​Vadefoodies reivindica els vins de l’Anoia

El certamen de tendències gastronòmiques d’Igualada reconeix i fa visible el potencial enològic de la regió a la sisena edició

​Cava Bertha, entre les llargues criances i el vi conscient

| 03/05/2022 a les 07:57h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, Vadefoodies, vins de l'Anoia
Imatge il·lustrativa
Vadefoodies
Després del blat i de l’ordi, la vinya és el tercer cultiu en importància a l’Anoia. Els ceps no tenen el pes que tingueren anys enrere – com enlloc de Catalunya – , però cada vegada hi ha més persones que recuperen vinyes i l’esperit de fer vi en una regió encara poc coneguda i explorada, que avui vol reivindicar-se. “Amb no tanta tradició com el Bages, l’Anoia sempre ha vist conrear vinyes, i la seva situació estratègica en el camí de Barcelona a Lleida ha fet que fos terra de pas i, per tant, permeable i sensible a l’experimentació de noves tècniques i varietats. Els seus vins són com una mena de resultat de la combinació de les característiques dels de les comarques del Penedès i del Bages, que li són veïnes”. Ho va escriure el 1979 l’enòleg i primer director de l’Incavi, Jaume Ciurana, al llibre “Els vins de Catalunya”.

Més de 40 anys després, l’escenari és ben diferent. Hi ha molta més identitat i singularitat en l’estil de fer vi de la que Ciurana esmentava i el festival Vadefoodies vol exhibir-la com no ha fet fins ara, durant la sisena edició del certamen de tendències gastronòmiques que tindrà lloc entre maig i juny. “A l’Anoia tenim vins bons. Els hi hem de donar visibilitat i situar-los al lloc que mereixen. Per sort, cada vegada més a la restauració es mostra el producte autòcton i es desplacen els vins de fora, per situar-hi els d’aquí”, comenta Joan Fontanella, president de Vadefoodies. El festival centrarà la seva atenció en els vins i ja té confirmada la participació de més de 15 cellers que són una fotografia molt real del teixit enològic de la regió, de l’Anoia sud principalment.
 


Foto: Vadefoodies


“La restauració ha d’empènyer, com fan els cellers amb l’enoturisme, perquè els vins locals arribin al client”, comenta Fontanella. La propera edició que organitza amb el seu soci Cinto Llanas, marcarà un punt d’inflexió per mostrar el potencial dels vins de la regió. “M’adono que els cellers del territori parlen cada vegada més d’agroecologia, de viticultura regenerativa i, òbviament, d’ecologia. Donen més importància a tractar bé la vinya i això és importantíssim. Elaboren amb mínima intervenció al celler, deixen que el raïm i la terra siguin protagonistes. Es fan servir varietats autòctones, es parla i es vinifiquen novament raïms com el sumoll... I hi ha molta gent jove empenyent”, resumeix el president de Vadefoodies. Vol que tots aquests gestos amb aire de revolució es mostrin durant el festival de tendències gastronòmiques d’Igualada i per això, al costat i a la mateixa alçada de la cuina responsable, hi situaran els vins. “Vadefoodies 2022 va de l’arrel al cel. Mostrem vins i elaboradors  i ens fixarem en la proximitat, l’estacionalitat, la salut i la sostenibilitat. La cuina responsable és tendència perquè és l’única alternativa”, contextualitza Llanas. 
 
“L’Anoia és un d’aquests espais dinàmics on hi ha trajectòries a tenir en compte. Un espai que té un valor d’identitat vitícola pròpia, com per exemple, els que recull la zonificació de la DO Penedès quan abraça la zona Costers de l’Anoia o la zona Vall Bitlles-Anoia i així es plasma als seus vins”, comenta la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells. Fa pocs dies va visitar a Piera el projecte d’Eudald Planella, El Violinista, i hi ha reflexionat: “Històries vitals com la de l’Eudald demostren que voler és poder. És un clar exemple d’incorporació exitosa al sector agrari, de jove emprenedor. En el seu, però també en d’altres, han tingut un valor decisiu les escoles agràries, la de viticultura i enologia d’Espiells, Gandesa, Falset o Mas Bové a Constantí, per formar-se. Com també els espais on poden iniciar després els seus projectes enològics, com el viver de celleristes que es projecta a Vilafranca del Penedès i que acompanyarà els joves viticultors”.
 


