Vins, paisatge i memòria: recorregut per la ruta de la DO Terra Alta

S'hi pot gaudir de tastos en vinyes i cellers, així com fer una immersió en la història de l'últim segle a través de les catedrals del vi i els escenaris de la Guerra Civil

5 dels millors vins segons La Guia, tasta'ls el 25 de maig

| 23/05/2022 a les 08:28h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Terra Alta
Un tast entre vinyes de la DO Terra Alta
Un tast entre vinyes de la DO Terra Alta | Joan Capdevila
El vi pot parlar de si mateix, de com s'expressa una varietat de raïm o de l'anyada, però també pot ser un motiu per descobrir altres vessants de l'entorn. La Ruta del Vi de la Denominació d'Origen (DO) Terra Alta n'és una mostra. A més d'oferir tastos a peu de vinya contemplant el paisatge i en els cellers, que poden acompanyar-se de propostes gastronòmiques, en aquest territori vitivinícola també hi ha activitats que permeten palpar de primera mà alguns dels capítols més rellevants de la seva història contemporània: el desenvolupament del cooperativisme, a través de les denominades catedrals del vi, i resseguir el rastre que va deixar la Guerra Civil a la comarca i que encara hi és palpable.

La DO Terra Alta promou la garnatxa blanca com la primera varietat de raïm que més la identifica, i a la ruta hi participen 22 cellers repartits per mitja dotzena de municipis. La comarca forma part de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, té una Via Verda en un antic traçat ferroviari que permet descobrir-la a peu o en bicicleta, i a Gandesa i Pinell de Brai també atresoren dues de les catedrals del vi que van ser obra de l'arquitecte Cèsar Martinell. Aquestes construccions d'ara fa un segle testimonien la força que va assolir el cooperativisme i la voluntat de Martinell de monumentalitzar el camp amb edificis bells estèticament, assequibles econòmicament i alhora funcionals per a l'elaboració del vi. Al mateix temps, hi ha activitats que s'endinsen en les particularitats de la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil, combinant així la memòria històrica amb el tast de vins.

Aquests són tots els cellers que formen part de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta i les seves activitats enoturístiques:
 


El celler Altavins en un tast de vins. Foto: Altavins


Altavins Viticultors
A més de la visita al celler i tast de vins, ofereix combinar-la amb un recorregut per Batea i un dinar al restaurant Miravall. També proposa gaudir entre vinyes d'una clotxa, un dels menjars més típics de la Terra Alta, o d'una gimcana a l'aire lliure en família.
Ctra. Vilalba dels Arcs S/N. 43786 Batea
https://www.altavins.com/enoturisme/
 
Bàrbara Forés
Les activitats i tastos acostumen a fer-se al celler, fundat el 1898 i que s'ubica en una casa pairal del segle XIX, i poden incorporar una visita a la vinya. Convé estar a l'aguait de les convocatòries d'activitats puntuals, com ara els tastos de primavera i tardor, o els recitals poètics.
C. Santa Anna 28. 43780 Gandesa
https://www.cellerbarbarafores.com/enoturisme/
 
Bernaví
Aquest celler disposa de tres activitats: visita guiada a les vinyes, el celler i degustació de vins (Bernaví Way), una degustació guiada dels vins maridats amb menjar (Bernaví Lounge) i un dia a la carta (Bernaví Free Style), amb una experiència dissenyada a mida dels visitants.
Finca Mas Vernet. 43782 Vilalba dels Arcs
https://bernavi.com/enoexperiencies.php
 
Celler Arrufí
Hi ha dues opcions: visita al celler i tast, durant la qual s'expliquen curiositats que porten fins als orígens del vi a la Terra Alta, i una ruta per les vinyes amb un pagès, que se'l pot acompanyar en tasques com la poda o la verema per sentir-se viticultor per un dia.
Valldevinyes Parc 1B. 43786 Batea
https://www.cellerarrufi.com/ca/enoturismo/
 
Celler Xavier Clua
Es recorren les instal·lacions del celler, que pot acompanyar-se d'una visita a les vinyes, i es finalitza amb un tast de tres vins. La intenció també és compartir els coneixements del celler, fruit de l'experiència pròpia i de les ensenyances que van llegar els avantpassats.
Vall de St. Isidre 41. 43782 Vilalba dels Arcs
https://www.cellerclua.com/enoturisme.php
 


