​Cava Bertha, entre les llargues criances i el vi conscient

“El temps de criança és bàsic per obtenir la màxima qualitat, complexitat aromàtica, autòlisi i bombolla integrada", explica Josep Torres Sibill.

Sis grans escumosos per no fallar amb les bombolles i entrar bé al 2022

| 20/04/2022 a les 13:21h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Cellers, Gemma Flaqué, ​Cava Bertha
Imatge il·lustrativa
És un projecte enològic nascut a finals dels 80 en un territori fèrtil, divers i complex com és el Penedès; una regió de vins plena de matisos i singularitats, reconeguda inevitablement per l’emblema del cava. “No trobareu enlloc un vi escumós amb una personalitat tan marcada. Pel paisatge, pel terra, pel clima i, sobretot, per les varietats autòctones”, diuen a Cava Bertha.

El projecte neix amb la passió, el convenciment i el coneixement enològic de Josep Torres Sibill i el fa créixer enoturísticament la seva dona Gemma Flaqué, que acaba d’obtenir el títol de sommelier i la llicenciatura d’empresarials. Després de 25 anys en una petita cava, Cava Bertha s’instal·la el 2004 entre vinyes, en una ubicació privilegiada entre Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca. La família no només s’hi ha empeltat, en aquest enclavament, sinó que és des d’aquí on han liderat i revolucionat l’enoturisme. L’obertura d’un wine bar el 2015 ha estat decisiva per ampliar el coneixement dels seus caves i vins tranquils, a més d’haver estat inspiració per a moltes altres caves i cellers. És probablement l’espai més indicat per tastar i entendre Cava Bertha, sense elitismes en les explicacions però amb un punt de sofisticació i glamur en l’acollida.
 


La Gemma Flaqué porta el pes de la comunicació de Cava Bertha. Foto: DO Cava


“A Cava Bertha volem reivindicar una manera molt personal d’elaborar escumosos amb resultats enològics excel·lents, que juguen a la categoria Premium dins de la nova classificació de la DO Cava”, explica l’enòleg. Josep Torres Sibill defensa el patrimoni familiar i l’estil d’elaboració que, fins ara, no es fonamenta en el treball de viticultura, sinó en la selecció del millor raïm del Penedès. “El nostre compromís és fer-ho com ho van fer els avantpassats, incorporant coneixements moderns i l’última tecnologia en tot el procés. Mantenim limitades les produccions i respectem tant la zona vitivinícola com les varietats autòctones”, expliquen al web. Amb aquest cinturó de seguretat i des de la confiança d’elaborar des de l’ecologia, avui tenen al mercat 8 referències de les quals 6, fan 18, 36 i 90 mesos de criança mínima en ampolla. El mèrit més important és l’exportació i el fet d’haver-les situat tant a l’alta restauració com a les botigues especialitzades gràcies al teixit comercial i als distribuïdors que sempre han confiat amb ells. “Respectem la pagesia i una viticultura ecològica, les collites manuals, ens interessa conèixer la finca de procedència del raïm... Quan seleccionem el raïm per elaborar el vi base, tot això també ho contemplem. I tenim la millor garantia: un enòleg que tria qualitat i sap predir l’evolució de cada vi després del seu pas per Bertha”, insisteix Torres Sibill. “Sense fer-nos càrrec de vinyes i viticultura, perquè no tots els projectes del Penedès ho poden fer, la nostra és també una feina acurada, precisa i respectuosa que ens permet obtenir caves excepcionals”, matisa.
 