Foto: Vadefoodies

 
L’edició d’enguany de Vadefoodies inclou diferents cites. La festa dels vins de l’Anoia i la cuina responsable serà el dissabte 4 de juny a la Rambla de Sant Isidre d’Igualada, però el 23 de maig hi haurà una fira de vins professional a l’adoberia bella  i del 28 de maig al 4 de juny, tota una setmana gastronòmica als restaurants i diferents punts de la ciutat que obrirà l’escriptora Empar Moliner amb la presentació del seu llibre “Benvolguda”, maridat amb vins de l’Anoia. Al llarg de la setmana hi haurà també tres altres cites de nivell: la presentació de “Cuina o barbàrie” amb Maria Nicolau, xef d’El Ferrer del Tall, “La cocina situada” de Marina Monsonís, una oda a la sobirania alimentària, i els diàlegs capitals amb el cuiner David Andrés, propietari del restaurant Somiatruites que ha revalidat l’Estrella Verda Michelin. 

Entre el rescat del receptari de les àvies, la crida a viatjar i fer rebost i el convit a transitar la gastronomia des d’un pensament verd i crític, els cellers de l’Anoia parlaran dels nous temps amb projectes com Dumenge Celler, Cava Maria Casanovas i El Violinista que acompanyaran els més consolidats i representatius com Can Bohigas, Can Feixes i Pla de Morei, entre d’altres. “Els estils de vinificació són diversos però també observem cada vegada més els cellers s’atreveixen a elaborar ancestrals, vins naturals i sense sulfits. S’està donant molt a l’Anoia aquesta tendència i sempre que per davant hi hagi qualitat, nosaltres els defensarem i els donem visibilitat”, comenta Joan Fontanella.
 


Foto: Vadefoodies


En aquest sentit, ressalta la importància del diàleg intergeneracional que es produeix en cites com Vadefoodies entre productors de diferents edats i estils de fer vi i és en aquest sentit que contextualitza el celler convidat que participarà a Vadefoodies 2022: “Volem mostrar la importància de dignificar la feina de pagès, del poder que té el consumidor a l’hora de triar un vi o un altre per conservar el paisatge i ajudar al pagès... Per això, Vins de Pagesos & Pageses seran els convidats a la fira de vins. Podrem tastar el seu vi vermell i escoltar dos dels viticultors que promouen la iniciativa liderada per Salvador Batlle (Còsmic Vinyaters) que són Mar Capdevila i Lluís Raventós (Enlaire Vins)”. Vins de Pagesos & Pageses es presentarà el dissabte 4 de juny a les 18.30 al Foment d’Igualada.
 
“Volem que els vins tinguin el paper que mereixen i per això hem convidat a tots els productors de l’Anoia a acompanyar-nos”, ressalta Cinto Llanas. La sisena serà l’edició de Vadefoodies amb una petjada vinícola més forta i en endavant les properes cites mantindran aquesta relació estreta amb el vi i la seva visibilitat, sempre en sintonia amb la cuina responsable que els organitzadors defensen. “Els restauradors que participen al festival han de complir dos requisits: comprometre’s a tenir un mínim de referències de vins de l’Anoia a la seva carta de vins i transmetre als clients els hàbits per desenvolupar una cuina respectuosa, sana, saludable i sostenible”, destaca el president de Vadefoodies.

"El producte ha de ser de qualitat i proximitat. Ens hi hem de comprometre i des del festival gastronòmic treballarem perquè aquesta necessitat s’estengui arreu d’Igualada i de la comarca. Per primera vegada farem tota una setmana gastronòmica amb la voluntat que el missatge que compartim s’expandeixi”. El programa definitiu s’està acabant de perfilar, però el paper del vi ja està definit des de fa mesos. “Reunirem cellers sota l’empara de la DO Catalunya, DO Penedès i elaboradors que estan fora de denominació d’origen. A l’Anoia som en una cruïlla, de territoris, sensibilitats i proteccions. Poc reconeguts encara des del punt de vista enològic, però estem convençuts que el camí està traçat. Producte estacional, proximitat i ecologia. Consum conscient. A cada edició de Vadefoodies insistirem perquè aquests pilars s’eixamplin i es consolidin”, conclouen els dos portaveus del certamen. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Us proposem tres bons vins (i molt econòmics) per acompanyar barbacoes i trobades amb amics amb l'arribada del bon temps
Imatge il·lustrativa
Torna el COTA, el primer festival de vins d’altura a la Masia la Torreta de Mediona el pròxim dissabte 28 de maig de 12 h a 20 h.
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein
L'estand de Catalunya en una edició anterior de Prowein | Prodeca
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, organitza la participació d'un centenar d'empreses i 4 associacions al certamen que tindrà lloc del 15 al 17 de maig a Düsseldorf