Activitat de Vins de la Trinxera amb tast de vins de Frisach. Foto: Terra Enllà


Celler Frisach
Ofereix una de les activitats més singulars de la ruta, de la mà de Terra Enllà: una visita a les ruïnes del poble vell de Corbera d'Ebre, un dels escenaris de la Guerra Civil, i tast de vins a peus de trinxeres. També es pot fer una visita directament al celler i degustar-hi quatre vins.
Av. Terra Alta 32. 43784 Corbera d'Ebre
https://www.cellerfrisach.com/visites-tast-ruta-batalla-de-lebre/
 
Celler Josep Vicens
Es pot reservar l'opció de visitar el celler i fer un tast de vins, que pot incloure un passeig per les vinyes, o bé que durant la vetllada també s'hi afegeixi una passejada pel poble vell de Corbera d'Ebre, on l'empremta de la Guerra Civil encara hi és ben visible.
Av. Aragó 20. 43780 Gandesa
http://www.vinsjosepvicens.com/index.php?route=information/information&information_id=8
 
Celler Cal Menescal
Tenen múltiples propostes: visita al celler i tast de vins (pot ser de garnatxes experimentals), experiències gurmet (com ara, maridatge amb formatges), passeig en bicicleta elèctrica per les vinyes (Bike and Wine), activitats per fer amb els infants i, de la mà de Terra Enllà, l'activitat Biberons a Pàndols per fer memòria sobre la Batalla de l'Ebre de la Guerra Civil.
C. Joan Amades 2. 43785 Bot
https://cellermenescal.com/ca/tastos/
 
Celler Piñol
En aquest celler es proposen fer descobrir el camí del vi, que va des de la vinya fins a l'ampolla, un recorregut que culmina amb el tast de cinc referències. Ressalten que busquen potenciar les varietats autòctones, com la garnatxa blanca i la carinyena, i recuperar el morenillo.
C. Algars 7. 43786 Batea
https://www.casapinol.com/enoturisme/
 
Celler La Botera
Les opcions per tastar-ne els vins són diverses, i poden incloure una visita a les vinyes i el celler. A més, també s'hi pot fer un esmorzar de pagès amb degustació de vi a peu de vinya, així com una activitat per gaudir en família i demanar experiències a mida.
Ctra. Maella S/N. 43786 Batea
https://labotera.com/activitats/
 
Cellers Tarroné
Ofereix l'opció de fer un tast exprés de mitja hora o una hora, un que inclogui una passejada entre vinyes, i un de quatre vins i degustació de formatges. També programa visites a Batea, mostra l'obra pictòrica de Lily Brick Vi, mostra'm l'art de beure la nostra pròpia història que és just a fora del celler, i té plans per a empreses.
C. Calvari 22. 43786 Batea
https://www.cellerstarrone.com/ca/visitans/
 


Visitants a la catedral del vi de Gandesa. Foto: Cooperativa de Gandesa


Celler Cooperatiu de Gandesa
Es pot visitar aquesta catedral del vi centenària per lliure (amb audioguia) o amb visita guiada, que pot incorporar tast de vins. Entre les singularitats, la història de la bomba que hi va caure durant la Guerra Civil, però que no va arribar a esclatar. També es pot reservar un tast dels vins Puresa, els de gamma alta, amenitzats amb xocolata de Simón Coll i música en directe.
Av. Catalunya 28. 43780 Gandesa
https://www.coopgandesa.com/enoturisme
 
Edetària
La seva proposta és fer un passeig entre vinyes i tast al celler, ubicat en un mirador privilegiat per veure la plana de Gandesa i les muntanyes de la Terra Alta. També es pot fer un tast específic dels vins top del celler, i ofereix opcions per a empreses o lloguer de sales.
Finca el Mas. Ctra. Gandesa - Vilalba s/n. 43780 Gandesa
https://edetaria.com/experiencies/
 
Essència de Lluna
En aquest celler es pot reservar un tast de quatre vins entre vinyes, que promet ple de sorpreses, o bé un esmorzar o berenar (amb pa amb tomàquet, embotits i olives). En ambdós casos especifica que permet acudir-hi amb animals de companyia.
C. de les Carnisseries 5. 43780 Gandesa
https://www.essenciadelluna.com/producte/tast-entre-vinyes/
 


