar en peix blau, fetge d'alguns animals i ous. Els tomàquets en tenen quan estan verds i també a les fulles, però la perden quan maduren. 

Investigadors de diversos països han aprofitat una de les "rutes" que segueix aquesta vitamina als tomàquets per activar-la quan maduren. "La provitamina D3 [que sorgeix de l'acció dels raigs de sol sobre la pell] se sintetitza al tomàquet com un intermediari en la producció de colesterol", ha explicat la principal autora del treball, Cathie Martin. El que han fet els científics és eliminar l'activitat que provoca aquesta conversió i la vitamina D s'acumula en grans quantitats als tomàquets, tant verds com madurs. 

La majoria de la vitamina D, però, s'acumula a les fulles. Gloria Torres, responsable d'investigació i desenvolupament en una empresa biotecnològica ha destacat que queda el repte d'augmentar la vitamina al fruit. Això no obstant, ha optat també per una altra alternativa: "Les fulles, ara una deixalla, podrien ser una font de vitamina D. A més, l'estratègia es podria millorar si s'edita amb altres plantes". I és que amb el mateix mètode, els pebrots o les albergínies podrien acabar generant la provitamina necessària. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Xavier Bassa
"Es va posar de moda tenir a la taula una ampolla de Château Romassan Rosé de Domaines Ott, un rosat de la Provença amb un color exageradament pàl·lid que en escampar-se en aquests ambients luxosos la resta de cellers van voler imitar"
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit de 6 vins de mínima intervenció, ja siguin brisats, escumosos, "orange" o de qualsevol color...
Imatge il·lustrativa
Monica Volpin, Pixabay
Sergi Cortés
Us recomanem tres vins de varietats tradicionals catalanes, molt originals i que segurament no coneixeu