La mona de Pasqua són les postres típiques catalanes que marquen la fi de l'abstinència de la Quaresma. Sembla que el nom pot provenir -hi ha algunes contradiccions- de l'àrab mouna o munna. Segons la Viquipèdia, la mona "és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur i llonganissa seca".
Les pastisseries han anat substituint l'
ou de gallina per un ou de xocolata i han introduït el cacau en totes les seves versions. Per tant, aquests dies podrem tastar mones dolces on la mantega i el sucre seran els protagonistes, i mones només de xocolata, blanca, elaborada amb crema de cacau, o negra, amb llet o sense. Haurem de buscar, per tant, vins que segons el sucre de les postres acompanyin per la seva dolçor.
Nèctar Terrenal 2019
Celler: Llopart
Varietats: Xarel·lo i parellada
Corpinnat
Criança mínima: 20 mesos
Sucre: 36 gr/l
Un vi de postres amb bombolles on predominen els caramels, els cítrics i la fruita blanca madura. Un escumós especialment concebut per acompanyar harmònicament les postres dolces -maridatge d'afinitat- encara que també és ideal per prendre amb menjars agredolços, foies i formatges blaus.
Cava Bertha S. XXI Rosé Gran Reserva Brut
Celler: Bertha
Varietats: Pinot noir
DO: Cava
Criança mínima: 36 mesos
Sucre: 8 gr/l
Un cava rosat on predominen les notes fruita confitada, groselles, cítrics i llevats. Un escumós que ens pot acompanyar tot l'àpat previ a la mona, però que serà ideal amb mones de xocolata, ja que la seva petita aportació de sucre ens combinarà amb postres on el cacau és protagonista.
Malvasia Dolç de Freixenet
Celler: Freixenet
Varietats: Malvasia
DO: Cava
Criança: Segons anyada
Sucre: 52 gr/l
El cava Malvasia és un producte creat per maridar tota mena de dolços. El licor d'expedició s'elabora amb most de Malvasia de diferent anyada i vi anyenc que ha envellit en barrils de fusta de castanyer durant 20 anys. Destaca per les notes de xerès que li aporta el licor d'expedició que combinen a la perfecció amb tota classe de postres dolces.