El celler d'Herència Altés a la posta de sol. Foto: Herència Altés


Herència Altés
Es pot descobrir aquest celler (bona part subterrani) amb un passeig entre vinyes i tast de vins, que també pot ser dels de més alta gamma o centrat en els cinc que elabora de garnatxa blanca. A més, acull esdeveniments culturals i gastronòmics puntuals, com una Caminada dels Brigadistes, i activitats en grup.
Finca lo Grau (Coll del Moro). Ctra. N-420 km. 798. 43780 Gandesa
https://www.herenciaaltes.com/ca/pages/visita-experiencias-terra-alta
 
LaFou Celler
El celler és a Casa Figueras, un edifici senyorial del segle XVIII, i es pot visitar amb un recorregut per Batea, tast dirigit de vins i que es pot acompanyar amb embotits. Amb el bon temps també acull vespres a la fresca amb degustació de tapetes, i ofereix l'activitat Secrets de la Fou per resoldre un misteri en família a partir d'algunes pistes.
Casa Figueras. Pl. Catalunya 34. 43786 Batea
https://www.lafou.net/ca/enoturisme/
 
Sant Josep Vins
La visita conté un itinerari per l'entorn natural de Bot i les vinyes de la propietat, i tast de tres o cinc vins, amb petit aperitiu. També s'hi pot afegir una selecció de tapes o gaudir d'un menú de temporada en col·laboració amb els restaurants locals i acompanyat de tres vins.
C. de l'Estació 2. 43785 Bot
https://santjosepwines.com/ca/visitas/
 
Les Vinyes del Convent
Hi ha diverses modalitats de visita (amb tast de dos, tres o cinc vins), però en tots els casos inclou una rebuda al claustre del celler i la visita guiada per les instal·lacions, així com al museu. També hi ha l'opció de fer un esmorzar de pagès amb pa i embotit a peu de vinya.
Ctra. T-334 km. 0,5. 43596 Horta de Sant Joan
https://lesvinyesdelconvent.wine/packs-enoturisme/
 
Celler Batea
Es pot fer una visita al celler amb tast (s'hi pot afegir un aperitiu de cinc tapes maridades), una també guiada al nucli antic de Batea; al castell d'Algars i vinyes, i a l'antic poble de Pinyeres, on es dina amb un servei de càtering, o un dinar maridat al restaurant Miravall.
C. Molí 30. 43786 Batea
https://www.cellerbatea.com/ca/enoturisme/
 
Coma d'en Bonet
Les opcions disponibles són una visita al celler i tast comentat de tres vins, una passejada entre vinyes que acaba al celler amb degustació de quatre vins, i un aperitiu amb productes de proximitat típics de la Terra Alta i maridatge de quatre vins.
Camí de les Comes d'en Bonet s/n. 43780 Gandesa
https://www.comadenbonet.com/ca/enoturisme/
 
Catedral del Vi - Modernista Celler
Aquesta catedral del vi centenària té la particularitat de tenir murals a la façana i es pot visitar per lliure (disposa d'audioguia) o bé en visita guiada, amb un tast especial de fins a vuit vins, i allargar la jornada quedant-s'hi a dinar. L'elaboració del vi avui dia es fa en altres instal·lacions.
C. Pilonet 8. 43594 Pinell de Brai
https://catedraldelvi.com/visites-degustacions/?v=33a61062aa4d
 
Vins del Tros
Ofereix una visita i tast al celler, però està en ple procés de reformular la seva oferta enoturística, cosa que preveu enllestir molt aviat. La seva intenció és obrir el ventall d'activitats i potenciar les que es facin a peu de vinya, un dels punts forts d'aquest celler.
https://www.vinsdeltros.com/
C. Major 12. 43782 Vilalba dels Arcs

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Deu restaurants catalans se situen entre els cent millors d'Europa
Deu restaurants catalans se situen entre els cent millors d'Europa | Pixabay
La potència gastronòmica de Catalunya es fa un forat a la guia del 2022 d'Opinionated About Dining, que inclou fins a una trentena d'establiments en total
Imatge il·lustrativa
Procedent d'una regió amb una llarga història vitivinícola (DO Montsant), aquest 100% garnatxa blanca neix amb l'objectiu de ser fidel als seus orígens
Imatge il·lustrativa
DO Montsant
La Denominació d’Origen Montsant celebra el pròxim divendres una festa per commemorar el seu 20è aniversari