El temps de criança és bàsic per obtenir la màxima qualitat. Busquem complexitat aromàtica, les notes de l’autòlisi i la bombolla integrada”, apunta l’enòleg. Gemma Flaqué, que ve del món immobiliari, ha optat des dels inicis per adoptar un llenguatge planer i atractiu a les visites, el que necessita el consumidor final per apropar-se sense complexos a les elaboracions ja siguin senzilles o sofisticades: “En l’elaboració dels nostres caves hi ha experiència i sensibilitat, passa el mateix que en una recepta de cuina. És un procés extraordinàriament complex i meravellós, que mirem d’explicar amb molta claredat”. “Les varietats de raïm amb què elaborem són el nostre principal ingredient. El cupatge tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada és a la base de les tres referències de sortida de Cava Bertha: l’Ivette Brut Reserva, el Bertha Brut Nature Reserva i el Cardús Gran Reserva Brut Nature. El Segle XXI Brut Rosé Gran Reserva és un pinot noir 100%, el Gran Reserva Brut Nature incorpora un 15% de chardonnay al cupatge tradicional, i el Max Gran Reserva Brut Nature és la suma del 50% de xarel·lo, macabeu i parellada, 40% de chardonnay i 10% de pinot noir”, enumera Josep Torres Sibill.
 

En síntesi, a Cava Bertha les tres varietats penedesenques tenen un pes molt poderós. “Mesclades, aporten al cava la complexitat que necessita per ser un dels grans vins del món”, destaquen. I afegeixen: “Fem servir el chardonnay però sempre mesclat amb macabeu, xarel·lo i parellada”. La pandèmia va aturar els plans d’ampliació del celler, però la intenció es manté avui intacta. “La voluntat és vinificar el vi base a Cava Bertha per ser autosuficients i aportar una identitat més marcada encara a les nostres elaboracions”, explica l’enòleg. Varietat, terra, clima i un espai propi on la mà de l’enòleg es reivindiqui per tancar el cercle de la tipicitat. Gemma Flaqué imagina un sector del cava relaxat, unit i simplificat per al futur. És el llegat que voldria deixar a les seves filles Bertha i Ivet en cas que prenguessin les regnes del negoci familiar. “El camí l’ha de marcar la qualitat”, insisteix. I remarca la necessitat que hi hagi “més dones transformadores” a dins del cava sense adonar-se que ella n’és una de decisiva.  
 


Vinya experimental de Cava Bertha. Foto: Bertha


"Autora", un projecte personal i de vinya pròpia de Gemma Flaqué


Sota l’aixopluc de la cava de la qual n’és copropietària, aquest any naixerà el seu projecte més personal. Li està donant forma però ja ho té tot a punt per al llançament, entre els mesos de maig i setembre. L’origen: Vinya pròpia de xarel·lo vermell de 8 anys d’edat. La voluntat: Vinificar una varietat autòctona per tenyir de matisos i valors les ampolles d’Autora. L’aspiració: Embotellar el creixement personal propi i la necessitat de tancar tot el cercle de producció. Vinyes plantades en simbiosi amb plantes aromàtiques i oliveres, viticultura regenerativa, collita manual i familiar, mínima intervenció al celler: vinificació en dipòsit d’inox i maceració amb les pells. El resultat? Un vi franc i honest, amb una etiqueta seductora que parla de bellesa, d’autoestima i d’autonomia. 3.000 ampolles que es posaran a la venta online i també es podran adquirir a Cava Bertha. Serà un vi jove, ecològic i vegà, per despertar emocions i crear comunitat. L’Autora by Bertha el presentaran 12 dones que tenen en comú la seva capacitat de lideratge. Perquè el vi parla d’empoderament, de valors, de cultura, de natura, de solidaritat, de feminitat, d’històries que sovint no han estat narrades, de resiliència. “Sóc partidària de reinventar-te sigui a l’edat que sigui. A vegades no s’han d’escoltar les veus del voltant que t’aturen. Si en tens ganes i moral, fes-ho”, proclama l’autora de l’Autora.

 


Al wine bar de Cava Bertha, el temps s’atura. Convida a beure vins reposats, és a dir,  caves de llarga criança. Però probablement també hi ha lloc per a vins vibrants, conscients, còmplices i entusiastes, que parlin de la vida líquida que vivim, de la que parlava Zygmunt Bauman. Vins que parlin del temps, dels contratemps, de trencar esquemes i d‘invertir tendències. Vins que parlin de l’energia i del coneixement que hi ha abocat la creadora i del relat compartit que teixiran les seves ambaixadores.    

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit 5 dels millors vins monovarietals segons "La Guia de Vins de Catalunya"
Imatge il·lustrativa
Xavi Bassa
Algunes olors en els vins són conseqüència d'algun defecte